Pànxing Cerdanya

23, novembre del 2024

Search
Close this search box.

23, novembre del 2024

Entrevistes – Cerdanya

Entrevista a Javier Hernández, mestre pelleter

Cerdanya
mestre pelleter
"Donar vida a una peça ja fabricada és estalviar al medi ambient la despesa energètica que suposa crear-ne una de nou"

L’ofici de pelleter i la manipulació de pells per a confeccionar peces de vestir és, segurament, un dels oficis més antics sobre els quals tenim constància. Amb tota aquesta trajectòria històrica a l’esquena, aquest mestre ha anat evolucionant, adaptant-se a les noves i canviants necessitats de la societat. I és precisament això el que ofereix el Javier Hernández als seus tallers: innovació i últimes tendències per adaptar les peces de pell als temps moderns. De la seva mà, ens endinsarem en aquest món i coneixerem de més a prop un procés artesanal que transforma i dóna una nova vida als abrics oblidats dins els armaris.

Quina història hi ha darrere del negoci?

El taller de pelleteria és un negoci familiar, ara de segona generació que funciona des del 1959. Tot plegat va començar amb el meu pare, l’Ernesto Hernández, com a sastre, i més tard va fer el salt al món de la pelleteria, on va poder aplicar els coneixements que va adquirir durant els anys desenvolupant aquest ofici. Així, de mica en mica, amb l’ajuda de la seva esposa, van anar consolidant una bona cartera de clients gràcies al seu tarannà professional i la seva experiència.

Quan entra en joc vostè?

Jo em vaig iniciar en el món de la pelleteria al taller familiar, treballant amb els meus pares. Posteriorment, vaig estudiar a l’Escola Professional de Pelleteria de Barcelona durant tres anys, on em vaig especialitzar en disseny, tècniques de pelleteria i patronatge. També vaig assistir a diferents seminaris impartits per la Canada Fur Industry Workshops. Actualment presideixo l’Associació Catalana de Pelleters i Creadors de Moda, i sóc membre de la Spanish Fur Association (SFA), creada amb la col·laboració de Fur Europe i la International Fur Federation.

Quins serveis ofereixen els seus tallers?

Doncs per resumir-ho ràpidament, tota mena de treball i arranjaments en peces de pell. Al taller podem aplicar un seguit de tècniques i donar vida a les peces que, pel pas del temps o altres factors, hagin pogut veure’s afectades pel que fa als seu aspecte, pes i disseny.

Sovint heretem abrics de pell de les nostres mares o àvies que tenen un component sentimental considerable per a nosaltres. El pas del temps pot fer que quedin passats de moda, i un dels principals serveis que oferim és l’adaptació d’aquests abrics a la moda actual.

pelleter
Javier Hernández, mestre pelleter, treballant una peça de pell.

Així, com es poden actualitzar els abrics de pell que heretem? Hi ha marge de millora?

Rotundament, sí! Es pot perfectament donar una segona vida a les nostres peces de pell. Es poden arreglar, canviar-los l’estil, netejar-los i fer-los més flonjos al tacte o rasar-los per treure’ls pes i fer-los menys ostentosos. Es pot fins i tot fer-los reversibles en forma de gavardina o anorac. És més, no necessàriament s’ha de transformar en un altre abric o peça de vestir similar als seus orígens. El podem transformar en molts altres complements, tant per nosaltres com per la llar.

En què els podem transformar doncs?

En infinitat d’objectes. Per exemple: d’un sol abric de pell en poden sortir dues jaquetes, diverses bosses de mà, estoles, una manta nova, molts colls de pell o fulards, entre molts altres accessoris. De fet, aquesta transformació és una bona manera de repartir la peça amb càrrega emocional entre els diferents membres de la família, sense que ningú hagi de renunciar a aquesta herència.

pelleter
Javier Hernández, mestre pelleter, prenent mides d’un abric de pell.

I quins avantatges té donar una segona oportunitat a un abric de pell?

Reciclar un o diversos abrics de pell té mols avantatges més enllà de l’estalvi i l’estètica actualitzada. Donar una nova vida al nostre abric de pell, reciclar les pells que ja formen part d’una peça, fer-lo sostenible, únic, personalitzat, té un efecte directe sobre el med i ambient. Donar vida a una peça ja fabricada és estalviar al medi ambient la despesa energètica que susposa crear-ne una de nou. Reciclar és més que una acció. És posar en valor la responsabilitat de preservar els recursos naturals. Redissenyar peces de roba a través de mestres pelleters suposa aportar un petit gra de sorra a la conservació del nostre entorn.

Per quin camí passen les tendències actuals pel que fa als abrics i peces de pell?

Actualment es busca una peça lleugera, divertida, moderna i que no sigui ostentosa. La tendència porta a escurçar les peces, amb caputxes o colls més simples. Ja no es porten aquells abrics llargs, amb molt vol, amb muscleres, mànigues amples i molt ostentosos.

Quin futur li augura al negoci?

Un futur acord amb la realitat actual, en el qual la gent aprofita i recicla les peces de roba que tenen, aprofitant les matèries primeres, la pell, i conservant el valor sentimental que guarden. Un futur on, amb el sol fet de canviar el disseny de la peça mitjançant tècniques de treball actuals de la pell, aconseguim una nova peça moderna i actual.

Veig el futur molt més actiu en aquesta línia de transformació i aprofitament dels abrics dels quals disposen els clients, convertint-los en noves creacions o articles que els permetin gaudir-les i utilitzar-les d’acord amb les tendències actuals. La pelleteria és un sector que ha hagut d’adaptar-se a les noves modes i demandes del mercat, obrint noves línies de productes i serveis.


Si t’ha agradat llegir l’entrevista a Javier Hernández, mestre pelleter, també et pot interessar llegir l’entrevista a Simone Leenders, responsable de màrqueting del Cerdanya Ecoresort.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp