Pànxing Berguedà

21, novembre del 2024

Search
Close this search box.

21, novembre del 2024

Entrevistes – Berguedà

Sílvia Culell i Vilanova, periodista i sommelier

Berguedà
a045a6e4e02e85ca1e570199148fa478.jpg
“El temps que ens ha tocat viure”. 

Després de fer la ruta de les tines, la meva curiositat pel món del vi se m’ha encès, i he pensat que era una bona idea anar a veure una persona que m’endinsés en aquest món, així que he trucat la porta de la Sílvia Culell, col·laboradora també del Pànxing.
 
Quina és la teva professió? Vas estudiar Periodisme? A què et dediques?
No m’atreveixo a dir que tingui una única professió, sempre he estat una tastaolletes. Per això vaig estudiar Periodisme i per això no he deixat mai de formar-me i aprendre tot el que he pogut. El vi i tot el que l’envolta em va “cridar” ja fa temps i de moment no penso deixar-lo. Sóc periodista i sommelier i ara em dedico a escriure, tastar i fer gaudir del vi aquells que hi mostren interès.
 
D’on ve la teva afició pel món del vi? 
El vi ha estat present a la taula de casa des que tinc records, fos en porró o en una ampolla del típic vi de taula o d’algun viticultor de Navàs. A mesura que he anat creixent, he intentat, amb moderació, que continués formant part de la meva quotidianitat.
 
L’enologia és la ciència, tècnica i art de produir vi; l’enòleg és l’assessor responsable de dirigir el procés d’elaboració del vi, i el que degusta el vi és el sommelier, que és qui ressalta les característiques i qualitat d’aquest. És així?
Del tot. M’encantaria, a més de ser sommelier, ser viticultora i enòloga… I tot i que mai no és tard, de moment encara no m’hi he atrevit. Bé, de viticultora intento practicar i déu-n’hi-do com ho trobo de difícil.
 
Quin temps ens ha tocat viure en el tema de la producció de vins. Hem passat del vi de la bóta del racó a voler ser tots uns sommeliers?
Cada vegada hi ha més interès i coneixement i això, als que estimem al vi, ens omple de joia. El vi és cultura i ha de ser un aliment popular, sempre pres amb respecte i sense oblidar que és una beguda alcohòlica. També hem de ser capaços de deixar de banda els esnobismes, però sense que això vulgui dir frivolitzar.
 
El canvi climàtic està afectant els llocs on es cultiven vinyes?
El canvi climàtic ho afecta tot. Hem de ser-ne conscients i anar aplicant mesures –sobretot els governs- que contribueixin a minimitzar-lo.
 
Quin és el pronòstic per al futur? A l’època medieval ja es cultivaven vinyes al Berguedà. Tornarem a tenir vinyes al Berguedà? Amb denominació d’origen? 
Fer vi no és difícil, però fer-lo bo tampoc no és fàcil… Vull pensar que el Berguedà té bones possibilitats per al cultiu de la vinya, però no es pot ser més optimista del compte. Fer grans vins requereix anys d’experiència, de conèixer la terra i la vinya… 
 
De fet, ja hi ha llocs al Berguedà on es cultiven vinyes i es fa vi, jo n’he tastat. 
I jo espero que en puguem tastar molts més ben aviat.
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp