Pànxing Digital

31, octubre del 2024

Search
Close this search box.

31, octubre del 2024

Consells –

Insecticides d’origen natural

primer-plano-mano-botella-spray-plantas_23-2148488480
La feina de planificar el nostre jardí, plantar les flors que més ens agraden, podar els arbres i arbusts que ho necessitaven i deixar la gespa en les millors condicions, ja són una realitat acomplerta. Amb satisfacció ens traiem els guants i ens eixuguem les gotes de suor que emperlen el nostre front, alhora que admirem la nostra feina. Ens fixem però en l’anvers de la fulla del nostre roser preferit. Horror! Una corrua de pugó la ressegueix fins a perdre’s en un punt indeterminat de la planta. No patiu, us portem la solució.

Naturalment poderosos

Actualment, en el bast món de la jardineria, hi ha un sens fi de solucions en forma d’insecticides per posar remei a les plagues d’insectes indesitjats i perjudicials per a la vida de les nostres plantes. Alguns productes comercials estan formulats a partir de composts químics i artificials que poden ser perjudicials per a les plantes, el sòl i els seus microscòpics habitants que tant ajuden a fer que les flors llueixin radiants. Amb la pluja o l’aigua de rec, aquests composts artificials es filtren a través de la terra, podent arribar a aqüífers i rius amb conseqüències gens desitjables.

Les alternatives naturals als insecticides més comuns han d’estar entre el nostre arsenal respectuós amb el medi ambient, ja que poden aconseguir resultats igual de bons i sense generar els residus que posen en perill el correcte equilibri dels ecosistemes, fins i tot el del petit món que suposa el nostre jardí.

Plantes amigues (i enemigues!)

Una de les millors maneres de controlar els insectes no desitjats al nostre jardí és plantant plantes que els són molestes, que els repel·leixen. Gràcies a la seva olor i als seus principis actius, de manera natural, foragiten algunes plagues com poden ser les de mosquits, pugó, escarabats o les mosques blanques.

Què podem plantar? Doncs, per exemple, espígol: una planta que des de l’edat antiga se’n coneixen les seves propietats medicinals. La seva fragància mantindrà a ratlla els mosquits i les arnes. Una altra planta que a més a més de decorar protegirà les nostres flors del pugó i les mosques blanques són les caputxines. Són flors que no toleren el fred, per tant cal plantar-les a finals de primavera o a l’estiu. Aguanten força bé la falta d’aigua, i gràcies a la seva acció repel·lent, és ideal per associar amb cultius atacats per aquests insectes.

Repel·lent casolà

Us proposem un repel·lent d’insectes casolà, molt fàcil de fer i efectiu al mateix temps. La matèria primera que emprarem és l’ortiga, que tantes vegades ens ha fet la guitza quan caminem per la vall i ens frega les cames.

Amb molt de compte, recollim les ortigues i n’arrenquem les fulles amb l’ajuda d’uns guants. Les introduïm en un recipient amb tapa a raó d’uns cent grams de fulles per cada litre d’aigua. Tanquem bé i ho deixem en un lloc fresc i allunyat del nostre dia a dia, ho agraireu quan sentiu l’olor que deixa anar!

Després de deu dies de fermentació i haver remenat la barreja cada tres dies, el remei està llest. Només caldrà filtrar-lo i emmagatzemar el líquid resultant en ampolles, si tenen difusor millor. Amb aquest remei previndrem l’aparició de pugó, mosca blanca, alguns grills i també fongs com el míldiu o l’oïdi. A més, és ric en macronutrients que afavoreixen el creixement de les plantes, convertint-se també en un bon fertilitzant.

Si t’ha agradat llegir els Insecticides d’origen natural, també et pot interessar llegir l’article sobre Consells i normatives per una correcta mobilitat amb bicicleta i VMPs.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp