Pànxing Cerdanya

2, gener del 2025

Search
Close this search box.

2, gener del 2025

Entrevistes – Cerdanya

Isidre Chia president del Consell Comarcal de la Cerdanya

Cerdanya
Isidre-Chia-1
Isidre Chia, president del Consell Comarcal de la Cerdanya, analitza els principals reptes i oportunitats de la comarca. Amb una mirada posada en la sostenibilitat, la diversificació econòmica i la preservació cultural, comparteix els projectes i iniciatives que marquen l’agenda del Consell per assegurar el desenvolupament equilibrat del territori.

  Quines mesures prioritza el Consell Comarcal per garantir un equilibri entre el desenvolupament i la sostenibilitat ambiental de la Cerdanya?

El Consell Comarcal prioritza la protecció del territori amb un enfocament integral que combina accions específiques de conservació i polítiques de desenvolupament sostenible. Una de les mesures clau és el Pla d’Actuació de la Xarxa Veïnal, actiu des de 1990, que busca millorar i pavimentar camins municipals. Aquests camins no només connecten els nuclis habitats de la comarca, sinó que també faciliten l’accés a zones d’interès turístic com refugis i estacions d’esquí. Aquesta iniciativa compta amb el suport de subvencions del Departament de Territori i Sostenibilitat.

Pel que fa al turisme sostenible, el Consell treballa en la senyalització i manteniment dels més de 500 quilòmetres de la Xarxa de Senders, fomentant activitats com el senderisme i el cicloturisme, que atrauen un tipus de turisme menys massificat i més respectuós amb l’entorn. Una altra acció destacada és l’habilitació de busos llançadora a Lles durant l’estiu, que contribueix a reduir el trànsit a zones naturals. A més, el Consell va aprovar una moció per evitar la instal·lació d’una planta fotovoltaica a Das, amb l’objectiu de preservar els usos tradicionals ramaders de la zona.

En paral·lel, s’impulsa la transició ecològica i energètica amb recursos formatius i assessorament tècnic per a ajuntaments, empreses i ciutadania. Aquestes accions inclouen el foment de l’eficiència energètica i hídrica, la promoció d’energies renovables i el suport a la sobirania alimentària i la biodiversitat. També s’han desenvolupat projectes relacionats amb la gestió de residus, com la prova pilot de recollida de plàstics ramaders, que en el seu primer any ha recollit 42 tones de material de 46 explotacions.

Tot plegat es complementa recentment amb l’impuls de la construcció sostenible i la rehabilitació, en el marc del projecte per desenvolupar una estratègia competitiva de creixement econòmic per la comarca.

  Quines són les línies de treball que proposa el Consell Comarcal per consolidar un turisme sostenible i, alhora, fomentar sectors complementaris?

El turisme és un pilar essencial de l’economia cerdana, i el Consell Comarcal reconeix la importància d’apostar per la sostenibilitat i la diversificació. En aquest sentit, el Pla Estratègic de Turisme de la comarca se centra a desestacionalitzar l’activitat, fomentar models inclusius i desenvolupar nous productes turístics que respectin l’entorn.

Una de les línies prioritàries és el turisme de natura, que inclou activitats com senderisme i ciclisme. Per fer-ho possible, s’ha treballat en la millora de la Xarxa de Senders i s’ha creat un Centre de BTT transfronterer en col·laboració amb el Capcir francès. A més, el turisme cultural ha experimentat un gran impuls gràcies a la digitalització del patrimoni, que ha permès revalorar i promocionar elements històrics i artístics de la comarca.

Un altre àmbit d’interès és el turisme de negocis o MICE (reunions, incentius, conferències i exposicions), que s’ha identificat com una oportunitat per omplir l’oferta d’allotjaments i serveis durant les temporades baixes. Aquest projecte ha estat treballat conjuntament entre empreses del sector, ajuntaments i una consultora especialitzada, en una iniciativa de col·laboració publicoprivada liderada pel Consell Comarcal i Empresariat Cerdanya.

  Com assegura el Consell Comarcal que tots els municipis de la comarca tinguin accés equitatiu als serveis essencials?

En primer lloc, el Consell Comarcal disposa de les estructures tècniques necessàries per atendre les necessitats dels municipis i els seus habitants de manera mancomunada. Des dels serveis socials, joventut, ensenyament, cultura, esports, fins a promoció econòmica, medi ambient, arquitectura, enginyer tècnic… A la web del Consell hi ha el detall i les dades de contacte de cada servei.

Pel que fa als serveis bàsics, per tal de facilitar-ne l’accés de forma equitativa als habitants dels diferents municipis de la comarca, els professionals es desplacen regularment als municipis, oferint atenció directa i ajustant-se a les necessitats específiques de cada població. En el cas dels serveis especialitzats, s’articulen mecanismes per facilitar-hi l’accés, sigui adaptant els horaris o proporcionant suport per al desplaçament, sempre que siguin de titularitat pública.

  Si parlem sobre mobilitat, hi ha plans per millorar les connexions, tant internes com externes, de la comarca? 

La mobilitat és un repte important per garantir la qualitat de vida a la comarca, i especialment durant les èpoques de màxima afluència. Per millorar les connexions internes, el Consell Comarcal està treballant en la implementació del Transport a Demanda (TAD), que connecta zones rurals amb els nuclis principals d’activitat. Aquest sistema és especialment útil per a persones sense carnet de conduir o amb dificultats d’accés al transport privat.

Pel que fa a les connexions externes, el Consell treballa amb altres administracions per promoure projectes de millora de les infraestructures viàries i ferroviàries. Un dels objectius és establir línies directes de busos entre la comarca i Barcelona, per facilitar la mobilitat amb l’àrea metropolitana. També s’exploren solucions digitals per integrar serveis i horaris, millorant així la planificació de desplaçaments tant per a residents com per a visitants.

  Com es promou la conservació i difusió del patrimoni cultural cerdà, i quines activitats culturals s’estan potenciant?

El nostre patrimoni cultural és molt divers. Des de fa anys, tant des del Consell com des dels municipis s’ha fet una aposta per la seva recuperació, conservació i difusió. La tasca del Consell és la de fer-lo valdre i donar-lo a conèixer amb projectes adreçats tant als visitants com a la població local. No oblidem que el nostre patrimoni ens confereix la nostra identitat i és per aquest motiu que el Consell, amb projectes com “l’Escola Balla” o els quaderns pedagògics “Cerdanya, una comarca per conèixer”, ho està fent a les nostres escoles. Així mateix, el Consell està al darrere de les rutes patrimonials per la comarca com “Les claus de les esglésies” o “Cerdanya en veu de Dona”; i col·labora amb entitats culturals de la comarca i amb administracions locals en l’organització de xerrades, jornades, trobades que promocionen la cultura i el coneixement del nostre patrimoni, com la Diada de Cerdanya, el cicle “Explica’m una història” o les “Jornades d’Estudis Comarcals”, entre altres. Així mateix, som el suport i l’assesso rament d’administracions d’àmbit català pel que fa a la protecció i la salvaguarda de la cultura. 

  Mirant cap al futur, quins són els grans projectes que marcaran el futur de la Cerdanya en els pròxims anys, i quina és la seva visió per a la comarca?

Dos projectes destacats en l’àmbit medi ambiental són el sanejament de l’aigua i la gestió de residus. La Comissió de l’Aigua, formada per tècnics de banda i banda de la frontera, treballa per harmonitzar la gestió del recurs en una comarca dividida en dos estats amb legislacions diferents. L’objectiu és garantir un ús sostenible de l’aigua, abordant problemes com el canvi climàtic i la contaminació.

En matèria de residus, el Consell ha implementat un nou sistema de recollida que inclou el Porta a Porta i contenidors intel·ligents, amb l’objectiu de millorar la taxa de reciclatge fins a arribar als nivells exigits per la Unió Europea. A més, s’han desenvolupat iniciatives com la marca Cerdanya Circular, que promou l’economia circular i fomenta pràctiques com l’autocompostatge i la reutilització de residus.

Un altre projecte clau per la comarca és facilitar l’accés a habitatges a preu assequible per a la població local. Malgrat que es tracta d’una competència dels ajuntaments, des del Consell s’estan impulsant iniciatives per facilitar la construcció d’aquestes vivendes, com les sessions de treball entre els agents implicats de la comarca per promocionar HPO d’obra nova a cost assequible en zones de muntanya.

Finalment, volem garantir que la Cerdanya sigui una comarca segura. Aquest compromís es tradueix en una aposta decidida per reforçar la seguretat en tots els àmbits, treballant conjuntament amb els diferents agents implicats per mantenir i millorar les condicions de benestar de la població.

  Per acabar, aquest 2025 el Pànxing celebra els seus 30 anys. En aquestes tres dècades de trajectòria de la revista, quina creu que ha estat la seva aportació més significativa a la comarca, i com valora la col·laboració entre el Consell Comarcal i aquest mitjà?

El Pànxing ha estat una eina essencial per comunicar amb la ciutadania i els visitants, consolidant-se com l’agenda de referència de la comarca. En aquests 30 anys, ha contribuït a reforçar el teixit cultural i social, difonent esdeveniments i iniciatives. Per aquest motiu, el Consell té clar que Pànxing és un mitjà cabdal a la comarca per potenciar la feina que s’està fent i es vol fer per la Cerdanya.

   Redacció.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp