https://turismemaresme.cat/

Pànxing Maresme

30, octubre del 2024

Search
Close this search box.

30, octubre del 2024

Entrevistes – Maresme

Xavier Vives, enginyer industrial i director operatiu de Moment Solar

Maresme
solar
L'energia solar és, sens dubte, una de les fonts d'energia del futur. A mesura que la situació climàtica empitjora, és més necessari que mai impulsar i escollir fonts renovables per ajudar el nostre planeta. Així doncs, coneguem aquesta alternativa de la mà de Xavier Vives, enginyer industrial i director operatiu de Moment Solar.

Què és l’important a l’hora de triar unes plaques solars?

Les plaques solars, si bé la part més visible i notòria d’una instal·lació fotovoltaica, no són un element crític a l’hora de decidir-se per una alternativa o una altra. Són equips tecnològicament molt senzills i robustos, amb una àmplia oferta en el mercat i amb un temps de vida útil tan llarg, més de vint anys, que difícilment donen mai cap problema.

De tota manera, no està de més deixar-se aconsellar per un instal·lador acreditat que us farà un estudi detallat i us determinarà no només el tipus i model de placa més convenient (fixeu-vos que sigui d’un fabricant reconegut, amb full de garantia), sinó també les dimensions i quantitat que es necessita, així com la forma més idònia de fixar-les a la teulada o terrat de casa.

A més de les plaques, també és important fixar-se en l’altre element important d’una instal·lació fotovoltaica, l’anomenat inversor, que transforma l’electricitat fotovoltaica i l’adapta perquè pugui ser consumida a casa o entregada a la xarxa elèctrica.

Quins serien els principals beneficis?

Un cop s’ha fet la instal·lació de les plaques solars, es disposa d’una electricitat directament procedent del sol, sense cap cost directe, per a la qual no s’ha de pagar res més. En conseqüència, l’electricitat que s’ha d’obtenir de la xarxa es redueix significativament, i d’això se’n deriva una rebaixa substancial en la factura de la llum.

Addicionalment, com que no es genera CO2 ni cap altra emissió a l’atmosfera, es tracta d’una energia neta i renovable que contribueix directament a la millora del medi ambient i a la lluita contra el canvi climàtic. 

I encara més, la instal·lació de l’energia solar fotovoltaica per autoconsum a casa a través de Moment Solar dona feina a empreses locals i ajuda a reactivar l’economia de la comarca.

Teníem entès que anys enrere no es podia vendre l’energia solar sobrant, això segueix així?

Efectivament, aquest és un dels elements decisius que ha canviat a Espanya des de la publicació del Reial Decret 244/2019 i que, juntament amb l’abaratiment molt acusat del cost dels equips en els darrers anys, impulsa el desenvolupament de l’energia solar fotovoltaica per autoconsum. En l’actualitat, l’electricitat generada que no s’autoconsumeix, que en la pràctica pot suposar més del 50% del total, s’entrega a la xarxa elèctrica i se n’obté a canvi una compensació econòmica que ajuda de forma important a abaratir encara més la factura elèctrica.

Es poden instal·lar en qualsevol habitatge?

Normalment sí, sempre que es disposi d’un espai prou gran a la teulada o al terrat, a partir de 10 o 12 m2, lliure d’ombres per obtenir la màxima insolació possible. En el cas de teulades, com més cap al sud sigui la seva orientació, més gran és l’aprofitament que se’n pot obtenir, però orientacions no tan favorables també són aprofitables.

Quin manteniment requereixen?

Les plaques solars són instal·lacions que requereixen molt poc manteniment. Bàsicament s’ha d’evitar que l’acumulació de brutícia i pols pugui disminuir-ne el rendiment. De forma tan senzilla com és a través del telèfon mòbil, gràcies a l’inversor que forma part integrant de la instal·lació, es pot monitorar en tot moment el funcionament de les plaques solars i saber, no només tota l’electricitat que es genera o la que s’entrega a la xarxa, sinó quin és el seu rendiment i si hi ha alguna anomalia.

Seguirem necessitant un proveïdor d’electricitat?

Si, perquè encara que se sigui capaç de concentrar una part important del consum elèctric en les hores solejades del dia, sempre cal una connexió a la xarxa per atendre les necessitats a la nit o en moments d’insolació insuficient. 

Per evitar haver de dependre de la companyia elèctrica a través de la connexió a la xarxa s’hauria d’instal·lar bateries per emmagatzemar durant el dia l’electricitat que es necessita a la nit, però la majoria d’experts coincideixen que, ara com ara, aquesta solució encara és massa cara i poc recomanable.

A part de les ajudes que vulgui fer cada ajuntament, hi ha algun tipus de subvenció per part de la Generalitat?

La Generalitat de Catalunya, a través de l’Institut Català de l’Energia, col·labora en projectes com Moment Solar que impulsen el desenvolupament de les energies renovables i, en particular, el de l’energia solar fotovoltaica per autoconsum, subvencionant la formació de professionals i les campanyes de divulgació.

Per al consumidor final, efectivament, la majoria d’ajuntaments aporten bonificacions molt interessants en l’IBI (Impost de Béns Immobles), com a estímul a l’autoconsum elèctric mitjançant plaques solars fotovoltaiques.

Si t’ha agradat llegir l’entrevista a Xavier Vives, enginyer industrial i director operatiu de Moment Solar, també et pot interessar l’entrevista a Fina Serrat, llevadora de l’ICS. El Masnou.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp