Quan una perfumista com la Irene Gisbert explica amb passió un esdeveniment com el Maridatge dels Sentits, resulta fàcil tancar els ulls i, quasi, sentir les olors de taronger, de flors aromàtiques, de perfums, de vins…. que del 18 al 27 de maig amararan el municipi de Teià en aquesta nova edició del Maridatge.
El Maridatge dels Sentits, flors, perfum i gastronomia naixia l’any passat, relacionat directament amb les ganes de la Irene Gisbert de fer una cosa íntimament relacionada amb els perfums i que aprofités les potencialitats del municipi i, a la vegada, creés tota mena de complicitats que la fes engrescadora pel màxim de gent possible.
Després d’una sèrie de trobades amb la sommelier d’Alella, la Rosa Vila, on la Rosa portava els vins i la Irene els perfums, i de fer maridatges, es van adonar que els dos mons tenien moltes coses similars, com les notes de sortida, les notes de fons, notes primàries, secundàries i terciàries… Van començar a jugar tot provant barreges i “ens quedaven bé, ficàvem raïms (sobretot pansa blanca) dins els perfums i els perfums milloraven, ens vam anar engrescant i vam decidir que calia donar-li més força a tot allò que havia sortit d’aquelles trobades”, explica la Irene. I d’aquí va sorgir la idea original de fer un maridatge, però maridatge en gran… naixia el Maridatge dels Sentits.
La Irene i el Nacho Ramírez, d’Ainea Perfums, i l‘Andreu Bosch, alcalde de Teià, són els grans artífex d’aquest esdeveniment que és molt més que una fira, que una exposició, que un cicle de conferències o que un conjunt de tallers i actes culturals. Des del minut zero de la seva primera edició es va buscar fer del Maridatge dels Sentits quelcom molt especial. Els seus impulsors volien aconseguir una fira de la delicadesa, del bon gust, de la sensibilitat, de les emocions i, treballant sota aquestes premisses, es va engegar un projecte que va funcionar i que enguany té la seva continuïtat en una segona edició, i amb la intenció de fer-ne moltes més.
Davant de la bona acollida de la primera edició, i veient que el format funcionava, la intenció era repetir aquest any sense gaires canvis. Però, quan darrere de projectes com aquest hi ha gent inquieta i enamorada de la seva feina, és fàcil enredar-se i, sense voler, trobar-se entre les mans un projecte molt més ambiciós. És així com enguany el Maridatge dels Sentits inclou en el seu programa el I Concurs Internacional de Perfumeria. “La intenció era donar un toc, un valor afegit, que servís per a la gent que treballa al sector i vam pensar que un concurs de perfumeria podia ser engrescador. El sector de la cosmètica i la perfumeria a Espanya és més gran que el sector del vi i l’oli junts, és un macrosector, però ningú en té consciència. Igual que ningú sap que Catalunya té brokers d’essències dels més importants del món… i tota aquesta gent necessita perfumistes; un concurs és una bona manera de descobrir-los i treure’ls a la llum”, explica la Irene. El trofeu del Concurs serà una Mouillette d’Argent (l’element que s’utilitza per ensumar els perfums) que està realitzant l’empresa de joieria Majoral. El Concurs constarà de dos premis: el premi al millor perfum, escollit per un jurat d’especialistes en el tema, presidit pel mestre perfumista Rossend Mateu i el premi popular on tot el poble i la gent que assisteixi a la fira tindrà 10 dies per poder olorar els perfums presentats a concurs i votar.
Enguany, el fil conductor del Maridatge és el taronger. Cal conèixer que del taronger es tre-uen tres essències diferents: l’essència extreta de la pell de la taronja, l’oli essencial de taronja; l’absolut que és el neroli, extret de la tarongina o flor del taronger; i el petit grain, que s’extrau de la fulla del taronger. Així, topem amb tres mètodes de destil·lació i tres essències diferents de la mateixa planta. Aquest fil conductor farà que gran part de la decoració, a càrrec de Jordi Abelló de l’Escola d’Art Floral de Catalunya, dels carrers que recorrem amb la Irene i el Nacho, estiguin engalanats amb referents a la taronja o al taronger o que sigui fàcil que en algunes de les parades de la mostra gastronòmica del 26 i 27 de maig es puguin trobar coses com el tarongello (una mena de limoncello però de taronja) o algun vi de taronja.
Deu dies per harmonitzar perfums, flors i gastronomia
El cap de setmana gran del Maridatge arrencarà de nou aquest any amb una taula rodona, moderada per Sònia Hernández, sota el tema “El perfum i l’art”. Acabada la taula rodona, s’inaugurarà oficialment l’exposició “Renaixement a Florència: De la farmàcia al perfum”, comissariada per Jaume Romagosa; una exposició que explica l’evolució de molts productes que van néixer com a medicaments, o com remeis guaridors, cap al món de la perfumeria, sent expulsat del món de la farmàcia.
A partir d’aquí, la Irene diu “són realment deu dies d’actes i tot gira al voltant d’harmonitzar perfums, flors, plantes i gastronomia. Hi haurà moltes activitats: tallers, maridatges, conferències, el concurs, el sopar a 4 mans d’El nou Antigó i Els Garrofers d’Alella, la mostra gastronòmica, showcookings…”.
Una de les activitats més apassionants d’aquesta segona edició seran segurament les captures olfactives a càrrec de Brava Nariz pel Parc de la Serralada Litoral. Amb aquestes captures, el que es fa és “capturar” el paisatge a través de passejades pel bosc. Els participants van recollint les herbes aromàtiques que troben pel camí i el guia explica, amb la seva denominació en llatí, els seus usos en perfumeria. Quan s’arriba a un determinat punt (aquí serà a l’ermita de Sant Mateu) hi ha uns alambins on es destil·len les herbes recollides; el producte que surt és el camí pel bosc de cadascun.
I segur que un dels moments més esperats pels visitants és la Mostra Gastronòmica, que no deixa de ser un element més dintre d’aquesta demostració de la sensibilitat. Les parades gastronòmiques s’ubiquen en les dues places al voltant de l’església, ara plenes de cotxes, i la Irene recorda que “no és una mostra gastronòmica a l’ús, és obligatori que les parades aportin novetats i tinguin sempre productes lligats amb les flors, els perfums, les herbes aromàtiques… un altre detall és que els vins que se serveixen siguin sempre de la DO Alella, encara que poden haver-hi algunes excepcions, si lliguen amb el fil conductor, com un vi de taronja, que es presenta aquest any, o determinats vins amb marcades notes de mar. Es tracta de parades que ofereixen una cuina molt pensada i lligada absolutament al món de les flors i les plantes”.
Tots aquells que vulguin gaudir de deu dies diferents plens de sensibilitat i on descobrir un món de bellesa, emocions, delicadesa i harmonia de perfums, flors i gastronomia, no poden deixar de descobrir aquest Maridatge dels Sentits.
Podeu consultar el programa aquí.