Pànxing Pirineus

23, novembre del 2024

Search
Close this search box.

23, novembre del 2024

Turisme Actiu – Pirineus

Turisme nàutic a la Costa Brava: aventura, bellesa i tradició

Pirineus
95a78f3015bd19286b33c65657114fc4.jpg

El Pirineu gironí és una destinació de bellesa incomparable que ofereix al visitant la possibilitat d’endinsar-se en un món on cada racó amaga una emoció per viure. Dins d’aquest món, la Costa Brava i la seva particular combinació d’orografia, vegetació i mar i muntanya fan de la regió un paratge natural excepcional, la singularitat del qual rau en la pluralitat de microambients que aplega.

La Costa Brava és una de les destinacions catalanes més freqüentades durant els mesos d’estiu. Sovint s’ha parlat d’un perfil de turisme familiar a la recerca d’una mica de tranquil•litat i de repòs. Si bé és cert que gran part dels visitants cerquen aquest vessant més familiar, també ho és el fet que la Costa Brava acull, cada cop més, un turisme inquiet i amb ganes d’aventura. Les possibilitats que aquest espai costaner pot oferir en aquest sentit són moltes. Així doncs, als tranquils i reconfortants passeigs contemplant parcs naturals, aiguamolls, reserves marines, paratges naturals i espais protegits, màxims exponents de les virtuts del territori, s’hi afegeix l’atractiu que ofereixen les marines, els ports esportius, els centres de submarinisme, les escoles de vela i de windsurf, entre d’altres, d’aquests dos-cents quilòmetres de costa. Parlem, doncs, d’un marc incomparable on a la concentració màgica de recorreguts, flora, fauna i paisatge marí s’hi suma una important oferta d’activitats relacionada amb el turisme nàutic.

Gràcies a aquesta oferta d’activitats, tenim l’oportunitat, experts i no experts, de submergir-nos o d’iniciar-nos en la pràctica i l’aprenentatge d’esports nàutics com ara l’esquí nàutic, el windsurf, la vela i el catamarà, el caiac, l’snorkelling i el submarinisme, entre d’altres, en un entorn que satisfarà totes les nostres expectatives.

L’esquí nàutic és un esport apassionant d’habilitat, velocitat i equilibri. Si hem practicat l’esquí anteriorment, en només unes quantes sessions podrem dibuixar el nostre propi solc d’escuma sobre l’aigua. Si l’emoció que ens ofereix l’esquí nàutic no és prou intensa, podem llançar-nos, mai més ben dit, al descobriment d’una disciplina diferent: el wakeboard, la qual ha revolucionat l’esquí nàutic tradicional: girs, salts i remullades a dojo quan les planxes entren al mar amb força.

Més tranquil.les i contemplatives són les excursions i les travessies en caiac. Descobrirem coves amagades, caletes i racons perduts. El caiac ens conduirà a espais verges i a espadats imponents, allà on els característics pins projecten la seva ombra dins l’aigua.

Un altre dels esports de què podem gaudir en aquest entorn mariner és el windsurf. La badia de Roses i el golf de Pals són els espais idonis per fruir del vent i de la velocitat mentre cavalquem entre mar i cel. Propulsat a vela, aquest esport ens enlaira a unes altures que poden arribar a tallar la respiració abans d’aterrar entre esquitxos i lliscar, empesos pel vent damunt d’una planxa. Aquesta modalitat esportiva és la més representativa a la badia de Roses, concretament a la platja de Sant Pere Pescador, on cada any hi té lloc, des de fa més d’una dècada, una prova del Campionat del Món de Windsurf de la PWA (Professional Windsurfers Association). En aquesta platja també acostumem a assistir a la pràctica del kitesurf.

També podem fruir del mar propulsats per l’energia més neta i silenciosa: la de la vela i el catamarà. Es tracta d’una navegació autònoma on és molt important la tècnica per treure el major partit de l’embarcació. Aquest tipus de navegació aporta alhora relaxació i tensió, la que desperta la velocitat, i això la converteix en una activitat molt atractiva. El catamarà és fàcil de pilotar i molt ràpid. Aquest fet és determinant a l’hora de guanyar adeptes; hi ha qui diu que aquest esport crea una veritable addicció.

És coneguda la pràctica del submarinisme en aigües de la Costa Brava. De fet parlem d’una activitat que es desenvolupa des de fa molt temps i que constitueix el motiu pel qual molts turistes escullen aquesta destinació. Hivern i estiu, el fons marí ens obsequia amb penya-segats, racons rocallosos, reserves naturals, coves, turons submergits, restes de vaixells naufragats, entre molts altres atractius. Les illes Medes, un dels espais naturals del Mediterrani més destacats per a la pràctica d’aquest esport, ens brinden l’oportunitat d’assistir a un magnífic espectacle de flora i fauna que habita sota les seves aigües tranquil•les.

Un tub, unes aletes, unes ulleres i un vestit de neoprè: tot el que necessitem per endinsar-nos en l’aventura de la vida submarina en illes, illots, praderies d’algues i reserves naturals (cap de Creus); indrets marins d’absoluta i espectacular bellesa. Haurem practicat, així, l’anomenat snorkelling.

En definitiva, els amants dels esports nàutics trobaran a la Costa Brava la millor resposta a les seves inquietuds aquàtiques, en un context que els oferirà, a més, un ampli ventall de tradicions culturals i culinàries en un entorn paisatgístic de gran interès, on les suaus temperatures de l’aire i de l’aigua constitueixen un veritable privilegi de què gaudir tot l’any. El sol i el mar el tenim, només hem d’afegir les ganes de trobar-hi delit.

La Copa del Món de Windsurfing a Sant Pere Pescador:
Gran Premi Catalunya Costa Brava 2011

La que fa més de 20 anys va començar com una reunió d’amics windsurfistes és avui una prova reconeguda mundialment dins del circuit professional (PWA World Tour) i, enguany, de l’1 al 5 de juny, ha celebrat la seva tretzena edició al Golf de Roses.

100 participants de més de 30 països, una fira de material per conèixer les últimes novetats en planxes i veles i molt ambient conformen el Gran Premi Catalunya Costa Brava, una de les etapes d’un circuit, el PWA World Tour, que, a través dels mars dels diferents continents, disputen els professionals del windsurf. El Golf de Roses i concretament les platges de Sant Pere Pescador, han rebut, un any més, els millors windsurfistes del món.

La qualitat de les platges, les òptimes condicions que ofereixen a l’hora de navegar i, sobretot, la bona estructura que les caracteritza i que facilita la pràctica d’aquest esport a nivell afeccionat, són factors determinants per entendre que les aigües del Golf de Roses formin part d’aquesta important competició. El vent, garbí o migjorn, mestral o tramuntana, fa les delícies del navegant amb intensitats mitjanes que oscil•len entre els 10 i els 25 nusos de velocitat.

El Gran Premi Catalunya Costa Brava és una de les proves amb més participació del circuit mundial. L’Eslàlom es considera la disciplina reina. La tècnica i la velocitat fan zigzaguejar les taules a través d’un recorregut marcat amb boies, a la recerca de qui arribi primer.

Aquest any, els participants van arribar a la Costa Brava provinents de la prova d’eslàlom de Corea. La Costa Brava constituí el punt de partida dels regatistes, que es dirigirien directament a Bonaire on era prevista la prova de Freestyle.

El nombre total de participants en aquesta edició fou de 64, els quals, depenent de les condicions del vent, navegaren en sèries de 8, 16 o 32, eliminant-se progressivament fins arribar a la final.

Vàrem tornar a gaudir en aquesta ocasió de la presència de regatistes mítics com el canari Bjorn Dunkerbeck, regatista més complet del moment, l’actual rècordman de velocitat a vela, Antoine Albeau, i el nord-americà Kevin Pritchard o els germans Moussilmani.

Els patrocinadors privats de l’esdeveniment han estat el Càmping la Ballena Alegre i els vehicles wolkswagen. El recolzament institucional ha arribat de la mà dels municipis de la Badia de Roses, de la Diputació de Girona, del Patronat de Turisme Girona Costa Brava i del Consell Català de l’Esport i Turisme de Catalunya. Paral•lelament a aquesta prova del windsurf, vàrem assistir, al Càmping la Ballena Alegre de Sant Pere Pescador, a la Surfalegre, la major concentració de windsurfistes del nostre país i possiblement de la Mediterrània. Aquesta es celebra cada any des de fa 22 anys i l’organitza la revista Surf a Vela conjuntament amb el càmping. Recull una vintena d’estands que ofereixen les darreres novetats pel que fa a aquest apassionant món del surf.

També té lloc la VII Concentració de les populars Furgonetes Clàssiques Wolks-wagen que tant s’identifiquen amb la figura del windsurfista. En definitiva, tot plegat, la gran festa del Windsurf.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp