Pànxing Digital

21, novembre del 2024

Search
Close this search box.

21, novembre del 2024

Eco –

L’agricultura regenerativa, una aposta assenyada

agricultura_regenerativa
Molts dels processos que s’han implementat a l’agricultura moderna han provocat la pèrdua de fertilitat dels sòls, principalment degut a la disminució de la presència microbiològica de minerals i de matèria orgànica.

L’agricultura regenerativa és una metodologia agrícola i ramadera que fomenta la sostenibilitat, reduint l’impacte químic i industrial i apostant per l’efecte autoregeneratiu de la naturalesa.

Se centra en la regeneració de la capa superior del sòl, augmentant la seva biodiversitat natural, millorant el cicle de l’aigua, augmentant la resiliència al canvi climàtic i enfortint la salut i la vitalitat de la terra agrícola. A més, promou la cria en un mateix espai de diverses espècies animals i vegetals que interactuen entre elles de manera simbiòtica, assegurant un equilibri sostenible.

Objectiu de l’agricultura regenerativa

L’objectiu és aconseguir que la terra, considerada com un òrgan viu, amb una fauna formada principalment per microorganismes i cucs, puguin aquests ser capaços d’arribar a estructurar un sòl degradat per un seguit de pràctiques desfavorables per la vida i la producció de fruits i vegetals, i revertir i imitar en la mesura del possible el bosc, per aconseguir produccions d’aliments en quantitat i qualitat nutricional ideals.

agricultura regenerativa

Un altre objectiu vital és la recuperació interior de les persones mitjançant la reconnexió amb la natura de la qual tots en formem part, i pel que fa a l’alimentació, la major expressió d’una planta o fruit és esdevenir nutricional, i que per a nosaltres l’aliment sigui la nostra medicina.

Avantatges pràctics

L’agricultura regenerativa:

  1. No es llaura, per no pertorbar la vida del sòl.
  1. No s’utilitzen biocides.
  1. No existeixen males herbes, són les nostres aliades, són bioindicadores i ens expliquen la situació en què es troba la terra.
  1. La capacitat dels terres en bon estat d’enretirar CO2 de l’atmosfera. La conservació de la biomassa que genera l’agricultura regenerativa contribueix a la retenció de carboni mitjançant l’eliminació i retenció fotosintètica de CO2 atmosfèric de la matèria orgànica del sòl.

A partir de les nocions bàsiques del funcionament del subsòl, emprenem un camí de coneixement i sensacions que poden desembocar, en funció de cada persona, en la comprensió de molts fenòmens de la vida.

agricultura regenerativa

Sabem que els recursos naturals són limitats i escassos. Per això, resulta imprescindible una nova visió del món, més respectuosa i accentuant el seu caràcter cíclic.

El medi ambient, per ell mateix, és capaç de regenerar-se i continuar el seu cicle productiu, i tot plegat sense la mà dels humans i les seves tècniques d’explotació. Això no obstant, també podem ajudar a la seva regeneració amb les cures als sòls fèrtils.

Cal prendre’n consciència i decidir-nos a apostar, en tots els sentits, pel natural.

Font: L’ Hort de Casa
Eva Asensio

Si t’ha agradat l’article L’agricultura regenerativa, una aposta assenyada, també et pot interessar El combustible del futur.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp