https://turismemaresme.cat/

Pànxing Maresme

23, novembre del 2024

Search
Close this search box.

23, novembre del 2024

Cultura – Maresme

@laimatgeperduda: la història gràfica del nostre país a la col·lecció Sala Losdijck

Maresme
3
De tant en tant, tot navegant per l'oceà infinit que és Instagram, trobem perfils d'allò més interessants que transcendeixen el món digital i arrelen en històries i projectes del pla analògic de la vida. Aquest és el cas de @laimatgeperduda, que a través de les seves publicacions al mur ens fan viatjar per la història gràfica del nostre país de la mà d'imatges originals i els seus protagonistes. Què us sembla si coneixem millor aquest projecte? En Joan Ramon Sala i la Maria Vilà, segona generació responsable de la col·lecció ens expliquen els seus inicis i la trajectòria fins avui.

Un petit “miracle”

Tot comença amb una troballa de fa quaranta anys. A la Plaça Reial de Barcelona, Joan Sala i Grau descobreix una postal del seu carrer de Vilassar de Dalt, i davant d’aquest fet que considera “quasi un miracle” comença el desig col·leccionista d’imatges històriques preferentment del Maresme i el Barcelonès. Tot i iniciar-se com un recull centrat majoritàriament en instantànies de Vilassar de Dalt, la cerca s’amplia per inèrcia als territoris adjacents i creix fins a assolir una notable quantitat que permet la creació d’un llibre: La Imatge Perduda. Anys més tard, i gràcies a la troballa de tres caixes de plaques de gelatinobromur que pertanyien a la família Serraclara, que estiuejava a Cabrils i que contenien imatges inèdites de Cabrils i Vilassar de Dalt de finals del segle XIX, d’un valor artístic i fotogràfic extraordinari, es va publicar un segon llibre: Arran del Camí Ral. De Barcelona a Arenys de Mar (1860-1920).

La col·lecció Sala Losdijck

Lluny d’aturar-se aquí, aquesta empenta transgeneracional té continuïtat amb l’objectiu d’anar fent créixer la col·lecció, formada per fotografies, plaques, gravats, llibres, documents, etc. i no menys important amb la seva indexació, referenciació, digitalització i preservació. Es consolida, així, la Col·lecció Sala-Losdijck i amb ella, es referma la voluntat de donar a conèixer tan ric patrimoni cultural i històric del territori fent-lo accessible a un públic general.

Salt al món digital

Aquesta voluntat de difusió troba resposta a més dels llibres publicats, a les xarxes socials. Instagram s’erigeix en la plataforma elegida on mostrar el material gràfic de la col·lecció i obrir-la a tot un món d’usuaris interessats en la matèria i, per què no, descobrir-lo a d’altres que no en sabien de la seva existència.

Així doncs, fent homenatge a aquell primer llibre que marca l’inici de tot plegat, es crea el perfil de @laimatgeperduda. La publicació de les imatges no és aleatòria: s’intenta que cada publicació tingui una concordança cronològica amb els nostres dies, aprofitant efemèrides, festes majors o fets que podem relacionar amb l’actualitat. Tanmateix, tot i no buscar en cap cas abordar les imatges des d’una perspectiva històrica profunda, les imatges van acompanyades d’una petita introducció que contextualitza breument allò que veiem i ens aporta la informació indispensable per entendre-la, al mateix temps que ens dona un punt de partida des d’on aprofundir-hi.

La naturalesa participativa de les xarxes socials, a més, aportarà a aquest projecte un seguit de valors afegits, com és la interacció amb els usuaris, accedint a informació que a voltes ha servit per contextualitzar, ubicar i esvair dubtes sobre alguna de les fotografies. Aquesta bidireccionalitat que permet la plataforma, obre la possibilitat de conèixer el parer dels visitants del perfil a través d’enquestes, comentaris i un llarg etcètera d’opcions per fer de l’experiència quelcom proper i engrescador.

Sigui com sigui, el projecte de @laimatgeperduda ens permet gaudir d’un fons valuosíssim, tot preservant-lo i mantenint-lo viu també en un ecosistema digital infinit i d’accés universal. No dubteu a fer-vos seguidors d’aquesta iniciativa!

Oriol Bombardó Rosiñol

Si t’ha agradat llegir l’article @laimatgeperduda: la història gràfica del nostre país a la col·lecció Sala Losdijck, també et pot interessar llegir Les biblioteques del Maresme recomanen el llibre “Trenes d’herba dolça” de Robin Wall Kimmerer.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp