Pànxing Berguedà

23, novembre del 2024

Search
Close this search box.

23, novembre del 2024

Entrevistes – Berguedà

Jordi Claramunt

Berguedà
aea06b15577040684ffe3a8dfa604914.jpg
Vocal territorial de la Delegació Bages-Berguedà-Anoia del Col·legi d’Aparelladors, arquitectes i tècnics i enginyers d’edificació de Barcelona.

Quin és l’objectiu de la proposta? De què s’encarrega el tècnic de capçalera?
Tenir un professional de confiança al costat t’ajuda en diferents aspectes: t’informa, t’orienta i et soluciona els possibles maldecaps en matèria d’habitatge, fent una bona previsió i evitant mals majors. Aquest és l’objectiu del qui el col·legi anomena “el tècnic de capçalera”, una figura que, com el metge, ha de vetllar per la salut, en aquest cas del nostre edifici o habitatge.
Aquesta iniciativa del Col·legi d’Aparelladors proposa la figura d’un professional que assessora la propietat en temes de manteniment de l’edifici. Partint de la seva diagnosi, et proposa unes operacions de manteniment per allargar la vida de l’edifici i evitar mals majors. Un bon exemple pot ser la problemàtica dels terrats. Si no es fa un bon manteniment dels canals, baixants i desaigües per evitar que s’embussin i provoquin filtracions d’aigua, podem tenir problemes greus. Hi ha d’altres patologies que, detectades a temps, fan que el cost de la reparació sigui molt més econòmic.
 
La gent, però, pot pensar que pagar un tècnic, un professional més, surt més car…
Tenir algú que coordini, analitzi i busqui els pressupostos i la resta de professionals que han d’actuar a l’edifici suposa normalment un estalvi. A més, a part del manteniment, també tenim accés a la publicació de subvencions. I això, sobretot en comunitats i actuacions en edificis, suposa estar al dia i saber quines obres en poden beneficiar-se (canvi de finestres, actuacions en ascensors…).
 
Un dels temes que més preocupa o del que més sentim a parlar últimament és el de l’eficiència energètica. En això també podem comptar amb el tècnic de capçalera?
També. Per assessorar en eficiència energètica s’ha de tenir en compte moltes  coses. No hi ha un estàndard de climatització que serveixi per a tothom. En una casa de cap de setmana, hauràs de posar una calefacció adequada per un ús poc freqüent, de cap de setmana. En canvi a casa, on vius diàriament, potser et cal un terra radiant, radiadors o una estufa de pellet… Tot dependrà de l’ús que en facis. És importantíssim fer-ne un bon anàlisi i que el consell que rebi el client sigui responent a motius d’eficiència i no per motius comercials. T’ha d’ajudar a estalviar i moltes vegades l’opció més barata no és la que et surt més econòmica. S’ha de buscar l’equilibri, fer els càlculs amb coneixement.
 
 
I parlem dels instal·ladors… per què contractar un tècnic no evita haver de comptar amb la resta de professionals, oi?
Exacte. El tècnic és el coordinador, podem dir que és un cap d’obres, un project manager. Ja sigui per fer una obra gran, una casa, un local o una reforma d’un bany. Ell és qui presenta la proposta, hi posa un valor econòmic sumant tots els pressupostos de la resta de professionals i assegura que el client només s’hagi de preocupar de pagar i que tot es faci segons l’acordat. Que la feina es faci bé i que no hi hagi desviacions econòmiques i es compleixin els terminis acordats.
 
On podem anar a buscar aquest primer assessorament?
Es pot anar directament al Col·legi d’Aparelladors, on s’assigna el o els professionals que necessites. Moltes de les feines que es fan són a partir d’un requeriment de l’administració. Per exemple, si vols vendre un pis, necessites una cèdula, si et vols arreglar un local, necessites llicència. El tècnic té formació per fer-ho i, a més del títol, compta amb la responsabilitat social i civil, amb unes assegurances a darrere, per fer-ho amb total garantia.
 
Serveis que ofereix el tècnic de capçalera
 
El tècnic de capçalera disposa de diverses eines per avaluar l’estat de l’edifici i recomanar la millor opció en cada cas.
Inspecció tècnica de l’edifici. Si el bloc on vius té més de 45 anys, ha de passar la inspecció tècnica.
El llibre de l’edifici. Conjunt de documents que donen informació sobre les característiques tècniques de l’edifici.
Programa de rehabilitació. Document obligatori en els edificis que hagin passat la Inspecció Tècnica de l’Edifici d’Habitatges (ITE). Proporciona una visió global de les intervencions que cal fer a l’edifici. Programa de manteniment. Allargar la vida de l’edifici depèn d’això. 
 
 
Consells per cuidar el vostre habitatge
 
• Protegir l’estructura
• Controlar el pes
• Conservar la façana
• Cuidar la coberta
• Combatre les humitats
• Mantenir les instal·lacions de gas i electricitat en bon estat
• Cuidar dels desguassos
• Utilitzar bé els ascensors
• Controlar l’aigua
• Respectar el medi ambient
• Protegir els elements metàl·lics
• Conservar la fusta
• Aïllar bé
• Ventilar correctament
• Formar part d’una comunitat
• Tenir al dia el llibre de l’edifici
• No fer obres il·legals
• Assegurar la casa
• Confiar en un expert
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp