Pànxing Cerdanya

21, novembre del 2024

Search
Close this search box.

21, novembre del 2024

Entrevistes – Cerdanya

Albert Piñeira i Brosel, alcalde de Puigcerdà

Cerdanya
e972bf2e81bb6a237789d30168757aba.jpg
“A l’estiu és molt difícil avorrir-se a Puigcerdà”.

Puigcerdà és la capital de la Cerdanya, nucli bàsic des de sempre per la seva situació estratègica, que històricament li permetia controlar dos importants passos pirinencs. El seu privilegiat entorn natural el converteix en un centre turístic de gran importància. L’estany i el conjunt històric del seu centre són els elements patrimonials més destacats de la vila. És molt recomanable visitar l’estany, construït al segle XIV, i el seu parc, al voltant del qual es poden veure les antigues cases d’estiueig del segle XIX. Un cop a la plaça de l’Ajuntament, gaudirem d’una panoràmica sobre la Cerdanya que va ser elogiada per Joan Maragall en un dels seus escrits. A la plaça de Santa Maria, hi ha un campanar del segle XVIII, que pertanyia a l’antiga església del mateix nom. Aquest meravellós enclavament ceretà celebra la seva festa major el tercer cap de setmana de juliol, festa major en la qual el seu alcalde, Albert Piñeira i Brosel, ens endinsa.
 
Tota festa major té una advocació a un sant… En el cas de Puigcerdà, quin és? Quin origen té aquesta festa?
Doncs precisament la Festa Major de Puigcerdà, que es coneix com el Roser de la Vila, és de les poques festes majors que no està dedicada a un sant o a un patró o patrona. En el cas de Puigcerdà, la festa dedicada a una advocació és la Festa de la Mare de Déu de la Sagristia, patrona de Puigcerdà, que se celebra el 8 de setembre, el dia de les marededéus trobades.
 
La Festa Major de Puigcerdà antigament se celebrava el cap de setmana del primer diumenge de juliol. Com que són unes dates on molta gent de la vila fa vacances (aprofitant el període entre el final de curs escolar i la temporada forta d’estiu), fa uns anys l’Ajuntament la va traslladar al cap de setmana del tercer diumenge de juliol, perquè hi hagués més gent.
 
En les antigues dates de la Festa Major actualment se celebra la Setmana Cultural del Roser: són deu dies consecutius d’activitats culturals de tota mena.
 
Quin és l’acte més tradicional de la festa?
La Festa Major intenta ser una combinació dels actes més tradicionals amb un programa d’activitats complet i divers que arribi a tots els públics. L’objectiu és que tothom, des dels infants i joves fins a la gent gran, pugui trobar el seu espai al Roser de la Vila. La música hi té un paper destacat, amb concerts, balls, havaneres, sardanes i les actuacions dels grups per al jovent a l’envelat. Un altre element significatiu són les atraccions, animacions i parcs infantils. Però també hi ha teatre, cercaviles, campionats de botifarra i de truc, el correfoc, la festa de l’escuma, la pujada refrescant a l’estany i activitats d’aigua, etc. 
 
I el més innovador?
Des de l’any passat, s’han creat dues colles de joves, els nyerros i els cadells, que durant els dies de la Festa Major realitzen diverses proves i activitats i rivalitzen entre elles per guanyar, en el sentit esportiu i festiu del terme. És una manera d’implicar més els joves –i no tan joves– en els actes del Roser de Puigcerdà, seguint l’exemple d’altres pobles i ciutats on aquesta tradició ja està molt arrelada. 
 
Es replantegen cada any l’esperit de la festa o prefereixen mantenir-la dintre de les seves tradicions?
És una combinació d’ambdues coses. Això es veu, per exemple, a l’hora de seleccionar els grups musicals: portem les cobles-orquestres de sempre i a la vegada els grups de música del moment, aquells que estan més d’actualitat.  
 
Engresqui a veïns i forans a visitar i gaudir de la seva festa major…
El juliol és un molt bon mes per visitar Puigcerdà, perquè a banda de l’atractiu que sempre té la nostra vila i la nostra comarca, hi ha una oferta d’activitats molt extensa, amb la Setmana Cultural del Roser, la Universitat d’Estiu Ramon Llull Puigcerdà i la Festa Major. I a partir de finals de juliol comença un programa molt atapeït d’activitats que dura fins a mitjans de setembre, amb festes tan icòniques com la de l’Estany, nombrosos festivals (el de Cinema, el Festival Transfronterer Puigcerdà Bourg-Madame, el Festival de Música de Cerdanya o el Puigcerdà Music Festival), diverses competicions esportives, activitats lúdiques i culturals, celebracions per als infants i joves, les festes dels diferents pobles del municipi, etc. A l’estiu és molt difícil avorrir-se a Puigcerdà i hi ha propostes per a tots els gustos. A tot això, cal sumar-hi els encants de tot l’any: l’oferta comercial, gastronòmica, d’allotjament i de serveis, la natura i el paisatge, la pràctica esportiva, la descoberta del patrimoni, etc.
 
Podeu consultar l'agenda de la Festa Major clicant aquí
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp