Pànxing Cerdanya

5, febrer del 2025

5, febrer del 2025

Esports – Cerdanya

Esquí “de glacera” gràcies a les noves tecnologies

Cerdanya
iStock-496512962
L’impacte del canvi climàtic, amb les seves anomalies, ja fa anys que té afectació i condiciona el desenvolupament dels esports de neu en el nostre Pirineu. Aquesta afectació condiciona de manera irregular a sectors geogràfics, i impacta de manera diferent en les modalitats que es practiquen.

Pel que fa al Pirineu occidental català, les estacions de Baqueira Beret, Boí-Taüll, Espot Esquí i Tavascan, han vist reduir els seus gruixos de neu respecte a la mitjana habitual, així com les estacions del Pirineu aragonès i les del Principat d’Andorra. En alguns casos, es manté la sensació de paisatge hivernal, i en d’altres es té més aquesta sensació de “llengües de neu” pel que fa a l’aspecte de les pistes vers l’entorn inusualment no innivat que les envolta.  En aquest grup de “sensació de paisatge hivernal” podríem incloure les estacions de l’Alta Cerdanya. En canvi, pel que fa al Pirineu i pre-Pirineu oriental català -Masella, La Molina, Vall de Núria, Vallter i Port del Comte-, les hauríem d’incloure en el grup de “paisatge de llengües de neu”. 

Pel que fa a les diferents modalitats, n’hi ha tres que en pateixen un impacte més elevat. L’esquí nòrdic, a causa de la seva ubicació -latitud, altitud i orientació- i a la dificultat de poder innivar mitjançant la producció de neu de cultiu. Les raquetes de neu, pel fet que la neu es troba a cotes molt altes, a voltes amb una llarga aproximació, i aquesta és irregular i amb unes condicions més properes a l’alpinisme -piolet i grampons- que al trekking o la randonée amb raquetes de neu. L’esquí de muntanya és una altra de les modalitats fortament afectades, i ja comencen a haver-hi curses ajornades, anul·lades, o que s’han de celebrar amb la neu de cultiu de les estacions d’esquí alpí.

En canvi, l’esquí alpí i l’snowboard es poden continuar practicant, gràcies a la tecnologia que permet una millor eficàcia en la producció de neu de cultiu, i en el fressat de les pistes d’esquí per part de les màquines trepitjaneu. Malgrat la manca de nevades abundoses i generalitzades, esquiem des de l’inici de la temporada. El Pont de la Puríssima no es va poder obrir, però la nevada de diumenge dia 8 va donar el tret de sortida a una baixada de temperatures que va permetre activar els sistemes de producció de neu, aprofitant aquesta nevada. Des d’aleshores, les estacions concentren els seus esforços en poder obrir, mantenir, i fer créixer el gruix de neu en determinades pistes, aprofitant les finestres de baixes temperatures, i conscients que els recursos hídrics per a poder operar havien de ser escrupolosament administrats. I això ha generat que, en el nostre Pirineu oriental català -llevat de l’Alta Cerdanya-, en les nostres estacions d’esquí hagi aparegut un paisatge amb “petites glaceres”, corresponent a les pistes innivades, que ressalten entre muntanyes i boscos amb aspecte estival. Petites glaceres tant pel que fa a la seva distribució en un entorn no innivat, com pel gruix i duresa de la neu acumulada, fresada, compactada, i transformada en les hores diürnes i nocturnes, on hi ha dies en què esquies amb una neu transformada -de dura a humida-, i d’altres en què la neu està a un pas de la perfecció.

Jordi Pau Caballero
Tècnic Esportiu en Muntanya Mitjana
Modern Nordic Walking Coach
Promotor de la Salut a través de l’Activitat Física
Més informació: Tel. 637 729 612 www.cerdanyasenderismedesalut.cat

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp