“El Festival és un producte cultural i turístic molt potent”.
Entre el 21 i el 29 de juny se celebrarà el Calella Film Festival, que arriba a la seva quarta edició en plena fase d’expansió i que enguany portarà el cinema a dues sales emblemàtiques del Maresme: el Foment Mataroní i el Centre Parroquial d’Arenys
de Mar. L’Anna, l’Albert i el Joan fan un recorregut per aquests quatre anys de festival i el que representa.
4a Edició del Calella Film Festival. Però com va néixer el festival i amb quin objectiu?
Va néixer al 2015 a partir de la passió pel cinema i l’afició a anar cada any al Festival de Sitges. Una nit, tornant de Sitges, l’Albert i en Joan van començar a parlar de muntar un festival de cine a Calella i van començar a pensar-hi de veritat. Van contactar amb en Jonathan, que és director de cinema i tots tres van formar l’Associació d’Amics del Cinema Rosebud.
Calella és un lloc ideal per fer un festival a l’estiu, és un lloc turístic, amb places hoteleres, amb una oferta de restauració i d’oci molt diversa i amb un entorn únic.
L’objectiu del festival és apostar pels directors novells i el cinema de baix pressupost. Donar veu al món del cinema que potser és més desconegut però que és sovint l’inici de grans projectes i de grans directors. Donar visibilitat a aquestes pel·lícules va ser la motivació principal de la creació del Calella Film Festival i del concurs Low Budget Films.
Com heu aconseguit que en quatre anys el Festival hagi tingut un creixement tan gran?
Bàsicament amb il·lusió i amb molta feina. El tema d’obrir més sales ha estat una aposta forta i han estat moltes reunions, trucades, etc. que finalment han donat resultat.
Una altra cosa que ha estat clau per al creixement és la difusió del festival per xarxes i la gent del món del cinema que ens ha fet costat. Tenim cada any un jurat de luxe presidit per Juli Fàbregas i format per gent que creu en el nostre projecte i s’hi engresca tant com nosaltres i acaben sent seguidors del festival un cop acabada la tasca de fer de jurat. Ja tenim alguns assidus com Jordi Díaz o Sergi López que no s’han perdut ni una edició i ja tenen el CalellaFilmFestival com la cita de cinema de l’estiu.
El fet d’obrir una altra línia competitiva, com els Creative Rosebud Awards on s’encabien pel·lícules una mica més ambicioses de pressupost, però amb un segell peculiar d’originalitat, també va ajudar molt a incrementar l’impacte mediàtic i el nombre d’espectadors.
Existeixen altres festivals amb la tipologia del de Calella a Catalunya? I a altres llocs d’Europa?
Hi ha bastants festivals avui dia. Si fas una cerca concretament de low budget n’hi ha algun però molt poc conegut.
Nosaltres vam detectar un buit de mercat en les pel·lícules de baix pressupost, per això vam orientar el festival a aquest segment, el primer any vam tenir més de 100 pel·lícules a concurs, llavors ens vam adonar de les possibilitats reals que té un festival d’aquestes característiques.
Podríem comptar amb els dits d’una mà els festivals a nivell internacional en els què concursen aquest tipus de pel·lícules.
A altres llocs d’Europa segur que també n’hi ha ja que és una manera de donar a conèixer directors nous i de que puguin tenir una projecció de futur però no en coneixem cap realment important.
Com sorgeix la idea aquest any d’estendre el festival a altres poblacions? Pot ser que això l’acabi transformat en el Festival del Maresme o no voleu perdre els orígens?
Pensem que el Festival és un producte cultural i turístic molt potent i pensem que donant-li una dimensió de comarca del Maresme i apostant per la marca Costa de Barcelona-Maresme, podem donar-li una visibilitat molt superior, a la vegada també tenim capacitat d’ accedir a molts més espectadors, el que lògicament sempre és l’objectiu principal d’un festival.
En aquest sentit el Consorci Turístic del Maresme va entendre ràpidament les possibilitats que se’ns oferien treballant plegats i aquest creixement a quatre sales d’exhibició a Calella, Arenys, Mataró i Barcelona, n’és el resultat.
Les sales amb les quals col·laborarem, tenen molta història, de manera que entenem que no perdem aquell segell originari de revitalitzar les antigues sales cèntriques dels diferents municipis.
Bàsicament es tracta de trobar més suport a tot arreu. El fet de créixer significa arribar a més gent, que hi pugui haver més sponsors que s’interessin per donar-nos suport i que puguem fer més coses i crear una estructura que ens permeti anar creixent any rere any. Arribar a més poblacions ens permet rebre més finançament d’altres Ajuntaments o directament del Consell Comarcal i tot suma. El fet de ser un festival que arribi a més poblacions del Maresme és important també per als directors que s’hi presenten ja que suposa una més gran difusió de la seva obra i una oportunitat de que les seves pel·lícules es vegin a més llocs.
Els orígens sempre seran Calella, evidentment, el Festival va néixer a Calella i continuarà creixent des de Calella. Estem en ple creixement però els orígens sempre els tindrem presents. L’aposta que ha fet l’Ajuntament de Calella pel nostre Festival ha estat molt forta i estarem sempre agraïts del suport que hem tingut des de la primera edició.
Qui serà enguany el padrí del Festival? Que busqueu amb aquesta figura?
Busquem figures del cinema molt representatives i sempre hem aconseguit portar grans professionals del sector, com l’actriu Mercè Pons o Miquel Sitjar al 2016, José Sacristán o Sergi Lopez al 2017, Agustí Villaronga o Jaume Balagueró al 2018, aquest any 2019 està previst que vinguin Itziar Castro, Santi Millán, Gisela Krenn, Sergi Pompermayer, Jordi Frades i Patricia Font i un convidat d’honor que encara no podem anunciar, es tracta d’un dels actors més de moda del cinema nacional amb molta projecció internacional, però sentint-ho molt això encara ho mantenim en secret. Serà una gran sorpresa i com a tal es farà esperar!
Podeu consultar el programa del Festival: aquí.