https://turismemaresme.cat/

Pànxing Maresme

21, novembre del 2024

Search
Close this search box.

21, novembre del 2024

Entrevistes – Maresme

Oriol Calvo, director del Museu del Càntir d’Argentona i del Festival Argillà Argentona 2024

Maresme
Oriol-Calvo-horitzontal
Aquest mes hem tingut la oportunitat de parlar amb Oriol Calvo, director del Museu del Càntir d'Argentona i responsable del Festival Argillà Argentona 2024. En aquesta entrevista, ens endinsarem en el fascinant món de la terrissa i descobrirem les novetats i els reptes d'aquest esdeveniment imprescindible per als amants de la ceràmica. Oriol Calvo explica la història del museu, els càntirs més destacats de la col·lecció i els plans futurs per a aquest important festival.

Ens podries explicar una mica sobre la història del Museu del Càntir i quina evolució ha tingut al llarg dels anys?

El Museu del Càntir té una llarga història a explicar, és curiós perquè hi ha un museu dedicat al càntir a Argentona quan aquest és un poble que no té tradició ni terrissaire ni s’han fet mai càntirs. Sembla una paradoxa, però en realitat no ho és. La història comença al segle XVII, quan una pesta molt important va afectar Catalunya. A causa de la situació, Argentona va beneir les seves aigües invocant a Sant Domènec. Com que l’epidèmia no va afectar gens la vila, cada 4 d’agost, dia del sant, es tornen a beneir les aigües d’Argentona per seguir protegintles. D’aquí prové la tradició de fer una fira de càntirs, perquè es creia que aquesta aigua tenia propietats remeieres. Per aquest motiu, venia gent de tot arreu a buscar l’aigua d’Argentona el 4 d’agost, i per empor-tar-se-la havien de comprar un càntir. D’aquí ve la relació d’Argentona amb el càntir.

El Museu es va inaugurar l’any 1975, quan va fer 25 anys de la instauració de la Festa del Càntir d’Argentona la qual es va començar a celebrar 1951. Del 1975 fins ara han passat 49 anys (l’any vinent celebren el 50è aniversari) i el museu ha anat creixent amb les col·leccions. Ara tenim prop de 5.000 càntirs, que van des de l’Edat del Bronze (uns 1.000 anys a. C.) fins a peces contemporànies, passant per obres de Picasso, terrissa tradicional, etc. 

 Quins són per a tu els càntirs més destacats de la col·lecció permanent del museu?

Bé, és difícil perquè el món del càntir és molt humil. Sí que és veritat que hi ha peces que són molt emblemàtiques. Personalment, a mi m’agraden molt les de l’Edat del Bronze, perquè demostren molt quin és l’origen del càntir. Aquest provenia de l’orient del Mediterrani, tot i que després el càntir arriba a Catalunya en l’època dels ibers. Des de llavors, el càntir ha tingut una presència constant en les nostres vides.

Unes altres peces que destacaria són els quatre exemplars de Picasso que tenim. Probablement són les peces de l’artista més emblemàtic que tenim. Tenim peces de molts artistes, tot i que no és la cosa pròpia del càntir, perquè el càntir com a tal era un atuell fabricat pels terrissaires. Rarament els artistes s’han dedicat al càntir, però entre ells hi ha Picasso. No és gens fàcil tenir peces de Picasso en el teu museu, i en el nostre cas en tenim quatre.

 Quina és la missió principal del Museu del Càntir i quina visió de futur teniu?

Com a museu, la nostra missió principal és recollir, estudiar i difondre tot un patrimoni cultural que gira en l’entorn de l’atuell que coneixem com a càntir, però també ho fem una mica extensiu a altres atuells que tenen per funció contenir aigua. D’altra banda, una altra missió que tenim és donar servei a la societat i a la nostra comunitat. Nosaltres som una institució que volem dinamitzar la vida cultural del nostre municipi Argentona, del Maresme i del nostre país, Catalunya, i fins i tot més enllà. Ens sentim molt interpel·lats en poder actuar amb tot aquest territori.

Entre altres serveis a la comunitat, tenim un taller de ceràmica amb 85 alumnes adults i més 1.500 infants hi passen cada any, fem exposicions temporals d’artistes, fem un festival internacional de ceràmica que es diu Argillà Argentona, amb més de 25.000 visitants. Per tant, l’activitat del museu va molt més enllà de les seves col·leccions.    

Redacció.

Peu de foto: Font: Museu del Càntir d’Argentona

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp