Pànxing Berguedà

23, novembre del 2024

Search
Close this search box.

23, novembre del 2024

Entrevistes – Berguedà

Laia Pont i Natàlia Nicolau

Berguedà
f257e3450fbddcc85c53570292e962df.jpg
“Els formatges catalans no tenen res a envejar als de països veïns”.

La història de sempre, tenim la sort de viure en un indret on els formatges tenen un alt nivell de qualitat però encara no ens ho acabem de creure o ho coneixem poc. Ara, un llibre, “Formatges, els 50 millors de Catalunya” de Natàlia Nicolau i Laia Pont, 
pretén contribuir a canviar-ho. El llibre l’edita Cossetània i està deliciosament il·lustrat amb fotografies de Ferran Castrillo.
 
 
Triar 50 formatges dels centenars que devem tenir a Catalunya no sembla una feina fàcil, oi?
Al principi va ser tot un repte, està clar. És veritat que d’entrada ja en teníem molts de clars i destacats, però l’actual gran i autèntic panorama formatger, artesà i català, va complicar molt la tria. Però tot i no ser gens fàcil l’experiència ha estat molt gratificant i enriquidora.
 
Quins criteris heu establert per fer la tria?
Per sobre de tot hem prioritzat la coherència dels productors i els seus formatges. Predominen les formatgeries amb ramat propi, llet crua, i arrelades al territori. Els formatges catalans tenen un nivell molt alt de qualitat reconegut internacionalment i vam considerar oportú triar 50 formatges de 50 formatgeries diferents per tal que hi hagués més diversitat en la representació del ventall de formatges.
 
La qualitat dels formatges catalans, un país amb relativa tradició formatgera, ha millorat en els últims anys? Com estem?
Descaradament! Ha millorat i molt. En els últims vint anys hi ha hagut moltes noves incorporacions al sector, cada vegada el perfil de formatger o formatgera respon més a una persona amb formació, alta creativitat i molt d’amor pel producte que elabora.
 
Què ens cal per acabar de creure’ns-ho?
Jo sóc prou optimista però no ens podem parar. Ens cal seguir caminant. Desenvolupar i recolzar la nostra pròpia cultura formatgera, donar tota la confiança als productors locals i fer molta difusió entre els consumidors. Per mi el punt calent del sector recau en el sector ramader, cal prioritzar la producció lletera de ramats de pastura catalans. No som prou conscients de la pèrdua que suposa la seva creixent desaparició i sento que l’administració té un paper clau en promoure i defensar-ne la seva continuïtat.
 
Per altra banda, el consumidor és cada vegada més entès, més exigent?
En general crec que cada vegada hi ha més consciència general de la importància i el valor afegit  del consum de productes de proximitat. Tot i això, em continuo sorprenent quan faig un tast de formatges artesans catalans i veig que els formatges de casa nostra continuen sent més desconeguts que altres de països veïns. 
 
Quin és l’objectiu final del llibre?
L’objectiu és que el lector s’enamori del sector, com a mínim, la meitat del que nosaltres n’estem! Al principi fem un incís en quatre temes tècnics que considerem importants per poder situar-nos en el sector formatger català i després venen les 50 fitxes descriptives dels formatges seleccionats  amb un apartat de maridatges divertits. Volem donar recursos per poder gaudir dels nostres formatges. Un cop els tasteu, entendreu que no tenim res a envejar!

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp