Pànxing Pirineus

21, novembre del 2024

Search
Close this search box.

21, novembre del 2024

Cultura – Pirineus

El Museu de les Trementinaires

Pirineus
e229f32708f60a4252593b1cf23f3bb2.jpg
El Museu de les Trementinaires es va obrir al públic l’any 1998 i, des d’aleshores, ha rebut prop de 100.000 visitants. Es troba ubicat a la plaça Serra del Cadí de Tuixent, a la planta baixa de l’edifici consistorial. L’espai ens permet conèixer de prop el món de les Trementinaires, les dones de la vall de la Vansa i Tuixent que, al llarg de gairebé dos-cents anys, van recórrer Catalunya venent herbes guaridores i remeis tradicionals.
El recorregut del museu s’obre amb la ubicació de l’antic ofici de les Trementinaires en el context històric, social i econòmic que el va generar. Després, el visitant entra en una reproducció fidel del que era la cuina de la casa d’una trementinaire de la vall a principis del segle XX i que es troba ambientada tal com estaria la vigília d’un dels seus viatges, amb les coixineres curulles d’herbes, les llaunes plenes de trementina, olis i pegues i la bàscula romana a punt per pesar la mercaderia. Damunt dels nostres caps pengen desenes de plantes assecant-se.
 
Finalment arribem a la sala gran del museu, on un equipament informàtic ens permet interactuar per saber quines eren i per què servien les plantes que plegaven i venien les trementinaires. També podrem veure els remeis casolans que elaboraven: l’oli de ginebró, l’oli de cop, la pega grega, la pega negra… Coneixerem com vestien i sabrem de la vida d’algunes d’elles. En un plafó trobarem enumerades, poble a poble i casa per casa, totes les trementinaires de la vall.
Aquesta sala ens reserva un dels documents més interessants del museu. Es tracta d’un audiovisual que conté una entrevista feta l’any 1990 als últims trementinaires de la vall de la Vansa i Tuixent en exercir l’ofici: la Sofia Montaner i el Miquel Borrell, de cal Claudi d’Ossera, una de les poques parelles mixtes de trementinaires. En el documental, la Sofia i el Miquel expliquen com elaboraven els remeis i quina era la ruta comercial que feien, fins al Maresme, la Selva i l’Empordà.
 
 
El museu disposa d’una quarta sala, que està dedicada a exposicions temporals. Com a extensió del museu, s’ofereix també una visita al Jardí Botànic de les Trementinaires, un espai a l’aire lliure amb plantes vives de les usades per aquelles dones sàvies de la muntanya.
 
El museu és obert al públic els dissabtes al matí i a la tarda i els diumenge al matí, durant tot l’any. Per les vacances de Nadal i Setmana Santa obre cada dia, excepte els dies 25 i 26 de desembre i 1 de gener. Durant l’estiu, concretament entre el 15 de juliol al 15 de setembre, és obert cada dia, llevat de dilluns.
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp