Pànxing Berguedà

21, novembre del 2024

Search
Close this search box.

21, novembre del 2024

Cultura – Berguedà

La Fia-Faia: seguim avançant

Berguedà
Captura de pantalla 2022-12-15 a les 13.18.13
En el programa 2021, fèiem un breu recull de les notícies més importants referides a la Fia-faia durant l’any, fins a inicis de desembre. Detallem les que s’han produït des de llavors fins a escriure aquesta nota. La conclusió és: el 2021 va ser excepcional, el 2022 seguim avançant.

En primer lloc, parlem del Foc de Faia. El lloc de Faia ja és mencionat en un pergamí del segle X i era l’inici de la primitiva baixada de faies, la recuperació de la baixada des d’aquest lloc es va plantejar el 2001, no va ser possible per la distància i les àrees arbrades que calia travessar amb foc. Més de vint anys després, la proposta es va fer realitat, i s’hi afegí el poble de Cerdanyola. 

Té un alt valor simbòlic: incorpora novament Faia, amb la seva torre medieval, a la festa, s’hi encén el foc el dia exacte actual del solstici, seguidament és transportat en làmpades tancades a Bagà i a Cerdanyola amb un senzill cerimonial de rebuda. La llum es conserva als respectius ajuntaments fins el dia 24, en què s’utilitza per prendre la foguera que iniciarà la festa de la Fia-faia. Un encert viscut magníficament als dos pobles. Les altres activitats resten associades a la molt important actuació que té la Càtedra d’Educació i Patrimoni Immaterial dels Pirineus, La Fia-faia: seguim avançant Fallaire a la Fia-faia de Bagà en l’àmbit de les festes del Foc dels solsticis als Pirineus. La Càtedra actua dins el pla europeu POCTEFA, al seu impuls es deu la celebració del Simposi Internacional de les Festes del Foc a Bagà i Cerdanyola l’any passat. 

Enguany s’ha concretat el projecte d’activitats escolars amb la presentació als centres de Bagà i Cerdanyola de la maleta fallaire, que ajuda a les diferents comunitats pirinenques a conèixer-se entre elles i complementa les notables activitats pedagògiques ja empreses per les escoles de Cerdanyola i de Bagà. També de la mà de la Càtedra es va crear el Museu Virtual de les Falles, que porta el professor Xavier Roigé. Es va completant, amb notable presència de la nostra festa, un museu únic, molt innovador. 

En un altre ordre d’activitats també es treballa per difondre arreu les festes perquè siguin conegudes. Enguany he participat al Simposi Internacional de Patrimoni Immaterial celebrat a Salou, així com al que es celebrà recentment a Tarragona, en els dos casos el nom i l’experiència de la Fia-faia ha estat present, així com en articles publicats a les revistes especialitzades. Finalment, recordar que el passat novembre es va constituir l’Associació de Faiaires de Cerdanyola, encarregada de conservar, mantenir i organitzar aquesta festa. Aportarà vitalitat i dinamisme implicant més i millor la joventut. La nova entitat és compatible amb l’Associació de la Fia-faia que coordina els pobles de Cerdanyola i Bagà. Volgudament, el nom incorpora el ieisme que és propi del nom de la festa i una de les particularitats de la parla de l’Alt Berguedà. És de remarcar la retransmissió de la Fia-faia a TV Berguedà, una finestra al món extraordinària. La festa avança, s’enriqueix. La seva divulgació i coneixement també. 

Consulta la programació de la Fia-Faia 2022.

Si t’ha agradat llegir l’article La Fia-Faia: seguim avançant, també et pot interessar llegir Festival Arts per la Vida al Monestir de Sant Llorenç.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp