“Alella és un dels millors llocs del món per a viure-hi, perquè es troba a tocar del mar mediterrani i, alhora, atrapat per la Serralada Litoral”.
Fa un any, Andreu Francisco (ERC+SxA) va ser escollit alcalde, per tercera vegada consecutiva. Enguany també l’han nomenat president d’ERC de la regió metropolitana, i des del 2010 és el president del Consorci de la DO Alella. No obstant, encara ostenta més càrrecs: és vicepresident del Consorci Localret des del 2004, president de l’Escola Universitària del Maresme i vicepresident de la Fundació Tecnocampus. A banda de tot això, té una dona i dues nenes.
No hi ha dubte que l’Andreu es desviu pel servei públic i per poder treballar pel país i pel seu poble. Nascut a Badalona, però alellenc des de l’any 1979, és una persona propera, amable i detallista, que es preocupa pel benestar de la gent del poble.
Abans d’endinsar-nos en preguntes sobre el seu mandat actual, voldria saber què opina de la situació que estem travessant, fruit de l’èxit de la manifestació de l’11 de setembre a Barcelona.
Crec que estem vivint un moment històric, acabi passant el que acabi passant, en què el poble de Catalunya ha manifestat de manera clara i meridiana que vol decidir per si mateix. En aquests moments, la responsabilitat dels polítics és la de liderar aquest procés i donar veu a la ciutadania.
Ara sí. Com resumiria el primer any de govern d’aquest nou mandat?
Aquest any i escaig que portem està marcat per la conjuntura econòmica, per la crisi accentuada i per les perspectives gens optimistes de mantenir-nos dintre de l’estat espanyol. Tot plegat fa que ens ho plantegem com un mandat de resistència, prioritzant el suport a les persones, l’educació i la promoció econòmico-turística. Malgrat l’actual situació, seguirem apostant també per millorar els equipaments i les infraestructures del poble.
Tanmateix, Alella pot presumir d’haver tancat els comptes del darrer any en positiu. És una bona notícia saber que la situació econòmica i financera d’aquest municipi és saludable…
Sens dubte! En els darrers deu anys, l’ajuntament ha tancat els pressupostos i les liquidacions en positiu. Podem pagar els proveïdors al voltant dels 50 dies des de que entra la factura. L’únic endeutament que tenim són uns 3 milions d’euros que vam demanar farà prop de tres anys per avançar l’ampliació de l’Escola Fabra. De totes maneres, disposem dels diners en caixa i, si volguéssim, podríem amortitzar el préstec.
Alella sempre ha apostat fermament per la cultura. Continuaran en aquesta línia?
Sí, nosaltres entenem que la promoció de la cultura serveix per a la millora de les persones. Per això sempre hem treballat fort per a tirar endavant projectes com els Espais de Poesia, Can Manyé, l’ampli ventall de cursos, xerrades i concerts que es fan a Can Lleonart, la programació de la biblioteca, el festival de música de l’estiu o el suport a les entitats culturals. I seguirem així. Per exemple, ja hem acabat el projecte executiu per un Centre Cívic Social i Cultural, el qual ja portàvem en cartera en aquest mandat, a més del Casal. I també s’està començant a redactar el projecte arquitectònic de la futura biblioteca.
Pel que fa a l’àmbit turístic, quines fites s’han marcat?
Una de les més importants va ser la creació del Consorci de la DO Alella, ara fa dos anys, així com l’obertura de l’Oficina de Turisme. A partir del 6 d’octubre, aquesta oficina es convertirà també en enoteca, on es podran tastar els vins de la DO Alella.
El nostre objectiu principal és dinamitzar el territori de la DO Alella per a generar i consolidar un producte turístic basat en el món del vi, que és el que ens dóna la diferenciació.
A més d’endinsar-se en el món del vi i visitar algun dels 4 cellers que hi ha a menys d’un quilòmetre del centre del poble, què és el que no es pot perdre una persona que visita Alella?
A Alella es pot venir a fer moltes coses, des de passejar pel nucli antic i fer un vermut, a quedar-se a dinar en algun dels restaurants que tenim, comprar plantes o passar-hi un cap de setmana. A l’oficina de turisme s’entreguen tres rutes a peu molt interessants: la ruta per la Vall de Rials, l’itinerari fins el celler romà de Vallmora, que està a Teià però que hi compartim la gestió també amb El Masnou, o la ruta dels “1000 anys d’història”, que passa per diferents punts del poble.
A les golfes de l’església també tenim un museu que el gestiona la parròquia i on és possible admirar l’empremta que va deixar Antoni Gaudí en el nostre poble en aquells anys en què hi estiuejava.
Ja no com a visitant, sinó com habitant, què creu que és el millor de viure a Alella?
Amb tota la sinceritat del món, crec que és un dels millors llocs del món per a viure-hi, perquè es troba a tocar del mar mediterrani i, alhora, atrapat per la Serralada Litoral. A més, climatològicament som uns privilegiats i comptem amb un paisatge de vinya i som a només 15km d’una de les metròpolis més importants del món.
I el pitjor?
En podria dir dos inconvenients. Un és haver de pagar per entrar i sortir del nostre poble –una reivindicació que tornarem a activar a finals d’any- i la distribució del propi poble, que està configurat en un format dispers que comporta un manteniment costós i difícil. Aquesta dispersió també fa que la mobilitat s’hagi de produir en molts casos amb vehicle privat, més enllà dels esforços que hem anat fent en el municipi pel que fa al transport públic amb serveis regulars.
Ens podria destacar un personatge entranyable i significatiu del poble?
En Francesc Ferrer i Guàrdia, que va ser en el seu moment un lliure pensador, un innovador que tenia clar que l’educació de les persones era allò que les feia lliures i que per defensar això va ser jutjat militarment i afusellat ara fa més de 100 anys.
Per últim, recomani’ns un plat típic d’Alella que li agradi especialment.
Per sobre de tot, jo destacaria un bon plat de pèsols d’Alella –plantats entre vinyes- amb una mica de botifarra negra. Tot plegat regat amb un bon vi de la DO Alella.