Pànxing Cerdanya

31, octubre del 2024

Search
Close this search box.

31, octubre del 2024

Eco – Cerdanya

Per afrontar la Covid-19 persistent

Cerdanya
persistent
El Covid-19 és un virus del qual se'n coneixen cada vegada més aspectes. Gràcies a la investigació i experiència mèdica, ha aparegut un nou concepte: la covid persistent.

La malaltia de la COVID-19 ha estat descrita en el seu inici com una nova infecció vírica respiratòria aguda que podria desenvolupar una forma greu de pneumònia. Després de poc més d’un any de pandèmia, molts estudis qüestionen el caràcter estrictament agut d’aquesta patologia i plantegen una naturalesa persistent. Actualment es diferencien 2 formes de COVID-19 : 1) una forma aguda, clàssicament descrita, amb una durada dels símptomes d’entre 3 i 21 dies, 2) una forma persistent, menys descrita i no reconeguda encara oficialment, que pot durar mesos després de l’episodi de COVID-19 inicial.

La COVID-19 persistent: una patologia crònica emergent?

La forma persistent de la COVID-19 es defineix per la persistència, reaparició o emergència d’un o diversos símptomes, mesos després de l’episodi de COVID-19 inicial. Tot i no disposar encara de dades concloents pel que fa al seguiment a llarg termini, aquesta patologia es podria allargar més enllà dels sis mesos. De fet, basant-nos en les dades relatives a l’epidèmia de coronavirus SARS-COV-1 del 2003, existeix la possibilitat que els símptomes residuals perdurin fins quatre anys després la infecció. Això no obstant, contràriament a la SARS, la forma persistent de COVID-19 pot manifestar-se indistintament en persones que han patit tant una forma lleu com severa en la fase aguda. Segons les dades disponibles actualment, aquesta forma persistent, podria afectar fins a un 70% dels pacients, sis mesos després de l’episodi de COVID-19 inicial.

La forma persistent de la COVID-19: una malaltia multisimptomàtica i complexa

La forma persistent de la COVID-19 es caracteritza per un quadre clínic molt complex. Els seus símptomes (més d’una centena descrita) poden diferir d’aquells de la forma aguda i fluctuar en el temps. Poc més d’1 de cada 2 persones manifesten entre 6 i 15 símptomes alhora i dels quals la fatiga i la dispnea (o manca d’aire) en són els principals. La multiplicitat de símptomes fa que es consideri una patologia sistèmica d’inici en el sistema respiratori.

De fet, la forma persistent de la COVID-19 té un impacte tant en l’àmbit físic com psico-emocional. Els altres símptomes més freqüents són: alteracions del son, ansietat i depressió, mal de cap, pèrdua de cabell, alteracions digestives, dolors musculars, palpitacions, pèrdua de memòria i d’atenció, vertigen, nàusees, fogots, problemes dermatològics, pèrdua del gust i de l’olfacte, mal de coll, tos, opressió toràcica…

Més enllà dels símptomes, diverses alteracions anatòmiques han estat igualment descrites: alguns estudis demostren que quatre mesos de l’episodi de COVID-19, fins a 63% dels malalts que van presentar pneumònia covid severa, presenten alteracions pulmonars i el 55% signes de disfunció cardiovascular, si bé no s’ha establert encara un vincle entre aquestes alteracions i la simptomatologia persistent.

La Rehabilitació Respiratòria per guanyar en qualitat de vida

La COVID-19 es presenta com una patologia complexa, amb una simptomatologia heterogènia i múltiple que es manifesta a curt i a llarg termini. Les noves troballes demostren que sense un control i seguiment terapèutic la recuperació, pot no ser espontània i persistir en una gran part de pacients, mentre no es disposi d’un tractament amb eficàcia provada científicament.

Les conseqüències doncs, en matèria de salut pública, són potencialment considerables.

És en aquest context, que un programa d’acompanyament terapèutic, ja reconegut internacionalment, per totes les Societats Científiques Mèdiques i adreçat a les patologies respiratòries cròniques, com és la REHABILITACIÓ RESPIRATÒRIA, és actualment l’eina més adient per ajudar als pacients a accelerar la recuperació i minimitzar l’impacte de la COVID persistent.

Els programes de rehabilitació que ofereix La Clinique du Souffle LA SOLANE, es fonamenten en la multidisciplinarietat, coordinació i individualització i han demostrat la seva eficàcia per tractar els quadres clínics complexos i crònics d’origen respiratori.

El programa de Rehabilitació post-COVID que ofereix l’equip interdisciplinari de La Solane, consta d’una avaluació individualitzada de cada pacient i el disseny d’una proposta terapèutica que inclou la fisioteràpia cardiorespiratòria, l’entrenament a l’esforç progressiu i adaptat, l’acompanyament psico-emocional, l’alimentació equilibrada i conscient.

Aquest programa que es va iniciar ja fa gairebé mig any, està demostrant ser una excel·lent eina per ajudar als pacients a reduir l’impacte dels símptomes de la COVID-19 persistent i afavorir la seva plena recuperació.

Adriana Castanyer. Cap de Rehabilitació
Dr Joan Lluis Aliaga. Pneumòleg

Si has trobat interessant llegir l’article Per afrontar la Covid-19 persistent, també et pot interessar llegir Les al·lèrgies primaverals i com controlar-les.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp