Mobiliari exterior
La temporada d’hivern es fa llarga. Les condicions meteorològiques adverses i dures castiguen els nostres mobles d’exterior i malmeten les seves propietats. Si hem fet els deures i els hem guardat correctament perquè passin els mesos de fred, no tindrem massa feina: una neteja a fons i una fina capa de vernís (si cal) els deixaran a punt per a la temporada.
Si no hem fet els deures, caldrà arremangar-nos i dedicar-hi més esforç. Haurem de decapar la part més superficial del moble per fer saltar tota la fusta resseca i les restes de vernís que puguin quedar. Haurem d’aplicar també vernís nou per protegir la fusta i pensar, de cara l’hivern següent, a guardar-ho tot plegat com cal.
Pels que decidiu comprar mobiliari nou, us deixem tres consells que us serviran a l’hora d’escollir: fixeu-vos en la construcció, ha de ser robusta i de materials resistents com l’alumini, amb teixits també resistents. Per descomptat, han de ser còmodes, no dubteu a provar-los abans de comprar. Per últim i no menys important, fixeu-vos que el disseny sigui atemporal i modern, així els costarà més de quedar passats de moda.
Tèxtil d’exterior
Igual d’important que el mobiliari és l’elecció dels teixits que passaran llargues hores (si no dies) als espais exteriors de casa nostra. Coixins, estovalles, tovalloles, mantes, cortines i catifes tenen el mateix poder de decoració que els millors mobles i estructures. Ara bé, l’elecció d’aquests teixits ha de ser ben pensada i estudiada. Repassem uns quants aspectes a tenir en compte.
Com ja hem comentat, aquestes teles i robes passaran molt de temps a l’exterior, a mercè dels elements i les inclemències meteorològiques. De fet, un dels enemics principals dels teixits en exteriors és la llum solar directa. L’exposició perllongada a aquests rajos descolorirà les tintures convencionals aplicades en teixits que no estiguin pensats per l’exterior, com poden ser les fibres naturals de cotó o lli. En canvi, existeixen alternatives sintètiques que aguanten molt bé el sol i ens ofereixen una durabilitat major en comparació a les opcions convencionals.
Un aspecte important a l’hora d’escollir teixit és pensar en els seus colors. Sempre és millor decantar-se per tonalitats neutres i poc extremes, ja que combinaran millor amb altres elements que anem introduint posteriorment. Ara bé, els gustos de cadascú són inescrutables, així que tampoc tingueu por de ser originals i atrevits.
Sens dubte, cada peça tèxtil té les seves propietats. Els coixins aporten comoditat i confort; les catifes ens proporcionen aïllament i calidesa als terres; les estovalles donaran a la taula un aspecte distingit i elegant, al mateix temps que protegiran la fusta de l’ús diari.
Decoració
Podríem omplir pàgines i pàgines de Pànxing només parlant de les diferents tendències decoratives dels espais exteriors. Cadascú de nosaltres tenim el nostre propi estil i cada procés de renovació serà únic. No obstant això, us podem oferir tres consells que us seran útils.
El primer fa referència a l’optimització de l’espai. No és el mateix comptar amb una terrassa de tres o quatre metres quadrats que amb un jardí enorme. Com més petit l’espai, més eficients caldran que siguin els elements que hi introduïm: una petita taula i cadires estretes i plegables, il·luminació suspesa sobre els nostres caps per estalviar espai o jardineres que pengen cap a la part exterior del balcó. El que és segur és que sigui quina sigui la mida del teu espai, el pots convertir en un racó especial.
El segon és la importància dels petits detalls. És cert que cal una plataforma on començar a crear, com una tauleta o un banc, però uns coixins elegants i còmodes, unes espelmes aromàtiques o unes llums exteriors són els elements que marquen la diferència.
El tercer és seguir una coherència a l’hora d’actualitzar els nostres espais exteriors. No es tracta d’anar col·locant elements a la babalà, sinó seguir una línia més o menys definida i un estil identificable que ens agradi i ens transmeti bones vibracions.
I un últim consell referent a la decoració. No podem obviar el gran poder de transformació que té la pintura! És sorprenent com un canvi de color de les parets de l’espai que vulguem posar a punt pot modificar totalment la sensació que ens transmet. En exteriors és recomanable fer servir tonalitats clares, ja que ressaltaran tota la resta de mobiliari i elements decoratius que hi tinguem, al mateix temps que guanyarem en sensació d’espai. Podem fer servir tons ocres, blancs i pastels, sempre en pintures que siguin aptes per exteriors. De fet, qui millor us assessorarà en aquest aspecte són els professionals del món de la pintura.
Vida vegetal
Difícilment s’entén un espai exterior sense les plantes. Aquests elements indispensables en tota terrassa, pati o jardí aporten vida, color i calma. Segurament les plantes de la temporada estival anterior no han sobreviscut a l’hivern (si ho han fet us felicitem!) així que caldrà anar pensant en quines escollirem enguany. A l’hora de fer-ho, tingueu en compte les característiques del vostre espai i quines espècies vegetals hi encaixen millor. Si no teniu un espai d’ombra i sempre hi espetega el sol, opteu per exemplars resistents a la calor i que no necessitin massa aigua. El que sempre és garantia d’èxit és confiar la vostra elecció al criteri expert dels professionals de la jardineria, que saben sempre quina és la millor planta pel vostre espai.
Una bona opció si no teniu gaire espai és fer jardins verticals: estalviareu espai al mateix temps que construïu un mur natural que us aportarà privacitat i color. La seva construcció pot ser, a més, un projecte engrescador i desafinat pels i les amants del bricolatge. Si t’agrada el DIY pots aprofitar retalls de fusta o palets vells per aixecar l’estructura.
Protegim-nos del sol
Si som afortunats de tindre cert espai a la nostra terrassa, jardí o balcó, us recomanem enèrgicament que hi instal·leu alguna de les opcions pel que fa a protecció solar. En són exemples els tendals, les pèrgoles i els para-sols, cadascun amb les seves particularitats i propietats. Repassem-les.
Els tendals i les veles són elements fixes o retràctils que tenen per funció protegir-nos del sol directe. Són especialment indicats per protegir espais de grans dimensions, essent uns elements que es poden confeccionar a la mida que nosaltres vulguem, sempre amb uns límits, és clar.
Les pèrgoles, igual que els tendals i veles, són altament personalitzables i trobem estructures de molts materials diferents: fusta, alumini, PVC o fins i tot obra. Requereixen més espai que altres solucions, però aporten una presència i distinció difícilment igualables. A més, poden ser una estructura ideal per enfilar-hi plantes que proporcionin ombra.
Per acabar, els para-sols són les opcions més econòmiques i pràctiques, ja que els podem moure i desplaçar cap allà on més ens convingui. N’hi ha de moltes formes i mides, així que no ens costarà trobar l’opció que millor ens vagi. Són orientables i tenen un manteniment zero: només cal guardar-los al final de temporada i netejar-los amb un drap humit de tant en tant.
Ja veieu doncs que a l’hora de posar a punt els nostres espais exteriors hi ha tot un seguit de qüestions que hem de tenir en compte, però que fent-ho podem treure moltíssim partit dels nostres racons a l’aire lliure, sense importar com de petits o grans siguin.
Si t’ha agradat llegir l’article Espais amb estil, també et pot interessar llegir Espais per a la teva celebració perfecta.