Pànxing Berguedà

21, novembre del 2024

Search
Close this search box.

21, novembre del 2024

Entrevistes – Berguedà

Entrevista a Sílvia Culell, presidenta de l’Associació d’Hosteleria i Turisme del Berguedà

Berguedà
_M3A0422
"Hem d'aconseguir que el tàndem turisme sostenible i gastronomia del Berguedà es converteixin en motiu d'estada" "S'ha fet molt bona feina però ara ens toca anar tots junts per preservar el petit paradís que tenim i donar-lo a conèixer encara més"

Fa més de 30 anys que Hostaleria i Turisme del Berguedà, l’entitat que agrupa bona part dels restaurants i serveis turístics de la comarca, treballa per representar els interessos d’aquest sector. El fins ara president, Jordi Badia del restaurant La Cabana de Berga va passar, fa uns dies, el relleu a la periodista i empresària Sílvia Culell. Aquesta periodista, sommelier i des de fa uns anys propietària de la pizzeria Vidalba i el restaurant la Barana, tots dos al barri vell de Berga, a la plaça Sant Pere; serà l’encarregada no només de donar a conèixer l’associació sinó també de donar veu a les peticions d’un sector que vol ser present en el futur de la comarca. “Tenim ganes de fer coses noves, de seguir millorant i sobretot de créixer” explica la nova presidenta. “Volem aglutinar tot el sector de la restauració i el turisme per poder sumar i prendre decisions que beneficiïn a tot el sector. Se’n parla poc ja, però és un dels sectors que més va patir i segueix patint els efectes de la pandèmia. Els efectes secundaris, diria jo, encara hi són, agreujats per l’increment de preus dels aliments i l’energia.”

associació

I ara què toca per aconseguir-ho?

Doncs de moment fer una diagnosi de com està el sector i quin és el seu futur més immediat. Des de l’inici de l’Associació que s’ha fet molta feina, la nova junta serà continuista en tot això que s’ha fet, no deixarem perdre res; però també volem sumar des de l’estratègia. És per això que dedicarem l’estiu a posar ordre, a planificar i saber on estem per poder presentar un pla estratègic que vagi alineat a la resta de projectes i plantejaments que tinguin ganes de sumar, de fer Berguedà.

Tot això en un context -com apuntaves- de problemes conjunturals en el sector. Preus, falta de personal, disminució de les rendes…

Si, és cert, el context actual no ens ajuda, però volem pensar que som un sector necessari i amb moltes coses a dir. A la crisi energètica, s’hi ha afegit l’increment de preus dels aliments i, per si això no fos poc, hem de parlar també de la falta de relleu en molts negocis però també de la dificultat de trobar treballadors qualificats. L’Associació ha d’estar també pendent d’aquestes necessitats, avançant-se i proposant possibles solucions. Hem de treballar entre nosaltres però també al costat de l’administració, per tal que ens faciliti aquestes possibles solucions o millores.

I quin és el perfil de socis que voleu o busqueu a l’Associació?

Des de l’humilitat el que ens agradaria és que cada vegada fóssim més els que, ja sigui des de la restauració o des dels serveis, se sumin a aquesta manera de veure les coses. Crec que, tot i aquests aspectes negatius, hem de ser capaços de posar-hi una mirada optimista. Tenim una comarca espectacular, amb persones que fa anys que demostren que tenim molt a ensenyar i que quan ens hi posem ho sabem fer molt bé. Hem de ser capaços entre tots d’aflorar aquest positivisme, creure’ns-ho i mostrar-ho al món. No tot s’ha fet malament. El Berguedà s’ha posicionat com a comarca verda, apostant per la sostenibilitat i també per activitats que respecten el territori. Ens agrada així. Ara hem d’aconseguir que aquestes activitats vagin lligades a una gastronomia i productes potents. Ho tenim tot perquè així sigui…

Reivindicar de nou la Cuina del Berguedà?

Som conscients que som una comarca de muntanya, petita amb una orografia complicada que li dona riquesa i diversitat geològica, però que dificulta les grans produccions. El que tenim és ‘en petit’ i en alguns casos fins i tot una mica ‘exclusiu’. Productes humils però honestos: el blat de moro escairat, el pèsol negre, els bolets, la tòfona, la caça, els embotits fets com abans, la carn de pastura (xai, cabrit, vedella, pollastre…). Amb tot això hem teixit i creat plats que recorden la cuina de casa però no hem d’oblidar que del Berguedà n’han sortit grans cuiners que han sabut enaltir aquest producte a la categoria de gastronòmic. Tota aquesta diversitat i saber fer són els que hem de ser capaços de mostrar i donar a tastar. En els últims anys s’ha fet molt bona feina però ara ens toca anar tots junts per preservar el petit paradís que tenim i donar-lo a conèixer encara més.

I parlant de bolets, sempre cal mirar al cel per saber si serà o no una bona temporada…

Al Berguedà plogui o faci sol sempre hi ha bolets (riu). Es fa difícil parlar del Berguedà sense relacionar-lo amb els bolets i això ens agrada i molt, però també n’hem de saber treure rèdit sense que això perjudiqui els nostres boscos. Cada any, per desgràcia, veiem falta de civisme i males pràctiques. La campanya del bolet d’Hostaleria i Turisme ha de parlar de plats elaborats amb aquest producte tan preuat però també hem de ser capaços de fer pedagogia per preservar-ne el futur. En aquest sentit treballem per la campanya d’aquest any que, tot i ser ja molt aviat, ja anunciem que alguna que altra novetat tindrà.

I suposo que no ens ho pots avançar?

És encara aviat però intentarem repetir l’experiència que tants bons resultats va donar amb la campanya de la Caça i la Tòfona, els sopars maridats que combinaven cuina, vi i cultura del producte. Tot en un.

Si t’ha agradat llegir l’Entrevista a Sílvia Culell, presidenta de l’Associació d’Hosteleria i Turisme del Berguedà, també et pot interessar llegir Entrevista a Albert de Gràcia responsable de Meteo Pirineus Catalans.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp