Pànxing Pirineus

21, novembre del 2024

Search
Close this search box.

21, novembre del 2024

Cultura – Pirineus

Espai Dinosfera

Pirineus
ad56dc234a7615bd104b2030f0b79e74.jpg

El Centre Paleoambiental Dinosfera obria les seves portes ara fa tres anys, al juliol de 2012, així Coll de Nargó inaugurava un nou espai d’exhibicions sobre el patrimoni paleontològic del municipi i la comarca: un nou edifici que acollia també la tornada de la posta d’ous de dinosaure més gran d’Europa. Actualment  l’exposició de Coll de Nargó centra el seu principal actiu patrimonial en els ous i en els nius de dinosaure. El seu recorregut mostra els coneixement actuals sobre la reproducció dels dinosaures, a partir dels seus fòssils i, més concretament, a partir dels fòssils recuperats a Coll de Nargó.

Coll de Nargó, identificat per molta gent com una localitat de pas camí d’Andorra, és un extens municipi de més de 150km2 que es distribueixen al marge esquerre del riu Segre i el pantà d’Oliana. El municipi és un dels més rics de tot l’Alt Urgell en monuments romànics amb diversos edificis que formen part d’un dels itineraris de la Via Romànica, ruta transfronterera que transcorre entre Perpinyà i Bassella. 
 
Fins a començaments del segle XX, Coll de Nargó va ser, amb el Pont de Claverol a la Noguera Pallaresa, el nucli més important de raiers de Catalunya. D’aquell arriscat ofici, consistent a baixar fusta pel riu, se’n conserven els records i els vestigis que es poden veure al Museu dels Raiers, integrat a la Ruta dels Oficis d’Ahir. El tercer diumenge d’agost s’organitza la baixada de dos rais els Clops de Fígols i el Pont d’Espia. http://www.raiersdecolldenargo.com
 
Si us atreviu amb la bicicleta tot terreny i esteu disposats a fer un recorregut de 47 quilòmetres per bona part del terme de Coll de Nargó us recomanem la volta a la Gavarra. http://inforutes.parcolimpic.cat/rutes-btt/ruta-81.-volta-a-gavarra
 

Coll de Nargó i la paleontologia Dinosfera.com

La nova museografia de l’espai Dinosfera s’ha pensat com a part d’un projecte global que, des de fa més de 10 anys, es desenvolupa en diverses comarques de Catalunya i es vol constituir en el Museu dels Dinosaures del Pirineu. La filosofia d’aquest projecte és retornar al territori, en forma de divulgació, els resultats obtinguts de l’estudi científic del patrimoni, és a dir, de l’estudi dels fòssils dels darrers dinosaures que varen viure a Europa.
 
 
En el moment actual aquest projecte és una realitat gràcies a la participació de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont, com a referent científic, i al Museu de la Conca Dellà i l’espai Dinosfera com sales de divulgació, que es complementen entre si per mostrar els diversos àmbits de coneixement.
 
L’exposició de Coll de Nargó es centra en el seu principal actiu patrimonial: els ous i nius de dinosaure. El recorregut ens vol mostrar els coneixements actuals sobre la reproducció dels dinosaures, a partir dels seus fòssils i, més concretament, a partir dels fòssils recuperats a Coll de Nargó. És tracta d’una exposició de nou àmbits, que té com a part introductòria un audiovisual, comú a tots el centres del Museu dels Dinosaures del Pirineu, que situa al visitant al paisatge del Mesozoic i li dóna pistes sobre la fauna i flora de fa més de 66 milions d’anys.
 
 
La reproducció d’un titanosaure fent el seu niu, a mida real, a l’inici de l’exposició, ens presenta un dels principals responsables de les postes que es troben en aquesta zona. 
 
 
En el recorregut pels diferents àmbits de l’exposició, el visitant descobreix quins són els jaciments de Coll de Nargó, els seus fòssils i els treballs que s’hi han realitzat. 
 
 
Una mica més endavant descobrim l’ou amniota, una forma d’ou que va evolucionar per adaptar-se a la reproducció en el medi terrestre. 
 
Una de les peces més espectaculars de l’exposició és el niu de dinosaure més gran d’Europa, trobat a Coll de Nargó. Aquest àmbit dóna peu a un joc interactiu que permet al visitant reproduir el procés d’excavació i preparació d’aquest fòssil.
 
En el darrer àmbit de l’exposició ens trobem una mostra del que va passar un cop els dinosaures es varen extingir, fa uns 66 milions d’anys: el domini dels mamífers en el món dels vertebrats.
 
Gràcies al llegat de la família Duro s’exposen algunes de les restes dels mamífers que varen viure al Miocè (fa uns 15 milions d’anys) i que varen ser recuperades pel Dr. Duro en els jaciments propers a la Seu d’Urgell. 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp