Pànxing Cerdanya

21, novembre del 2024

Search
Close this search box.

21, novembre del 2024

Entrevistes – Cerdanya

Entrevista a Sergi Pujol i Luigi Semeraro de l’Aeroclub Cerdanya

Cerdanya
Sergi-i-Luigi
La Cerdanya és una comarca que ofereix un ampli ventall d’activitats dirigides a tots els gustos i edats. És un paradís pels amants de la natura, la gastronomia i la cultura. Però el que poca gent s’imagina és que també és un lloc ideal per aquelles persones addictes a l’adrenalina. Es poden fer activitats com el parapent, l’escalada, el barranquisme i també el vol a vela. Aquest mes hem entrevistat a Sergi Pujol, responsable de l’escola i de la secció de vol a vela de l’Aeroclub Cerdanya, i a Luigi Semeraro, soci del club, perquè ens expliquin què és això del vol a vela, quins són els inicis del club, i què senten ells quan volen per sobre de la Cerdanya.

Quins són els inicis de l’Aeroclub Cerdanya?

Et parlo per coses que hem anat sentint al llarg dels anys. Inicia tot cap als setanta. Després hi va haver una època en què l’aeròdrom va estar sense gaire activitat local, només hi venia gent de fora a fer stages; portaven les remolcadores, els velers i a volar! Això va agradar a gent de la comarca, que es van treure les llicències i van fundar el Centre de Vol a Vela a la Cerdanya. Al cap d’uns anys l’Aeroclub Barcelona-Sabadell va absorbir aquest centre i va ser quan va néixer l’Aeroclub Cerdanya, que va tenir una evolució una mica lenta perquè a l’inici els instructors els feien pujar des de Barcelona. Quan tot ja es va començar a organitzar des d’aquí, l’Aeroclub Cerdanya va agafar molta importància. Venia molta gent de fora, fèiem competicions a escala internacional, copes del món…

Un gran moment pel club, no?

Sí! Jo crec que el moment de màxima esplendor pel vol a vela aquí a la Cerdanya va ser cap al 2019. Sí, just abans de la Covid. 

Què significa per la Cerdanya tenir aquest club?

Aquí tenim escola de vol a vela, i a part som un club amb socis que poden venir a volar. La gent ve d’arreu de Catalunya, d’Espanya, inclús de fora del país. Tot i que actualment estem una mica parats, ja que tenim algunes limitacions per part dels organismes propietaris de l’aeròdrom, fa uns anys estàvem portant unes 5.000 pernoctacions en temporada baixa. El perfil de la gent que ve a volar, és gent que s’allotja en hotels, els àpats els fa en restaurants… gent que deixa calés a la vall. 

Per tant, estem parlant que venen particulars a volar, i gent que ve a fer cursos. 

Sí, sí. Tenim l’escola, i a més, com a club que som, també tenim socis (tothom que vola aquí a la Cerdanya amb nosaltres s’ha de fer soci) que venen a volar. I després, hi ha gent com el Luigi, gent estrangera, que ha vingut a viure a la Cerdanya per poder volar a vela per aquesta zona. El club té vuit velers a disposició de lloguer pels socis, que poden demanar hores de vol i sortir a volar.

I per descomptat també oferim vols de divulgació, per provar el vol a vela. Hi ha una opció més tranquil·la que es fa durant el matí, que pugem a 2.000 m, ens desenganxem i planejant tornem fins al camp. Després hi ha el vol que ja és amb tèrmica (les tèrmiques són corrents d’aire que agafem per pujar i remuntar el vol) però no el recomanem a qui es mareja. I per últim, oferim un curs d’iniciació, dividit en tres vols de mitja hora cadascun, i on aprofundim una mica més en matèria. 

Teniu alguna competició o activitat programada?

Ara mateix, poca cosa! Estem en una inestabilitat que no sabem gaire cap a on anirem, però fa uns anys havíem anat a fires, fèiem trobades amb altres clubs del Pirineu i organitzàvem competicions internacionals. De cara a setembre ens agradaria poder organitzar alguna coseta a nivell més local. És que, si per exemple, es fes un campionat d’Europa aquí a la Cerdanya, suposaria més o menys uns 100 velers, per tant, estaríem parlant d’unes 300 persones durant aproximadament un mes, fent vida i consumint de la comarca. Però de moment tot això està parat!

I com és una competició de vol a vela?

Doncs mira, t’explico dues modalitats diferents. En la versió més clàssica, se’ls dona als participants un punt de sortida i arribada i uns punts de viratge, que poden ser pobles, pics de muntanya, o el que vulguis. S’enlairen els velers, i quan ja estan tots a dalt, se’ls comunica “classe club, porta oberta” i són els pilots, que amb la seva experiència i coneixement de la meteo i les tèrmiques, decideixen quan començar i passar per la porta de sortida. Un cop s’acaba, es passen els registres de vol de tots els velers per un programa que treu la mitjana de totes les velocitats, i el que més ràpid ha fet tot el recorregut és qui guanya. I l’altra modalitat de competició, seria com fer una regata. Enlaires els velers, i un cop estan tots a dalt, se’ls dona el tret de sortida i el primer que passa per la meta és el guanyador. Aquesta modalitat va agafar molt renom aquí a la Cerdanya, perquè l’orografia de la comarca és molt concreta. És una vall molt ampla i bonica! 

Si t’ha agradat llegir l’entrevista a Sergi Pujol i Luigi Semeraro de l’Aeroclub Cerdanya, també et pot interessar llegir l’Entrevista a Clàudia Lambies i Jordi Tomàs, creadors d’Emocions de Blanc.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp