Pànxing Cerdanya

18, octubre del 2024

Search
Close this search box.

18, octubre del 2024

Notícies – Cerdanya

Puigcerdà acull el XIII Congrés d’Euromontana: estratègies per al futur de les muntanyes europees

Cerdanya
Puigcerdà es convertirà, del 15 al 18 d'octubre, en el centre neuràlgic del debat sobre el futur de les muntanyes europees amb el XIII Congrés d'Euromontana. Més de 250 representants de governs, empreses i institucions europees es reuniran per compartir solucions pràctiques que fomentin la sostenibilitat, la resiliència i el desenvolupament econòmic de les àrees de muntanya, en un moment clau marcat pels reptes del canvi climàtic i la digitalització.

Del 15 al 18 d’octubre, Puigcerdà serà l’escenari del XIII Congrés biennal d’Euromontana, una trobada internacional que reunirà més de 250 representants de governs, institucions, associacions i empreses de diversos països europeus. L’objectiu del congrés és posar en comú estratègies i solucions pràctiques per millorar la sostenibilitat, la resiliència i la prosperitat de les economies de muntanya.

Euromontana, una organització multisectorial amb seu a Brussel·les, aplega entitats de 15 països europeus que treballen pel desenvolupament sostenible de les àrees de muntanya. Aquesta edició del congrés se centrarà en els desafiaments actuals i futurs que enfronten aquestes regions, amb especial atenció al canvi climàtic, la digitalització, la valorització dels productes locals i el desenvolupament econòmic equilibrat.

Nou línies de treball clau

El congrés es vertebrarà al voltant de nou línies de treball que abordaran els grans reptes de les àrees de muntanya, com l’increment del valor dels productes agrícoles, el foment de l’emprenedoria, la preservació dels ecosistemes o l’atracció de nous residents. També es discutiran les barreres d’accés a l’habitatge i les oportunitats de millora dels serveis en les comunitats de muntanya, així com el futur del turisme en un entorn afectat pel canvi climàtic.

Entre les propostes destacades, es presentaran casos pràctics de projectes de desenvolupament sostenible, com el de l’empresa lleidatana Arantec, especialitzada en solucions digitals, o la Federació de Cooperatives del Trentino (Itàlia), que mostrarà models cooperatius d’èxit en àrees de muntanya.

Participants i agenda del congrés

La inauguració del congrés comptarà amb la presència de Víctor Puga López, secretari de Territori, Urbanisme i Agenda Urbana, i de Francesc Xavier Boya Alòs, secretari general per al Repte Demogràfic de l’Estat, a més del president d’Euromontana, Juan Andrés Gutiérrez, i de l’alcalde de Puigcerdà, Jordi Gassió Borràs. El programa inclou ponències, taules rodones i tallers que es desenvoluparan en espais emblemàtics de Puigcerdà, com el Casino Teatre Ceretà i el Museu Cerdà. També s’organitzaran visites de camp a diverses localitats del Pirineu per conèixer experiències de desenvolupament local.

Un futur resilient per a les muntanyes d’Europa

El Congrés d’Euromontana és una oportunitat per posar en comú solucions que ajudin a construir economies de muntanya més resilients i sostenibles, en línia amb els objectius establerts per aquesta organització europea. Des de l’agricultura fins al turisme, passant per la digitalització i els serveis comunitaris, el futur de les muntanyes europees depèn d’estratègies adaptades a la realitat del canvi climàtic i a les necessitats de les poblacions locals.

Aquest congrés, que té lloc cada dos anys, reuneix experts de tota Europa per abordar la manera en què les àrees de muntanya poden prosperar sense perdre els seus valors tradicionals ni comprometre la seva sostenibilitat.

Si t’ha agradat llegir; Puigcerdà acull el XIII Congrés d’Euromontana: estratègies per al futur de les muntanyes europees, també t’agradarà llegir: El Museu de Llívia presenta el seu projecte educatiu per apropar el patrimoni als més joves

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp