Pànxing Berguedà

23, novembre del 2024

Search
Close this search box.

23, novembre del 2024

Cultura – Berguedà

Berga celebrarà La Nit Europea de la Recerca amb una jornada de tallers científics i xerrades divulgatives 

Berguedà
Nit Europea
El claustre del Convent de Sant Francesc acollirà l’esdeveniment dedicat a la ciència, que se celebrarà el 29 de setembre.

La capital berguedana s’adhereix novament a ‘La Nit Europea de la Recerca’ que se celebra cada any l’últim divendres de setembre en més de 300 ciutats de 30 països de tota Europa. L’objectiu de la jornada és apropar la recerca, la innovació i els professionals de la ciència a la ciutadania d’una forma planera i divertida. Per fer-ho, es portaran a terme tallers, xerrades, espectacles, experiments i jocs, entre d’altres. Totes les propostes programades són gratuïtes. 

La Nit Europea de la Recerca a Berga està impulsada per l’Ajuntament de Berga, la Universitat Politècnica de Catalunya i l’Exploratori dels Recursos de la Natura amb la col·laboració del Barcelona Supercomputing Center, la Universitat de Barcelona, el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals, l’Institut de Neurociències de la Universitat Autònoma de Barcelona, l’eXplorium i l’Associació de Defensa i Estudi de la Fauna i la Flora Autòctona.

Nit Europea de la Recerca: acostar la ciència a la ciutadania

El claustre del Convent de Sant Francesc ha acollit la presentació de la jornada aquest dimecres i ha comptat amb la participació de Dolors Grau, directora de l’Exploratori dels Recursos de la Natura, que ha destacat la importància d’aquest esdeveniment  per tal de “donar a conèixer la recerca que s’està portant a terme a cada indret, així com els investigadors de Berga o que tenen relació amb el Berguedà”.

La regidora d’Educació de l’Ajuntament de Berga, Rosa Rodríguez, ha valorat positivament l’organització “d’iniciatives de divulgació científica per a tota la ciutadania i la implicació dels centres educatius amb activitats atractives per a totes les franges d’edat. A vegades, pensem que la ciència ens queda lluny, però la presència de científics berguedans de diferents àmbits poden servir de referents pels joves i veure que és una branca a la qual es poden dedicar”. La regidora ha aprofitat l’ocasió per felicitar públicament Dolors Grau per l’obtenció del premi Jaume Vicens Vives concedit per la Generalitat de Catalunya.

Tallers per a l’alumnat 

La jornada inclou tallers científics per a l’alumnat d’ESO i Batxillerat, que es faran al claustre del Convent de Sant Francesc, al matí i a la tarda. En concret, es faran activitats sobre l’estudi dels anells dels arbres i l’estructura de la fusta; l’estudi de la mobilitat individual i de grup per conèixer la longitud i la velocitat de les passes de cada persona; l’estudi de la química dels colors de la natura i les seves manifestacions, des dels pigments vegetals als minerals, així com els seus diferents usos; la intel·ligència artificial a través dels jocs; la creació de mapes interactius i la incorporació d’informació de forma col·lectiva.

Els tallers que es faran a la tarda (de 16 a 18 h) s’adrecen a l’alumnat de 3r d’ESO a 2n de Batxillerat i per participar-hi caldrà inscriure’s prèviament, ja que es fan fora de l’horari lectiu. 

D’altra banda, s’ha programat una gimcana de jocs d’investigació i descoberta per a l’alumnat de 6è de primària, que es durà a terme al Parc del Lledó i al passeig de la Indústria. L’activitat constarà de tres proves que consistiran en la identificació de petjades i rastres d’animals, la classificació d’animals i plantes i la construcció de xarxes tròfiques amb animals i plantes.

Geometria amb bombolles de sabó 

Una altra de les propostes programades serà un espectacle científic per gaudir de la matemàtica de les bombolles de sabó. La proposta es titula “Les bombolles de l’Anton: Geometria amb bombolles de sabó” i permetrà al públic constatar les possibilitats que ofereix la matemàtica per explicar, descriure i predir fenòmens naturals a través de diversos experiments fets amb bombolles. L’espectacle és gratuït i obert a la ciutadania i es durà a terme al Teatre Municipal de Berga, a les 18:30 h.

Microxerrades científiques 

La Nit Europea de la Recerca es clourà amb un cicle de xerrades breus, d’entre 10 i 15 minuts, a càrrec d’investigadors berguedans de diferents àmbits científics. Ramon Canal, professor de la UPC i membre de l’Exploratori dels Recursos de la Natura, ha comentat que l’activitat compta amb “un programa variat per tal que tot tipus de públic hi pugui estar interessat. Tenim xerrades sobre qüestions matemàtiques, passant també per la informàtica, la medicina o la biologia. Creiem que és un programa que pot agradar i esperem que pugui venir molta gent a gaudir d’aquestes postres de ciència”. 

La programació estarà formada per sis microxerrades sobre biologia computacional; l’antropologia lingüística; els supercomputadors i l’Alzheimer; l’estudi de les afectacions cerebrals en les malalties mitocondrials; l’ocupació i evacuació de la plaça de Sant Pere durant La Patum; el llenguatge i el trastorn de l’Espectre Autista. Les conferències es faran al claustre del Convent de Sant Francesc, de les 20:30 a les 23 h. A més, hi haurà un espai de refrigeri i l’accés serà lliure per tal que tothom pugui assistir a les xerrades que prefereixi. 

Per a més informació, es pot consultar el portal web de La Nit Europea de la Recerca a Berga en aquest enllaç.

Si t’ha agradat llegir la notícia Berga celebrarà La Nit Europea de la Recerca amb una jornada de tallers científics i xerrades divulgatives, també et pot interessar llegir L’espai cultural de Barraques de La Patum comptarà amb dotze actuacions musicals gratuïtes a la plaça Cim d’Estela.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp