Pànxing Digital

23, novembre del 2024

Search
Close this search box.

23, novembre del 2024

Consells –

Protegir els nostres ulls els 12 mesos de l’any

iStock-530492046
A mesura que avancem en el calendari de primavera van pujant les temperatures, apareix el pol·len i els rajos solars són més intensos. Si bé els ulls s’han de protegir tot l’any de la radiació solar, especialment quan anem a l’alta muntanya, és en aquesta època de l’any quan cal tenir més cura que mai de protegir-los.

Tant si és estiu, quan la radiació solar és intensa, o a l’hivern a la neu, quan el seu color blanc reflecteix el 80% dels raigs UVA, necessitem protegir correctament els nostres ulls. I com més alta sigui la muntanya, més radiació. La radiació UVA augmenta entre un 3 i un 5% per cada 250 metres que guanyem en altitud i això fa que la Cerdanya, i especialment les seves muntanyes, hi trobem més incidència que en altres zones.

Així doncs, es fa necessari escollir correctament unes ulleres adequades. L’ús no adequat d’unes lents, el que popularment en diem vidres, pot generar queratitis solar (inflamació de la còrnia), cataractes, degeneració macular, fotofòbies, conjuntivitis o úlceres.

Per tot plegat és necessari tenir ben presents algunes característiques de les ulleres (o màscara) que ens han de protegir. El més recomanable és consultar el nostre òptic de confiança, especialment si patim algun tipus de condicionant visual.

Ulleres de muntura esportiva

Si és per practicar algun esport de muntanya, ho procurarem fer sempre amb ulleres de vidre i muntura esportiva. Responen millor a les rascades i en cas de caiguda o impacte, situació que no és estrany que pugui passar si practiquem algun esport que impliqui risc, estan pensades per evitar la ruptura del vidre en desenes de trossets. Sempre serà una prevenció de més per als nostres ulls.

La categoria del filtre

El número de filtre que veiem darrere de la categoria (CAT1, CAT2… i fins a 5) fa referència a la capacitat d’absorció lumínica visible. La 0 serà la més clara i la de categoria 4 la més fosca. Per exemple, la 1 és la que faríem servir en dies més aviat de cel encapotat i la 4 seria que faríem ús en un entorn nevat d’alta muntanya i solejat.

La protecció contra els raigs UVA

A l’estiu, quan la neu ja ha desaparegut de les muntanyes ceretanes, podem passar amb una categoria 3 o UV300, però les 4 o UV400 són les úniques que ens protegiran al 99% de la radiació UV-A i UV-B.

Polaritzats i efecte mirall

Normalment, els vidres polaritzats ens permetran esquivar els reflexos que sovint es donen en paisatges nevats o en espais aquàtics, com ara un llac d’alta muntanya. La neu i l’aigua reflecteixen la llum solar i creen un efecte molest.

Els vidres de mirall tenen aquest aspecte pel revestiment que porten afegit al vidre. Serveix per reflectir la llum, creant una protecció suplementària.

A mida

Un cop tenim clar que els vidres han de complir amb tots aquests requisits, ja només ens queda escollir la muntura i assegurar-nos de què ens van a mida. Una ullera ajustada a la nostra facial ens ajudarà a tenir una millor sensació mentre som a la neu o a la muntanya.

Comprar en establiments professionals

Amb els ulls no s’hi juga. Sempre ho anirem a comprar a un proveïdor professional o de confiança. És una recomanació bàsica. Tant si és una botiga d’esports, una òptica o un establiment de moda, ho farem sempre en establiment en el qual, darrere el taulell, hi trobem un professional.

Material certificat

Si la compra la realitzem en una òptica podrem estar tranquils. El material que ens vendran estarà certificat quant a ISO sobre protecció i amb la garantia que serà una ullera o màscara amb segell de la CE.

Altres qüestions a tenir presents

Les lents de les ulleres de protecció solar per a l’esquí també poden graduar-se. A la nostra òptica de confiança ens sabran ajustar la lent a les nostres necessitats i ens indicaran a quin tipus de muntura es pot adaptar.

Una altra opció és usar lents de contacte i triar unes ulleres de sol sense graduació. Si hem d’equipar els més petits de la casa, hem de tenir present que són més vulnerables que nosaltres i que, per tant, han d’utilitzar ulleres de sol adequades. 

I finalment, una gorra o barret ens poden ajudar a protegir més i millor els nostres ulls.

    Ivan Sanz Tusell

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp