Pànxing Berguedà

21, novembre del 2024

Search
Close this search box.

21, novembre del 2024

Entrevistes – Berguedà

Josefina Vilajosana, artista boletaire

Berguedà
3cd19ff20c7f805f9666b690b76264a2.jpg
“Quan algú es pot confondre amb la realitat, és quan està ben fet”

Fa trenta anys que es dedica a fer bolets. No els guisa. Els forneja. Però no són comestibles tot i que ho semblen. Estan fets de ceràmica. Josefina Vilajosana és ceramista, i tot i que assegura que no és la seva professió, és evident que és la seva passió. És coneguda com la dona dels bolets per les reproduccions que fa amb fang d’exemplars de tot tipus d’espècies de fongs. L’any passat va rebre el títol de Boletaire d’Honor de la Penya Boletaire de Berga i és una de les culpables de que Montmajor tingui l’únic museu del món dedicat al bolet, actualment amb més de 600 unitats de 200 espècies diferents. Vilajosana és de can Gener de Tòlics, del nucli de Gargallà (Montmajor) i a casa hi té el seu taller on confessa que, per estar contenta, hi ha de passar una estona cada dia. 
 
Per què va començar a fer bolets de ceràmica?
Jo vaig aficionar-me a la ceràmica i vaig voler-me formar fent classes a Manresa. Des de sempre tenia vocació d’ensenyar als altres i vaig començar a fer tallers als nens del poble que aprenien a fer manualitats amb fang. Un dia una nena em va demanar que volia fer un regal per a un familiar, i vam idear fer una cosa ben original: una cistella de bolets de ceràmica, però plena de bolets. Des de llavors, que vaig començar a perfeccionar la tècnica i mica en mica vaig anar millorant el procés de creació per aconseguir que fossin reproduccions pràcticament idèntiques als bolets reals. 
 
Però això no és fàcil?
No és fàcil, però per mi, el més important de fer una peça amb ceràmica és aconseguir que sigui el màxim de fidel a la realitat, que amb la vista i sense tocar-ho, si els poses de costat, costi distingir quin és el bolet de veritat i quin és el de ceràmica. Quan algú es pot confondre amb la realitat, és quan per mi està ben fet. 
 
I de bolet en bolet… fins a més de 200 espècies al Museu del Bolet de Motmajor. Per què va proposar crear l’equipament?
Ja fa tretze anys que funciona, i tot va començar perquè veia que cada vegada més, l’afició per anar al bosc a buscar bolets creixia i ja no era una cosa única dels que vivim a pagès. Crec que el tema dels bolets és perillós i s’ha d’anar alerta si no es coneixen les espècies, i vaig pensar que una ajuda per als aficionats podia ser reproduir les espècies que existeixen perquè la gent les pugui identificar, recordar i després reconèixer al bosc. Vaig pensar que la meva vocació podia deixar petjada i ser d’utilitat en el món boletaire. Ara hi ha 200 espècies i 600 unitats de bolets de ceràmica de 27 famílies diferents.
 
I amb possibilitat de créixer?
I tant! Si amplien l’espai del museu, jo estic disposada a fer noves reproduccions i ampliar la col•lecció. Actualment hi ha els que hi caben, ordenats segons les espècies i famílies i sempre sota el control del l’Associació Catalana de Micologia que hi dóna el vistiplau abans de posar un nou bolet a l’expositor. 
 
S’ha fet famosa pels bolets?
Molta gent només em coneix pels bolets, perquè és una cosa curiosa, però sempre dic, i és veritat, que no m’hi guanyo pas la vida. A mi m’agrada molt la ceràmica i és una satisfacció molt gran veure que un bolet que he fet amb les meves mans és pràcticament idèntic al de veritat. Per a mi això no té preu. M’agrada buscar fins l’últim detall i anar perfeccionant tot el que sigui millorable. Jo cada dia he de passar una estona pel taller, perquè és el que realment em fa feliç. 
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp