Pànxing Berguedà

22, novembre del 2024

Search
Close this search box.

22, novembre del 2024

Turisme Actiu – Berguedà

Berga, patrimoni natural i oral en un sol espai

Berguedà
fd2436c23111d947c615d80fa5115911.jpg

Berga, capital de comarca, s’ha convertit en un destí anual de milers de persones que busquen tot tipus d’emocions i de sensacions, tranquil.litat i aventura, calma i diversió, natura i servei…

 

A Berga, Patum i Queralt van de la mà. La Patum ha fet que Berga sigui una referència indiscutible dins el món de les festes populars i tradicionals. Festa declarada per la Unesco Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat, la Patum és viva i cal viure-la per tal poder entendre-la. Fora de les dates de la seva celebració, és a dir, per Corpus Christi, des del novembre del 2007, hom en pot fer un tast visitant la Casa de la Patum a través d’un audiovisual i les pròpies comparses.

Berga és envoltada de la meravellosa naturalesa de la serra de Queralt, que li configura una protecció vertical i que li ofereix una vista panoràmica inoblidable. Queralt, espai sagrat per a molts berguedans i inici de molts camins com els que feren els càtars, és el punt de trobada dels amants del senderisme, del parapent o d’aquells que simplement busquen defugir els grans nuclis.

La Patum: una celebració singular

La Patum és un extraordinari document d’expressió cultural, popular i tradicional; un veritable tresor etnològic, històric, artístic, sociològic i teatral. La Patum s’ha convertit en una manifestació de teatre popular única al món, una celebració que s’ha escenificat, sense cap interrupció important, molt probablement des de finals del segle XIV. 

Cal remarcar l’originalitat de la festa, però també el manteniment de la tradició i de l’escenari natural al llarg dels segles, així com l’edat de la seva imatgeria popular, el tresor etnològic més gran de la ciutat.

Els elements festius més singulars són la Guita i els Plens. El gran valor de la Guita és que és un element únic dins el bestiari festiu mundial: enlloc més s’ha conservat aquesta forma arcaica de mulassa.

La participació del poble ha estat bàsica per a la perpetuació de la festa. Els patumaires han donat forma a la Patum i l’han mantingut viva al llarg dels segles. Si no s’hagués comptat amb aquesta participació, segurament ara no en podríem gaudir.

La continuïtat es referma amb la Patum infantil. Des de l’any 1956 se celebra una Patum per als més petits. Aquests nens i nenes, que des de menuts ja aprenen a fer ballar les comparses, són els futurs patumaires, aquells que faran possible que l’essència de la Patum es mantingui i que la festa continuï evolucionant.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp