Pànxing Berguedà

21, novembre del 2024

Search
Close this search box.

21, novembre del 2024

Cultura – Berguedà

L’energia de l’aigua del subsòl, un reclam turístic a Puig-reig

Berguedà
2e1abb0378a484af906ffe76429bee29.jpg
L’Ajuntament ofereix tres passejades pel municipi per donar a conèixer el seu patrimoni a partir d’un mapa de corrents subterranis.

Donar eines per aprendre a detectar els corrents d’aigua subterranis, demostrar la importància que han tingut al llarg de la història per a la construcció d’edificis públics, ponts, carreteres o temples i donar a conèixer els atractius patrimonials de Puig-reig. Aquests tres són els principals objectius que busca l’Ajuntament de Puig-reig i el geobiòleg Joan Fígols amb la posada en marxa de les noves rutes guiades pel municipi. No es tracta de visites perquè sí als principals espais patrimonials del nucli del baix Berguedà, sinó que tenen un al·licient afegit: el de descobrir els corrents energètics de l’aigua que s’amaga sota terra. Concretament s’han creat tres rutes que ja s’estan posant a prova per ultimar-ne els detalls. La voluntat del consistori és que a partir del gener es programin mensualment.
 
El regidor de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Puig-reig, Josep Campos, creu que és una proposta “diferent” per atraure visitants al municipi. “Els que ens vinguin a veure podran conèixer el nostre poble i el seu patrimoni a través d’una activitat trencadora i que sabem que pot interessar a molta gent”, afegeix. Com? Amb el món dels corrents d’aigua subterranis com a reclam. Per a fer-ho, l’ajuntament ha posat al capdavant de la iniciativa en Joan Fígols, un geobiòleg puig-regenc que fa anys que treballa en la investigació en aquest camp.
 
Pànxing Berguedà ha tingut l’oportunitat de conèixer de prop aquesta proposta de la mà dels seus impulsors. “Ja fa un temps que he comprovat que els pobles i ciutats estan construïts tenint en compte els corrents d’aigua subterranis”, assegura el geobiòleg. “El que intentem amb aquestes visites és que els participants puguin detectar aquests corrents i saber-los identificar d’una manera molt senzilla”, explica, “alhora que coneixen Puig-reig”. Adverteix, però, que no tothom els pot presenciar. “Un 30% de la població els pot sentir més fàcilment que la resta, i una petita part és possible que no els detecti”, comenta. De totes maneres, Fígols i Campos asseguren que amb les visites tots podran provar-ho i esbrinar si són o no sensibles a manifestar a través del seu cos el magnetisme que desprenen aquests corrents soterrats. “Es pot fer de moltes maneres, ja sigui a través d’unes vares metàl·liques específiques, o d’un pèndol, però la manera més directa és veure com reacciona el mateix cos en passar per un d’aquests corrents”, determinen. “Les molècules d’aigua en fricció amb el subsòl creen un camp electromagnètic que quan les persones el reben, els provoca un estrès. Alguns ho manifesten i d’altres no, però tots els humans el rebem”, assegura l’especialista.
 
L’objectiu és que a partir d’aquestes visites guiades, a banda d’un mapa que s’ha editat i de les explicacions de Joan Fígols, els assistents descobreixin com estan situats aquests corrents, quina amplada tenen i en quina direcció van, puguin reconèixer i exterioritzar-los. Com? La manera més fàcil -que ha estat practicada i corroborada pel redactor d’aquest reportatge- és estirant els dos braços endavant, amb els punys tancats i els dos polzes enlaire, gairebé tocant-se. Si es tracta d’un espai per on passa un d’aquests corrents, l’energia de l’aigua subterrània fa que un dels dos braços s’arronsi lleugerament per aquesta força rebuda. Com més intens sigui el corrent, més es contrau el braç.
 
 
Tres rutes diferenciades
De moment han creat tres rutes diferents que, segons el regidor Campos, “permeten conèixer diversos aspectes diferenciats de Puig-reig”, des del seu nucli i centre històric, al seu patrimoni industrial, així com l’entorn natural. El primer dels recorreguts surt del camp de futbol i arriba al cementiri –”on hi ha una major concentració d’aquests camps electromagnètics”-; el segon, neix de la plaça Nova i arriba fins al turó de la Senyera, “en el que es detectaran els corrents que formen part dels camins que ja estan traçats i a la vegada es podrà visualitzar tot el poble des d’una perspectiva diferent”; i el darrer, es tracta d’un recorregut per la colònia de Cal Pons, “on els corrents també van marcar molt la construcció dels diferents equipaments”, assegura Fígols.
 
Al llarg d’aquestes passejades, d’entre una hora i una hora i mitja cadascuna, es passarà per alguns dels elements patrimonials més destacats del municipi, principalment, en la visita que transcorre per l’antiga colònia tèxtil. “És una manera diferent de mostrar el que tenim, de fer que els turistes ens vinguin a veure a nosaltres i no a algun poble veí”, destaca Campos. I és que assegura que Puig-reig “és l’únic municipi que ofereix aquesta proposta turística”. A més a més, ressalta que “el fet d’haver organitzat tres recorreguts diferents, permet als visitants venir en dies diversos per completar la totalitat de les rutes”.
 
Sortir del dubte
Fígols sap que molta gent dubta de l’existència d’aquests corrents i de la possibilitat de notar-los “fins que ho comproven amb el seu cos”, assegura, “o veuen que algú del seu entorn ho detecta i ho manifesta”. Evidentment és conscient que no és cap descoberta i recorda que hi ha molts estudis realitzats sobre aquests camps electromagnètics i dels seus efectes. En aquest sentit, especifica que l’energia que es desprèn dels corrents pot ser bona per a les persones, ja que “suposa un estímul per a elles i els dóna un impuls, per exemple, per pujar unes escales”. Per contra, també ressalta que pot tenir efectes negatius, “sempre depenent de la intensitat amb què es rebi aquest corrent, el temps d’exposició i la naturalesa de les persones”, ressalta. “Per exemple, dormir durant molts anys sota els efectes d’aquests corrents provoca malalties”, assegura, “evidentment amb la suma d’altres condicionants com la mala alimentació, la manca d’exercici i d’altres problemàtiques”. La gran incògnita és saber per què es van construir els edificis aprofitant els corrents, tot i que Fígols corrobora que és una realitat “que no pot negar-se” i que a través d’aquestes visites convida a demostrar. “Pot ser que es guiessin pels corrents perquè fan que els edificis siguin més resistents”, relata, “alguns exemples en són les esglésies romàniques per exemple”. El que costa més d’explicar, és que blocs de pisos estiguin sobre aquests camps electromagnètics, si s’ha demostrat que té efectes nocius. Per això, en els darrers anys, Fígols està treballant per trobar una solució per poder desviar aquesta energia i que impacti menys sobre l’organisme de les persones i de moment, té un projecte en nivell avançat.
 
Ara per ara, però, la voluntat de Fígols i del consistori és potenciar les passejades per arribar a com més persones millor i convertir aquest projecte que tot just comença a caminar en una proposta d’interès en l’àmbit nacional. El regidor ho defineix com una “visita sensitiva” que pot cridar la curiositat de moltes persones d’arreu del territori, “més enllà de les que ja estan interessades en aquesta temàtica i que coneixen de prop el món dels corrents magnètics, que són forces”. Els interessats en realitzar les rutes poden demanar informació a través de l’Ajuntament de Puig-reig.
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp