Pànxing Digital

7, setembre del 2024

Search
Close this search box.

7, setembre del 2024

Consells –

Treballar amb gossos amb por

iStock-1421635968
Sempre ens hem enfocat en el fet que la por no aparegui, que la por no s’activi i en entendre que la por és un dels problemes més complicats del món. Però actuant així estem tenint por a la por. La por és una emoció adaptativa i saludable en alguns casos i serveix tant als nostres gossos com a nosaltres per construir capacitats per moure’ns de forma segura i eficaç pel món.

Les pors difoses i generalitzades són les més difícils de solucionar. Els gossos que tenen por a situacions i no a estímuls concrets (sobretot visuals). La por és una emoció que progressivament va tenyint tot el que la rodeja.

La inseguretat s’ha considerat sistemàticament com un tret del caràcter del gos amb el qual la persona i el gos han de conviure. El teu gos és insegur i t’ha tocat això en el menú de la vida. Això és fals. La inseguretat és una disposició emocional en la qual vas cautelosament cap endavant i ràpidament cap enrere. La inseguretat fa que et preparis per a una resposta de por, però també et fa fer una resposta de prova, d’anàlisi de la situació.

Per treballar amb la por hem d’aconseguir que el gos es nodreixi d’aquesta por, es faci més fort, s’alimenti, la digereixi i sigui capaç d’espantar-se menys davant del que li provocava la por. Que sigui capaç d’avaluar, entendre i progressar davant d’una situació d’inseguretat, perquè només quan hi ha inseguretat pot existir la valentia. Si no tens inseguretat no estàs sent valent, simplement no creus que pugui passar res dolent. La valentia es construeix des de la inseguretat.

Construir desafiaments, preparant al gos per no témer a la por. L’emoció de desafiament és una emoció que està composta d’alegria (valencia positiva) i un petit component de por. De la mateixa manera hem de donar-li al gos una assegurança cognitiva i emocional que després de superar aquestes situacions se sentirà alleujat i satisfet.

Durant tot el procés és molt important l’andamiatge social. Ajudar-lo i sostenir-lo amb molt més que afecte. El gos ha de sentir que el sostenim, que pot comptar amb nosaltres i que és capaç de rebre informació i suport cognitiu, emocional i social per part nostre en situacions complicades. L’andamiatge social no és estimar al gos, és construir tota una estructura de comunicació, relació i recolzament emocional per què el gos en una situació complicada pugui rebre suport per part de les persones que l’estimen.

Alba Dorado. Learning Dogs

www.learning-dogs.com/cerdanya

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.