Pànxing Cerdanya

22, octubre del 2024

Search
Close this search box.

22, octubre del 2024

Agendes – Cerdanya
Dijous
31
octubre

L’etern debat Castanyada vs Halloween

Cerdanya
Cada final d’octubre, un debat inunda els carrers de Catalunya en forma de pregunta: ets més de Castanyada o de Halloween? Ambdues festes es celebren el mateix dia, el 31 d’octubre, i mentre que la Castanyada és una tradició arrelada a Catalunya, Halloween ha arribat amb força des dels països anglosaxons i els EUA. Tot i les seves diferències, aquestes festes comparteixen l’espai en el calendari i ofereixen una rica varietat de tradicions i activitats. En aquest article, explorarem les característiques distintives de cada celebració i com es manifesten en la nostra cultura local.

  La Castanyada és una festivitat profundament arrelada en les tradicions locals de Catalunya. Aquesta celebració es distingeix sobretot per la seva gastronomia específica, amb tres especialitats que són els veritables protagonistes: les castanyes, els panellets i els moniatos. Les castanyes, que es torren al foc, aporten gust i escalfor en aquesta època de l’any, mentre que els panellets, petits 

dolços fets amb massapà i ametlles, ofereixen un toc dolç a la festivitat. Els moniatos, cuits al forn o també torrats al foc, completen el menú tradicional i són molt apreciats durant aquesta època.

Una part destacada de la Castanyada a la Cerdanya és la Nit d’Ànimes de Puigcerdà. Recuperada fa més de 10 anys pel Grup de Recerca de Cerdanya, aquesta celebració ofereix una experiència única, amb una cercavila que combina elements tradicionals amb rituals que honren les ànimes dels difunts. La Nit d’Ànimes recrea els antics costums de la comarca, amb un ambient de misteri que atrau tant locals com visitants.

D’altra banda, Halloween, que també es celebra el 31 d’octubre, aporta un contrast internacional. Originària de les illes britàniques i popularitzada a nivell global, Halloween és coneguda per les seves disfresses, decoracions temàtiques de terror i activitats com el truc o tracte. Aquesta festivitat té un enfocament més festiu i comercial, i tot i que comparteix la data amb la Castanyada, presenta un estil de celebració diferent.

La Castanyada i Halloween, amb les seves diverses tradicions i estils, reflecteixen l’esperit de la tardor. Ambdues festes ofereixen oportunitats úniques per gaudir i celebrar aquesta època de l’any, combinant el millor de les tradicions locals i globals.

Redacció
Fotos: Gael Piguillem

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp