Pànxing Digital

19, setembre del 2024

Search
Close this search box.

19, setembre del 2024

Consells –

Què és l’herpes labial i com es produeix?

Herpes labial

Amb els canvis d’estació, l’estrès o la tornada a la rutina després de l’estiu, moltes persones es poden veure afectades per un herpes labial. Aquesta és una afecció comuna però incòmoda, marcada per l’aparició de petites lesions als llavis. Tot i ser benigne, els seus símptomes poden interferir en el dia a dia. T’expliquem què causa aquesta infecció, com identificar-la a temps i les millors estratègies per alleujar-ne els símptomes.

Què és l’herpes labial?

L’herpes labial és una infecció comuna causada pel virus de l’herpes simple (VHS), principalment pel tipus 1 (VHS-1). Aquest virus és altament contagiós i pot romandre latent en el cos durant tota la vida de la persona infectada. Les manifestacions visibles de l’herpes labial són les butllofes doloroses que apareixen al voltant de la boca, conegudes com a “panses”. Aquestes lesions solen ser doloroses i poden causar picor i una sensació de cremor. Després de la seva aparició inicial, el virus pot quedar latent en les cèl·lules nervioses de la pell i reactivar-se en moments de debilitat del sistema immunitari, com ara durant períodes d’estrès, malalties o exposició prolongada al sol.

Com es produeix?

El VHS-1 es transmet principalment a través del contacte directe amb les lesions o les secrecions de la boca d’una persona infectada. Les formes més comunes de transmissió inclouen els petons, el contacte oral-genital i compartir objectes com utensilis, tovalloles o pintes amb una persona que tingui una infecció activa. Un cop el virus entra en el cos, es desplaça cap a les cèl·lules nervioses on pot quedar latent fins que es reactivi.

Símptomes

Els símptomes solen seguir un patró específic:

  • Picor i formigueig: Els primers signes d’una infecció imminent solen ser picor, formigueig o una sensació de cremor al voltant dels llavis o la boca.
  • Butllofes: Després d’un o dos dies de picor, apareixen petites butllofes plenes de líquid a la zona afectada. Aquestes butllofes solen agrupar-se.
  • Úlceres: Les butllofes es rebenten i formen úlceres doloroses que poden treure líquid.
  • Crosta: Les úlceres s’assequen i formen una crosta groguenca o marró. Aquesta crosta acabarà caient, revelant pell nova.

La zona afectada sol curar-se completament en un període de 7 a 10 dies, sense deixar cicatrius en la majoria dels casos. Tanmateix, hi ha diversos tractaments disponibles per alleujar els símptomes i accelerar el procés de curació:

  • Antivirals: Els medicaments antivirals, com l’aciclovir, el famciclovir i el valaciclovir, poden reduir la durada i la gravetat dels brots si es prenen a l’inici dels símptomes.
  • Cremes i ungüents: L’aplicació de cremes antivirals o anestèsiques pot ajudar a alleugerir el dolor i la picor. Alguns ungüents també poden ajudar a prevenir infeccions bacterianes secundàries.
  • Precaucions: És important evitar tocar les lesions i rentar-se les mans amb freqüència per prevenir la propagació del virus a altres parts del cos o a altres persones.

Recordeu sempre consultar a professionals farmacèutics perquè us recomanin el millor tractament per aquest tipus d’infeccions.

AMIC

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.