Platges convertides en abocadors, rieres totalment saturades i el riu Tordera desbocat. Caiguda d’arbres i palmeres, danys importants en el mobiliari urbà, carreteres tallades i equipaments tancats. Milers de veïns sense llum i nens sense escola. I una llarga ressaca. Aquestes són algunes de les escenes que ha deixat el pas del temporal Gloria al seu pas pel Maresme, entre el 20 i el 22 de gener passat. La borrasca ha arrasat per allà per on ha passat, afectant greument el dia a dia de la comarca i hipotecant moltes administracions i particulars en la gestió posterior dels danys.
Hi ha hagut danys econòmics de tota mena. A nivell municipal, les destrosses d’espais públics, i a nivell privat mil i una casuístiques que han patits veïns de diferents municipis. Des de baixos inundats a negocis totalment arrasats, sobretot en el sector agrícola. També ho han patit els càmpings de la zona nord del Maresme i es tem que ho acabin patint de retruc altres instal·lacions turístiques si la situació a les platges no reverteix abans de Setmana Santa.
I és que el Gloria ha posat el focus principalment en dos punts, el front marítim de bona part de la comarca i la conca de la Tordera, on l’afectació ha estat molt més greu i les conseqüències molt més irreversibles, en alguns casos. Pel que fa als danys personals, l’Hospital de Mataró va atendre una vintena de persones que van patir els efectes del fort vent en la seva pròpia pell, especialment com a conseqüència de caigudes.
Més de 40 milions d’euros de pèrdues i sectors molt tocats
La primera valoració econòmica dels danys que han fet els Ajuntaments supera de llarg els 40 milions d’euros. Tot i això, la xifra anunciada al Consell d’Alcaldes és encara provisional, ja que s’han de comptabilitzar desperfectes en alguns municipis de la comarca.
L’afectació, de fet, ha estat molt desigual i les poblacions més castigades han estat Malgrat de Mar, Tordera i Palafolls. Entre els tres superen amb escreix els 25 milions de pèrdues, una quantitat que es veurà incrementada els propers dies quan es pugui accedir a totes les zones que encara són impracticables.
Les conseqüències, però, no es limiten a les xifres. Hi ha sectors econòmics, com l’agrícola, que ha quedat completament devastat, especialment a l’Alt Maresme. També hi ha indústries que trigaran setmanes a recuperar la normalitat i preocupa que la infraestructura turística no pugui estar preparada per afrontar la temporada de Setmana Santa.
Platges convertides en abocadors
De fet, un dels paisatges més desoladors que ha deixat el Gloria han estat precisament les platges de la comarca, convertides en autèntics abocadors. A més de les restes vegetals arrossegades per l’aigua fins a la costa, el temporal ha evidenciat un problema mediambiental molt més gros. Fins a les platges de la comarca han arribat una infinita quantitat de plàstics i deixalles diverses que mai haurien d’haver arribat al mar i que el Gloria ha deixat al descobert.
Només a Arenys de Mar –un dels municipis amb major arribada de residus– es van recollir més de 30 metres cúbics de deixalles, a més de diversos exemplars de tortugues autòctones de la Tordera, que es van trobar vives entre les restes vegetals i que ara la Fundació Emys a Riudarenes s’encarregarà d’alliberar entre la sèquia i l´estany de Sils.També s’han fet accions de recollida col·lectiva a municipis com el Masnou, Pineda de Mar, Calella, Malgrat de Mar o Mataró i se’n preveuen també a Palafolls i Tordera per netejar la llera del riu.
Sense tren entre Malgrat i Blanes
Pel que fa a les infraestructures, la més perjudicada ha estat la línia de Rodalies, després de l’esfondrament d’un pont entre Malgrat de Mar i Blanes, per on travessaven les vies. Les obres de reparació s’allargaran entre sis i nou mesos, segons el Departament de Territori i Sostenibilitat. Mentre duri el tall, el servei de transport públic per connectar les dues poblacions es farà amb autobusos.
D’altra banda, en el mateix punt es va esfondrar també la carretera que connecta les dues poblacions, que també s’haurà de reparar per complet. A la resta de la comarca, el temporal va obligar a tallar carreteres durant els dies que va durar la borrasca i hi ha destrosses de magnitud al passeig marítim de poblacions com Pineda de Mar, Vilassar de Mar o el Masnou.
Una altra de les infraestructures de la comarca que més ha patit ha estat la planta de tractament d’aigua potable de l’Alt Maresme, gestionada per Sorea, i que subministra aigua a 11 municipis. La instal·lació es va veure obligada a aturar el seu funcionament durant algunes hores després que els pous situats a la llera de la Tordera quedessin totalment inundats.
Calen canvis estructurals
Davant d’aquesta situació, els alcaldes del Maresme demanen ajuts urgents per poder restablir la normalitat el més ràpid possible. La reclamació, però, va més enllà i es posa sobre la taula la necessitat de redissenyar infraestructures i canviar polítiques per minimitzar l’elevada exposició que té el Maresme en un moment d’emergència climàtica.
Els alcaldes i alcaldesses també es mostren molt crítics amb la gestió de Renfe i de les companyies elèctriques, que no han estat àgils a l’hora de recuperar serveis després del pas del temporal.
En aquest sentit, el replantejament del model territorial passa per seguir les indicacions dels experts, que adverteixen de la vulnerabilitat del Maresme davant els efectes del canvi climàtic. El trasllat de la via del tren del front marítim, el desplegament d’un model de transport eficaç per carretera o la intervenció en les rieres de la comarca són algunes de les alternatives de futur que es proposen.
“Som la quarta comarca més poblada i hem de dir prou. No pot ser que tots els projectes de millora es quedin en el calaix com el trasllat del tren. Si totes les administracions no ens posem a treballar conjuntament, qualsevol dia ho lamentarem. Els temporals i les onades no entenen de competències administratives”, assegura el president del Consell Comarcal del Maresme, Damià del Clot.