Pànxing Digital

21, novembre del 2024

Search
Close this search box.

21, novembre del 2024

Consells –

Aquest estiu, i cada dia, protegeix-te del sol!

sol
Els mecanismes de defensa de la nostra pell enfront del sol no són suficients, és per això que és indispensable l'ús de protecció solar cada dia. Sempre que surt el sol estem exposats a la radiació solar i, per tant, sotmesos al dany solar, fins i tot els dies ennuvolats! Una correcta fotoprotecció previndrà tant l'envelliment prematur com el càncer de pell.

A la Cerdanya, sent una comarca a aproximadament uns 1000 metres d’altitud, estem més a prop del sol que les comarques costaneres. Com bé diuen els padrins: ‘el sol de muntanya pica més’. A l’estiu els dies són més llargs i hi ha més hores de llum, per tant, en aquests moments de l’any cal recordar la importància d’aplicar-se correctament un fotoprotector.

L’Asociación Contra el Cáncer ha estudiat els comportaments de protecció solar i percepció de risc de càncer de pell a la població, i ha compilat dades que conviden a la reflexió. A l’estiu, només el 42,2% de la població espanyola s’aplica crema protectora a la cara i un 20,4% diu que no fa servir cap mena de protecció enfront del sol.

Tot i que cada vegada més persones tenen l’hàbit d’aplicar-se crema solar diàriament, degut a una creixent conscienciació en la matèria, la incidència de melanoma (càncer de pell) s’ha triplicat. La majoria de casos de càncer de pell són derivats de mals hàbits d’exposició solar durant la infantesa i la joventut. Per tant, és fonamental protegir adequadament als nens i educar-los en aquest aspecte per tal que continuïn prenent aquestes mesures al llarg de la seva vida.

No tots els efectes de la radiació solar són negatius, cal fer palès la part positiva de la radiació solar: la síntesi de vitamina D i d’endorfines, amb efectes antidepressius. El nostre organisme necessita molt poc temps per a sintetitzar vitamina D, i a més en pot emmagatzemar, per tant, no cal exposar-se al sol en excés. L’aplicació de crema solar no evitarà la síntesi de vitamina D ni d’endorfines, no cal ni bronzejar-se ni cremar-se per obtenir els beneficis del sol. En canvi, el dany derivat de l’exposició solar imprudent és irreparable i greu.

L’ús correcte de la crema solar

És imprescindible una correcta aplicació del producte, ja que una quantitat insuficient, oblidar zones o no renovar-lo adequadament redueixen la seva eficàcia.

Es calcula que la quantitat mínima per tenir una correcta protecció enfront del sol és de 2 mg per cada cm2 de pell. Una manera molt pràctica de mesurar aquesta quantitat en el nostre dia a dia és mitjançant la mesura de referència de dos dits, tal com mostra la imatge. S’ha contrastat que es tracta d’una quantitat equivalent a 2 mg/cm2, és a dir, és la dosi suficient per protegir correctament la cara, les orelles i el coll.

Per garantir una correcta protecció és indispensable tornar a aplicar la crema solar cada dues hores a les zones exposades. En el cas d’estar a la platja o a la piscina, és recomanable renovar la protecció després de cada bany (fins i tot si el producte és waterproof!).

Quina crema solar és la més adequada per mi?

És important escollir la crema solar adequada pel teu tipus de pell, entorn i activitat que tindràs al llarg del dia. Si es volgués ser rigorós, es seleccionaria el factor de protecció solar segons el fototip de cadascú: color d’ulls, color de la pell, capacitat de bronzejar-se versus de cremar-se… Pots acudir a la teva farmàcia de confiança perquè t’assessorin en aquest aspecte. Existeixen diverses formes farmacèutiques (en crema, en gel…) que s’adequaran a les teves preferències de textura i al teu tipus de pell. Els envasos en esprai o aerosol solen agradar molt als ceretans, ja que la comarca ofereix infinites activitats a l’aire lliure i aquests envasos faciliten molt l’aplicació quan s’estan realitzant pràctiques esportives o s’està enmig de la muntanya.

Què significa FPS? FPS (o SPF en anglès) són les sigles de Factor de Protecció Solar. Fa referència al número de vegades que un protector solar augmenta la capacitat de defensa de la nostra pell enfront l’eritema o envermelliment que succeeix prèviament a la cremada solar. Concretament, es mesura la protecció enfront de la radiació ultraviolada B; que és la responsable de les cremades solars i del 75% dels efectes carcinogènics del sol. El número (50, 30, 15…) és la dosi mínima de radiació UV que produeix la primera reacció d’eritema.

Les condicions reals d’ús del producte sempre són pitjors a les que es proven als assajos dels laboratoris per determinar el FPS. Com que tothom s’aplica malament la crema solar en freqüència, extensió i quantitat, el meu consell sempre és optar per protecció alta, mai menys de 30.

Exposició solar i fotoenvelliment

Mentre que la radiació UVB provoca eritema en la superfície i està relacionat amb el carcinoma, la radiació UVA arriba a estrats més profunds de la pell i és responsable de l’aparició de taques, arrugues i flacciditat. A diferència del factor de protecció enfront de UVB, a Europa no hi ha una nomenclatura harmonitzada quant a la protecció que ofereixen les cremes solars enfront de la radiació UVA. La senyalització de protecció enfront UVA que està més estesa en els productes de les marques que trobem a la farmàcia són les sigles UVA encerclades, normalment al costat del valor de FPS UVB.

Sabies que el 70% de les arrugues són degudes a la radiació solar? Cap crema antienvelliment tindrà els efectes desitjats si no s’acompanya el tractament d’una correcta fotoprotecció diària. És per això que el tractament antiarrugues i/o despigmentant més efectiu consistirà en l’aplicació d’una crema solar d’ampli espectre (és a dir, que protegeixi contra UVB i UVA) i un producte antioxidant al matí, que actuaran sinèrgicament, juntament amb una crema transformadora a la nit.

Lena – Farmacèutica especialitzada en dermofarmàcia

Farmàcia de Martinet

Si t’ha agradat llegir l’article Aquest estiu, i cada dia, protegeix-te del sol!, també et pot interessar llegir Les al·lergies primaverals i com controlar-les.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp