Pànxing Berguedà

23, novembre del 2024

Search
Close this search box.

23, novembre del 2024

Entrevistes – Berguedà

Joan Ferrer, artista pintor

Berguedà
3054121b32bb140a1246504568f69b33.jpg
“Poder-ho veure serà una de les coses més importants de la meva vida”.
“Avui, el meu desig és expressar, mitjançant la deformació de figures, de paisatges i ambients, la meva tensió i la meva ràbia interior per justificar la follia, la mort, la desesperació que desgraciadament ens envolta. Vull representar vivament, clarament, els pensaments i afectes que commouen l’ànima, la ira, la compassió, l’odi i l’amor.”
Joan Ferrer, 2016
 
Feia temps que ho esperava. Feia temps que ho esperàvem. Joan Ferrer i els berguedans tindran finalment un lloc on gaudir de l’obra del pintor de casa, al convent de Sant Francesc. En total més de 110 metres lineals d’exposició, en els que s’aplegaran un centenar d’obres de l’artista que normalment es troben en col·leccions privades, exposades i classificades en els 6 àmbits temàtics de l’obra de Ferrer. Un recorregut retrospectiu en el que es podrà entendre el context, els referents i el conjunt de l’obra, tenint com a eix central la dualitat entre l’artista i l’home corrent. L’exposició antològica “El tacte de la llum”, un homenatge a l’artista i a la seva trajectòria de més de 60 anys dedicats a la pintura, a la docència i a l’impuls de la cultura local, s’obrirà el 28 de setembre i s’allargarà fins el 28 de desembre. 
 
 
Com es prepara Joan Ferrer per aquesta exposició homenatge? Quines són les sensacions?
Fa anys que esperava una cosa així, poder mostrar el conjunt de l’obra realitzada durant tants anys. Però no m’ho imaginava tan gran. Penso que una exposició antològica és la gran il·lusió d’un artista. Recollir en una exposició la trajectòria de tota una vida pictòrica i poder-hi ser per veure-ho és un fet molt gran. És el més important de la meva vida, descomptant naturalment tota la meva família. 
 
Significa, a més, deixar un llegat a la ciutat… orgullós de poder-ho veure? 
Aquesta ha estat sempre la intenció, deixar a la ciutat i a la comarca un espai cultural que pugui servir per fer-hi coses grans. Estic molt orgullós i satisfet de poder exposar en un espai tan magnífic com el convent de Sant Francesc. La llum d’aquest espai és molt adient al nom que porta l’exposició: El tacte de la llum. La dimensió del claustre i de la sala gran permetrà mostrar les obres de grans dimensions dels últims anys i això no era fàcil… Em satisfà enormement. I, el més important, és que després aquest lloc quedarà preparat per seguir fent-hi exposicions i intervencions artístiques i culturals. 
 
Quina ha estat la seva intervenció en la selecció i muntatge? 
Portem molts anys preparant aquesta exposició, el 2016 ja pensàvem que podríem inaugurar. Aquest projecte és possible gràcies a la col·laboració de moltes persones de molts amics que han impulsat i treballat des del voluntariat, de manera altruista per fer-ho possible. El comissari, l’historiador i crític d’art Bernat Puigdollers, s’ha ocupat de fer la selecció de les obres i del plantejament dels espais. L’organització ha anat a càrrec d’un conjunt de persones molt professionals que m’envolten i que entre tots hem format equip. He pogut dir la meva en tot moment, tot i que tinc tota la confiança en l’equip que hi ha treballat. La meva feina principal ha estat pintar, la darrera obra l’he pintat durant el 2019. En aquests moments, tot i que degut a la meva salut no he pogut estar tan actiu com hauria volgut. 
 
De l’exposició, en destacaria alguna obra en especial? 
Poder veure obres dels inicis acompanyades d’altres de les diferents èpoques ja és molt especial. Cada obra és un moment determinat de la meva vida, pintar és un procés d’introspecció i en cadascun d’ells hi ha una vivència ben meva. És difícil triar. Però posats a triar, en aquests moments destacaria l’última obra que es diu “De vell no es passa” i que, a més, el títol és tret de l’últim llibre de poesia del meu fill Jordi. 
 
Nerviós per la inauguració? 
Sí. Molt. Nerviós i impacient per arribar a aquest moment.
 
 
Una obra de rehabilitació, fruit de la col·laboració a tres bandes
La rehabilitació i exposició de la planta baix del convent de Sant Francesc, cedit per la Província Franciscana de la Immaculada Concepció, ha estat possible gràcies a la col·laboració entre La Caixa, l’Ajuntament de Berga i els Amics de Joan Ferrer impulsen l’exposició antològica del pintor i la rehabilitació del convent de Sant Francesc. També hi ha jugat un paper important el grup de pintors Verdaguer 7, que ja al 2015 van iniciar l’ambiciós projecte de catalogar  el conjunt de l’obra de Joan Ferrer i organitzar l’exposició antològica del pintor a Berga, amb la intenció de retornar al Berguedà el que havia sortit de la comarca. 
Tot plegat ha suposat la transformació de l’antic convent en un equipament municipal dedicat a la cultura. 
L’entitat bancària hi ha destinat més de 280.000€ i l’Ajuntament de Berga un import d’uns 436.000€ que inclou la redacció de la documentació tècnica necessària, l’actuació per a l’eliminació i tractament preventiu de tèrmits, la reforma interior de la planta baixa del convent, la construcció dels lavabos i la millora de l’accessibilitat a l’equipament.
 
 
Activitats culturals per dinamitzar la ciutat i la comarca
L’exposició és l’acte central d’un conjunt d’activitats que estaran adreçades a tot tipus de públic. D’aquestes en destaca el programa educatiu, que consta de visites i tallers per a Educació infantil, Primària, Secundària, Batxillerat, Formació professional i alumnat amb necessitats educatives especials, també visites en família i per a grups.
 
Per finançar el projecte s’ha comptat amb la necessària implicació del teixit industrial i empresarial de la comarca. Tal com expliquen els responsables del projecte “per tal d’impulsar el conjunt que, de ben segur, esdevindrà un bé comú i que permetrà dinamitzar culturalment la ciutat de Berga i el Berguedà.” També dels ajuntaments del berguedà a qui s’ha demanat col·laboració en la difusió i en la participació de la ciutadania a les activitats organitzades al voltant de l’exposició.
 
Joan Ferrer
Joan Ferrer, nascut a Berga el 1937, és un dels grans artistes que ens ha donat la ciutat. Des dels seus inicis amb el grup de pintors “Cau d’Art”; més tard, seguint els passos del que va ser el seu mestre, Josep M. de Martín i fins a l’actualitat, la seva obra i la seva vida han estat lligades a la nostra terra. Respectuós sempre pel lloc on li ha tocat viure, ha estat generós amb la ciutat i la comarca, destacant per la seva dimensió pedagògica, avalada per la necessitat de divulgar els seus coneixements i acostar el gran públic a l’art. 
Com a artista, Joan Ferrer és una persona entregada a la tasca pictòrica, però no simplement pel fet de pintar sinó des de la convicció que l’art ajuda a transformar la societat, perquè permet aturar el temps i fer recorreguts d’introspecció, de reflexió o de pausa. La seva és una pintura intel·lectual; en ella hi aboca el gran coneixement que té de l’art, de l’essència de pintar, de les teories pictòriques, de la mestria dels clàssics. Fugint sempre dels dogmatismes de l’acadèmia, la seva és una obra que s’allunya, de manera conscient, de les formes amables i de les lectures fàcils, des d’una actitud sempre inconformista i emmirallada en ideals contemporanis. 
 
 
La seva activitat pedagògica està lligada a les comarques de la Catalunya central: el Berguedà, l’Osona i el Solsonès. Va iniciar la seva tasca com a professor de pintura a Sant Boi de Lluçanès, a la sala d’art de l’Ajuntament, durant els anys 70, on va instruir nombrosos alumnes. Més tard va continuar a Sant Llorenç de Morunys, fins a retornar a Berga, on va crear un taller de pintura que portava el seu nom. L’any 1980 va ser cofundador de l’Escola d’Art i Disseny del Berguedà, inicialment amb activitat a Gironella i, a partir de l’any 1988, també a Puig Reig, on va exercir el càrrec de director. Actualment és el director del Grup de pintors Verdaguer 7. 
El 2010 va ser guardonat amb el premi a la Cultura de la Ciutat de Berga, impulsat per les entitats del Berguedà i concedit per unanimitat pel jurat. Aquest va voler destacar la seva vàlua com a artista i l’important paper que ha tingut com a agent cultural en la societat berguedana, amb una implicació activa en actes socials i com a col·laborador habitual amb les entitats de la comarca. 
Al llarg de la seva trajectòria, són nombroses les exposicions fetes arreu de Catalunya i a l’estranger on ha estat guardonat amb diversos premis i ha participat en fires d’art i exposicions internacionals. També són nombroses les exposicions que Joan Ferrer ha fet a Berga i a la comarca.
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp