Pànxing Cerdanya

5, febrer del 2025

5, febrer del 2025

Notícies – Cerdanya

Parlem del bullying

Cerdanya
iStock-1188912717
En els darrers anys hi ha hagut una gran conscienciació sobre els efectes i les conseqüències de l’assetjament, cosa que ha fet augmentar la denúncia de casos. Donar a conèixer aquesta problemàtica i explicar-ne els efectes tant legals com socials és una demanda habitual, sobretot en els centres educatius.

Què és el bullying? 

És un tipus d’assetjament que es produeix en l’entorn escolar i, per tant, sol afectar a menors d’edat. Es tracta d’un procés de maltractament psicològic que pot arribar a les coaccions i a l’agressió física. S’identifica per la presència de missatges insultants o que menystenen la víctima de forma continuada que se centren en l’objectiu d’anul·lar-la i poden provocar absentisme escolar, depressió, autolesions i (en casos límit) suïcidi. En aquest comportament hi ha un desequilibri important entre la víctima i l’autor o autors, és repetitiu i perllongat en el temps, i la intenció de l’autor és fer mal de manera intencionada.

Quan parlem de ciberbullying?

És el mateix, però quan es realitza a través de les xarxes socials. Cyberbullying, e-bullying, o ciberassetjament són diferents maneres d’anomenar a l’ús de les xarxes socials per humiliar, agredir, insultar, amenaçar, desprestigiar companys o persones conegudes d’edat semblant.

Quin és més feridor, el bullying o el ciberbullying?

Normalment, van lligats de la mà, però tenen característiques diferents. Per exemple, el bullying normalment es limita a l’horari escolar, mentre que el cyberbullying es pot realitzar durant les 24 hores del dia i des de qualsevol lloc. A través d’Internet s’és menys empàtic, en cap moment veus la reacció de la víctima, en canvi, aquesta forma d’assetjament no permet l’agressió física. Tanmateix, a través d’internet sempre queda constància, no és el cas de la vida off-line.

Quin consell podem donar a les víctimes?

El més important, és que no s’ho callin, que ho expliquin a algun adult de la seva confiança, aquest sabrà com ajudar-lo. Si és a través d’internet, els direm que bloquegin a la persona de la llista de contactes, que no entrin en discussions, i que guardin totes les imatges, publicacions i missatges i posin aquest material a disposició de l’adult de confiança, del centre educatiu, o de la policia si s’escau.

Els espectadors o companys poden triar ser part del problema o de la solució, el que no s’hi val és ser neutral. A banda dels efectes que pot ocasionar sobre la víctima, cal tenir en compte que aquest tipus de comportament és punible penalment.

Mossos d’Esquadra

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp