L’inici d’una temporada sempre comporta coses noves, a vegades noves instal·lacions, altres millores, ofertes engrescadores, noves sensacions… Pànxing us presenta les principals novetats perquè no us en perdeu ni una. Arriba el moment de repassar les millores o novetats que per a aquesta temporada de neu 2023-24.
Com cada any els centres d’esquí han treballat en les millores a pistes, en revisar remuntadors, en substituir canons de neu vells per uns més nous i eficients o en millorar el mobiliari de restaurants i cafeteries, així com inversions sobre el terreny que han de permetre que esdevinguin estacions cada vegada més sostenibles. Som-hi!
LA MOLINA
www.lamolina.cat
La Molina ja suma 17 pistes homologades per la FIS (Federació Internacional d’Ski), entre les quals l’homologació recent de l’estadi Lluís Breitfuss, adaptació de la pista Barcelona per a la competició. En aquesta pista s’hi disputarà la Copa del Món de Para Esquí del 12 al 17 de gener de 2024.
Entre les novetats d’aquesta temporada vinent, cal destacar l’adquisició d’una nova màquina trepitjaneu verda (híbrida), una nova senyalització a la muntanya de la Tosa i el reposicionament d’alguns dels paravents de diferents sectors del domini esquiable.
Pel que fa a instal·lacions, s’han instal·lat noves cintes d’embarcament als telecadires Trampolí i Fontcanaleta i s’han instal·lat nous punts de recàrrega elèctrica d’automòbils. En l’àmbit de la sostenibilitat, La Molina serà el banc de proves del projecte El Laboratori de la Neu, que desenvoluparà una tecnologia que permetrà produir neu de manera més eficient.
MASELLA
www.masella.com
Com ja ve sent habitual a Masella en els darrers anys, torna a fer valdre els diferents abonaments que ofereix al llarg de la campanya de neu. Una gran diversitat de productes (passis de temporada, per a dies feiners, no dissabtes, només diumenges, per al nocturn, de tardes, per a empreses, etc.) que els permet adaptar-se a totes les necessitats dels diferents perfils d’esquiadors.
El forfet de temporada de la mateixa estació es complementa amb un talonari de vals per a forfets regal que sumen 100 dies a repartir en 50 destinacions diferents d’arreu del món.
Entre les millores hi ha la renovació del material d’esquí i surf de neu del servei de lloguer, així com les millores a pistes i la instal·lació d’innivadors amb més capacitat de producció i amb menys consum d’energia.
I finalment, s’han perfilat algunes pistes a la zona del bosc i s’han renovat els paravents més antics.
PORT DEL COMTE
A l’estació de muntanya més meridional de Catalunya les operàries i operaris, com no pot ser d’altra manera, també han treballat de valent per tenir les instal·lacions en perfectes condicions per a quan la neu permeti obrir. Enguany, els treballs s’han centrat en la millora de la zona de debutants, que es converteix en una de les més grans del país. En aquest sector de l’estació s’hi ha instal·lat un teleesquí únic a Catalunya que permet elevar-lo quan no es fa servir i, d’aquesta manera, facilitar el treball de les màquines trepitjaneu, al mateix temps que és també més senzill d’usar per als esquiadors i esquiadores novelles.
L’estació solsonenca també ha implementat millores en forma de noves línies de paravents, unes estructures que faciliten l’acumulació de neu natural perquè després es pugui moure amb maquinària cap a punts on sigui necessària.
A les estacions de nòrdic:
Les estacions d’esquí de fons de la Cerdanya, agrupades dins la mancomunitat Tot-Nòrdic, també començaran la campanya de neu amb millores.
Part d’aquestes passen pels accessos. Així, s’han dut a terme actuacions d’arranjament i millora de les vies d’accés i aparcaments de les estacions. Com en altres temporades, també s’ha fet una aposta per renovar i millorar el material, canviant-lo per esquís, botes o bastons de darrera generació.
Pel que fa als circuits, continuen executant treballs d’ampliació i millora de les pistes amb la instal·lació de nous paravents. I finalment les estacions continuen invertint en la millora dels edificis de serveis, amb actuacions de manteniment i reforma, principalment.
GUILS-FONTANERA
www.guils.com
A Guils-Fontanera continuen millorant els serveis del dia a dia. Es continuarà amb la programació de sortides guiades amb raquetes, tant de dia com de nit, aquestes
Situada en plena Cerdanya i a 12 km de Puigcerdà. La seva situació en un vessant d’influència atlàntica garanteix més temps d’innivació. L’estació gaudeix d’unes magnífiques vistes panoràmiques als cims i a la Vall de la Cerdanya.
ARANSA
www.aransaesqui.cat
Situada a 5 km del poble d’Aransa. Els seus circuits transcorren per boscos extraordinaris que alternen amb vistes a la Serra del Cadí i la Vall de la Cerdanya i l’Alt Urgell en les parts més altes. Està connectada amb la veïna estació de Lles el que proporciona un extens domini esquiable.
LLES DE CERDANYA
www.lles.net
Impressionants vistes a la Serra del Cadí i a la Vall de la Cerdanya. La connexió amb l’estació d’Aransa proporciona 67 km d’esquí el que la converteix en un dels més grans dominis d’esquí nòrdic. El refugi de Cap del Rec és el centre de nombroses activitats estiu i hivern.
TUIXENT – LA VANSA
L’estació d’esquí nòrdic més propera a les nostres contrades, Tuixent – La Vansa, espera en data de redacció d’aquest reportatge que la neu faci acte de presència a les seves pistes per començar a traçar els recorreguts. I mentre això no passa, l’activitat no s’atura. La bona gent de la Lapònia catalana ha aprofitat els mesos sense neu per renovar material de lloguer, condicionar les pistes, millorar accessos i deixar els seus equipaments i edificis com nous i a punt per rebre els esquiadors i esquiadores.
En qualsevol cas, des del Pànxing us convidem a viure amb intensitat aquesta nova temporada. Gaudiu-la des del primer i fins al darrer dia
I si deixem la Baixa Cerdanya i ens apropem a l’Alta Cerdanya trobarem:
FONT- ROMEU PIRINEUS 2000
www.font-romeu.fr
Any d’inversions importants a Font-Romeu Pirineus 2000. A finals de desembre s’inaugura el renovat telecabina Leș Airelles Express. En menys de cinc minuts i mitjançant àmplies cabines panoràmiques, remuntarà els esquiadors entre la cota 1700 del nucli urbà de Font Romeu fins a la cota 1960 de Les Airelles. Comoditat I rapidesa mentre es gaudeix del paisatge.
Finalment, enguany sí, ja tenen enllestit el pont que, travessant per sobre la carretera del Coll del Pam, permet que la pista Fornells esdevingui la més llarga del domini. La nova pista Fornells es converteix en un traçat continu de 2,5 km i esdevé, de facto, en la més llarga del domini que sumen Font Romeu i Pyrénées 2000.
A les noves terminals del nou telecabina hi haurà noves consignes per als esquís. D’altres novetats a Font Romeu seran una zona lúdica, els cursos d’iniciació al Biatló i una nova App.
TRIO-PYRÉNÉES
Porté-Puymorens, Cambre d’Aze i Formigueres
www.trio-pyrenees.com
Les estacions de Trio-Pyrénées estrenaran la temporada 2023-2024 amb importants inversions a Formigueres, però també amb millores a Cambra d’Ase i a Portè. Sobre el terreny, continuen les inversions en millorar la producció de neu per fer-la més eficient.
Després que durant la 22-23 van ser actualitat gràcies al nou telecadira de Portè-Puymorens o el teleesquí de La Chapelle de Formigueres, aquesta darrera estació torna a l’actualitat gràcies al nou telemix que s’haurà d’enllestir al llarg d’aquest mes de desembre. El telemix serà un remuntador híbrid de cabines i cadires, que substituirà el vell telecadira de 4 places La Calmasella.
A Cambre d’Aze destacaran les activitats que complementen l’esquí com a activitat central, i entre aquestes hi haurà l’alpinisme o les propostes gastronòmiques, com ara els esmorzars als peus del circ que dona nom a l’estació. Són millores que ja es podran gaudir aquest hivern vinent.
A Porté Puymorens, que l’any passat va acaparar tota l’atenció mediàtica gràcies a la posada en marxa del nou telecadira Dôme de la Mine, per a la present campanya de neu es reforçarà l’oferta gastronòmica i de serveis al sector de la Vinyola, a més d’activitats complementàries a l’esquí.
PUIGMAL 2900
www.puigmal2900.com
A l’espera de confirmar-se l’obertura, enguany posarà en marxa nous remuntadors i la seva xarxa de neu produïda, que l’any passat no va ser operativa del tot.
LA QUILLANE
www.laquillane.fr
És el màxim exponent d’una estació familiar. Un dels valors afegits que pot oferir és que es tracta d’una estació gran quant a activitats a oferir. Ofereixen vols en helicòpter, la immersió sota un llac glaçat o la conducció de cotxes sobre gel i neu. També hi ha l’opció de practicar l’esquí nocturn. Es podrà llogar l’estació per a esdeveniments particulars.
LES ANGLES
www.lesangles.com/es
Una altra de les estacions que millora en els serveis a l’esquiador. Enguany la gran novetat no és a pistes sinó al mateix poble. Aquest desembre s’inaugura el nou pàrquing i la plaça Paul Samson, dedicada a l’alcalde que va impulsar entre 1962 i 1964 l’estació. El pàrquing tindrà una capacitat per a gairebé 200 vehicles. A més, enguany l’estació celebrarà el 60 aniversari. Ho faran el 6 de gener de 2024 amb una festa commemorativa i de celebració.
A més, s’ha renovat part de la xarxa de producció de neu instal·lant innivadors més eficients, s’han perfilat pistes, s’ha millorat l’àrea de debutants per sota la carretera i s’han instal·lat noves consignes a peu de pistes. També es posa en marxa nou centre de formació per a rescats i feines verticals. És el segon que es crea al Pirineu i ajudarà professionals del sector a formar-se a l’hora de fer rescats en telecabines, telefèrics i telecadires.
EL CAPCIR NÒRDIC
www.capcir-nordique.com
Els Fôret de la Matte, La Llosa i La Quillane, a més dels circuits de La Calma de Font Romeu, sumen 110 km de traçats. Ofereixen circuits adaptats a l’estil patinador o clàssic, 9 itineraris per a raquetes, 2 àrees lúdiques, una àrea per a la pràctica del biatló, un restaurant, una sala pícnic i àrea per a gossos amb trineu. Compten amb el distingit segell “4 pins”, la distinció més alta que s’assigna a França. S’han programat activitats nocturnes sota la lluna plena o experiències d’allotjament i sortides de nit al refugi del Torn.
I aquestes són, en síntesi, les novetats i millores que presenten les estacions d’esquí d’Andorra, la Cerdanya i el Capcir. Del conjunt d’estacions aquí relacionades potser haureu trobat a faltar Puigbalador, i és que enguany tampoc no obriran per diferents motius.
En qualsevol cas, des del Pànxing us convidem a viure amb intensitat aquesta nova temporada. Gaudiu-la des del primer i fins al darrer dia!
I a Andorra…
GRANDVALIRA RESORTS
L’estació andorrana de Grandvalira celebra enguany els 20 anys del seu naixement i comptarà per a aquesta nova temporada d’hivern amb una nova àrea esquiable a la zona Encampadana de Canillo, gràcies a la instal·lació d’un nou telecadira i a la creació de 3 noves pistes vermelles que sumen 5 nous km a l’estació. D’aquesta forma, Grandvalira compta ja amb 215 km de pistes en total, distribuïts en 140 pistes de tots els nivells i 76 remuntadors. La temporada porta noves pistes però també nous circuits, activitats d’aventura, novetats en gastronomia, molta música i el millor après-ski a L’Abarset.
Grandvalira Resorts forma un domini de 308 km de pistes a les quals es pot esquiar amb un sol forfet: l’Andorra Pass, que dona accés a les tres estacions d’Andorra -Ordino Arcalís, Pal Arinsal i Grandvalira- tant a l’hivern com a l’estiu.
Per als no esquiadors o els més petits, el Mon(t) Magic Family Park de Canillo reobre amb les seves atraccions estrella: la tirolina de 555 metres de llargada i el Màgic Gliss, el tobogan de més de mig quilòmetre que descendeix entre les muntanyes andorranes a velocitats de fins a 40 km/h.
Si t’ha agradat llegir Novetats i millores a les estacions d’esquí per a la temporada 2023-2024, també et pot interessar llegir El CG Puigcerdà femení guanya clarament a Jaca i és més a prop de la classificació pels playoff.