Pànxing Cerdanya

17, octubre del 2024

Search
Close this search box.

17, octubre del 2024

Esports – Cerdanya

Excursió de Fontanera a l’estany de Malniu

Cerdanya
Una de les excursions clàssiques de l’estiu a la Cerdanya. Us proposem una sortida d’alta muntanya de gran bellesa paisatgística, sense dificultats tècniques. Una bona opció per als qui no volen pujar cims però sí gaudir dels paisatges de l’alta muntanya i la Cerdanya.

  L’excursió d’estiu a l’estany de Malniu és una de les clàssiques que podem fer a la Cerdanya. Es tracta d’un estany d’origen glacial que se situa dins el Pla d’espais d’interès natural de la Tossa Plana de Lles-Puigpedrós. Des de Fontanera és una caminada de gran bellesa paisatgística i que compta amb diversos punts d’interès. Excursió sense dificultats tècniques, el que la fa una bona opció per als qui no volen pujar cims però sí gaudir dels paisatges de l’alta muntanya de la Cerdanya.

Recomanable fer-la de mitjans o finals de maig a finals d’octubre, però en els mesos de juliol i agost recomanem evitar-la en les hores centrals del dia, perquè ens situem en un vessant clarament sud de la muntanya i a l’estiu la insolació i la calor poden ser intenses. L’excursió travessa extensos boscos de pi negre i alguna clariana de prat alpí. És una ruta d’itinerari lineal d’anada i tornada pel mateix sender.

L’itinerari

L’excursió s’inicia a l’aparcament de l’estació d’esquí nòrdic de Fontanera (1.827 m).

Ens incorporem al sender GR-11 que travessa per aquesta zona i que ens porta fins al refugi de la Feixa (2.175 m), normalment obert els caps de setmana i diàriament els mesos de juny, juliol i agost.

Des de La Feixa continuem pel GR-11 fins al prat de Planell de l’Agulla (a l’estiu sempre hi ha vehicles aparcats), i en aquest punt abandonem el GR 11 per enllaçar amb el sender de La Màniga, que travessa en direcció nord, i en suau ascens, un frondós bosc de pi negre.

El camí ja no té pèrdua possible fins a arribar a l’estany de Malniu (2.248 m). 

Elements d’interès o a tenir presents

L’estany de Malniu té una superfície de 5,9 ha i una fondària màxima de 13,5 m. Molt fotogènic en tot el seu perímetre, que està voltat de bosc de pi negre.

El sender està delimitat en alguna part per una cinta de colors de l’arc de Sant Martí, d’ús ramader, la qual ha estat posada recentment i expressament de colors vius perquè animals com el gall fer, que habita en aquests boscos, la puguin visualitzar fàcilment. Això els evita col·lisions mortals.

De baixada una bona opció pot ser dinar al refugi de La Feixa, però és aconsellable fer reserva (+34 696 629 396).

El tram de sender entre la Feixa i Fontanera és quan millor gaudireu dels paisatges de la Cerdanya i que, possiblement de pujada, no hi haureu parat atenció pel fet que us han quedat d’esquena.

 Ivan Sanz Tusell

L’excursió en dades:

Distància: 12 km 

(6 de pujada + 6 de baixada pel mateix itinerari). 

Desnivell positiu: 390 m 

Dificultat: fàcil 

Temps en moviment: 3 hores 15 minuts

El què ens ha agradat més: el paisatge, especialment sobre la Cerdanya entre Fontanera i La Feixa, i molt especialment 

de baixada.

El què no ens ha agradat tant: afluència notable, fins i tot tractant-se d’un dia feiner.

Recomanacions: calçat de muntanya i roba de senderisme, gorra, crema protectora, ulleres de sol i motxilla amb el telèfon carregat de bateria, aigua i alguna cosa de menjar. Abans d’iniciar l’excursió estigueu atents a les prediccions meteorològiques. No molesteu la fauna ni arrenqueu plantes 

o flors. Feu l’excursió en silenci i tindreu més possibilitats d’observar fauna salvatge. Al cel, molt possiblement els rapinyaires us faran companyia. 

Gaudiu de l’excursió!

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp