Pànxing Digital

31, octubre del 2024

Search
Close this search box.

31, octubre del 2024

Consells –

Com actuar davant d’animals salvatges a la carretera

animals
Viure en una comarca envoltada de natura exuberant i amb les característiques de la Cerdanya porta associat un seguit de factors que, quan parlem de seguretat viària, hem de tenir en compte. La neu i el gel a l'hivern en són un d'estacional, però durant tot l'any hem de vigilar especialment amb els animals salvatges que ens podem creuar a la carretera. Avui us parlarem de com hem d'actuar per poder conviure de la manera més segura possible amb ells.

El passat 2022, gairebé 1 de cada 3 accidents a les carreteres registrats a Catalunya va ser causat per la presència d’animals a la calçada. Els principals protagonistes d’aquests accidents són dos exemplars ben abundants a la nostra comarca: els senglars i els cabirols. De fet, la tendència dels accidents amb aquests animals fa temps que va en augment i l’any passat n’hi va haver un 25% més respecte del 2021.

animals

Moderar la velocitat

Si bé és cert que l’ocupació de la via per part d’una espècie salvatge és gairebé imprevisible i inevitable, el que sí que podem controlar és la nostra conducta darrere el volant. L’aspecte clau en aquest sentit és la moderació de la velocitat en zones senyalitzades com a espais amb freqüència d’animals salvatges i en aquells punts on sabem, com a usuaris habituals d’aquell tram, que hi solen haver animals.

Segons el RACC i com a exemple molt clarificador, un vehicle que circula a 60 quilòmetres per hora i xoca contra un senglar, aquest arriba a un pes de 3,5 tones, l’equivalent al que pesa un rinoceront! Així doncs, circular a una velocitat adequada disminueix la distància de frenada quan detectem l’animal i augmenta les possibilitats de no col·lidir.

Esquivar l’animal?

Cal deixar molt clar que, si la col·lisió és inevitable, és molt millor un xoc controlat que arriscar-se a fer una maniobra d’evasió descontrolada. Subjecta bé el volant, continua recte i frena des de la detecció de l’animal fins que el vehicle s’aturi completament. Les maniobres d’esquivar l’animal, sense els coneixements de conducció necessaris, poden suposar envair el carril contrari, sortir de la calçada, xocar contra elements com arbres o fer voltes de campana si la velocitat és alta.

Després d’un accident amb animals…

Un cop el vehicle s’ha aturat, cal seguir la regla fonamental del PAS: protegir, avisar i socórrer. En primer lloc, protegeix-te a tu i als altres usuaris posant-te l’armilla reflectant, engegant les llums d’emergència i col·locant els triangles. Avisa al 112 de la situació i socorre a les persones que hagin pogut patir mal de resultes de l’accident. Avisar a la policia perquè puguin retirar l’animal i notifica’ls el sinistre, encara que no hi hagi danys visibles al vehicle.

Si t’ha agradat llegir el reportatge Com actuar davant d’animals salvatges a la carretera, també et pot interessar llegir l’article sobre Quines flors plantem a l’estiu?.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp