Pànxing Pirineus

23, novembre del 2024

Search
Close this search box.

23, novembre del 2024

Gastronomia – Pirineus

Pallars, terra de corder

Pirineus
679c97570ef5b01b2bfe27cd1b0d9c76.jpg
Sabies que el Pallars és un territori molt ric i divers en producció agroalimentària? Formatges, embotits, mel, melmelades, vins, licors… entre molts d’altres productes.

Per tal d’impulsar tota aquesta riquesa gastronòmica, l’any 2001 va néixer el projecte Al teu gust, aliments del Pallars. Es tracta d’una plataforma que aplega una seixantena de productors i una vintena de restauradors i que té la finalitat de posar en valor els productes del Pallars i promoure’n el consum tant dins com fora de la comarca.
 
En el marc d’aquesta iniciativa, i per dotar el projecte d’un emblema representatiu de tot el conjunt dels productes, l’any passat l’Ajuntament de Tremp va signar un conveni de col·laboració amb la Fundació Alícia (Alimentació i Ciència) per dur a terme un programa de valorització gastronòmica del Pallars Jussà. Després de treballar amb diferents empreses i entitats, a finals de l’any passat es van presentar els resultats i algunes propostes d’accions que relacionaven estretament el patrimoni agroalimentari de la comarca amb el consum de la carn de corder. I d’aquí va acabar sorgint la proposta d’impulsar el corder com a emblema del Pallars: Pallars, terra de corder.
 
L’ovella és un animal molt característic de la muntanya. De fet, el Pallars Jussà és la comarca on més caps d’ovella productiva hi ha, aproximadament uns 50.000, on hi destaca una raça autòctona del territori, la xisqueta. Aquesta dada ja és motiu suficient per entendre la força del corder com a marca del Pallars, però són més els motius que validen aquesta afirmació. Aquí, els ramats d’ovelles són una peça clau en la configuració del paisatge i en la manera de viure de molts dels seus habitants. Malgrat els canvis de maneig, la cria de corder fixa la població i ho fa encara de manera molt arrelada a la tradició, conservant les costums de vinculades a la cria, cura i processament del corder, avui encara vives i en estat pur (la baixada dels ramats, la xolla de les ovelles, cardar la  llana, etc.). El corder també és cultura gastronòmica: el receptari tradicional pallarès està farcit d’elaboracions amb corder en les que hi destaca la girella com una icona i producte característic dels dos Pallars i l’Alta Ribagorça.
 
 
No hem d’oblidar que actualment hi ha altres projectes i iniciatives en territoris veïns, en els quals Al teu gust, aliments del Pallars, amb la proposta Pallars, terra de corder, vol sumar-s’hi. Tots ells impulsen el potencial d’aquestes comarques en relació al corder, com per exemple: la Fira de la Girella, del Pont de Suert; l’Obrador Xisqueta o l’Escola de pastors, del Pallars Sobirà.
 
Així, per què es reivindica el corder en aquests moments? Doncs perquè des de fa uns anys cap aquí, malgrat la qualitat organolèptica de la seva carn i les seves virtuts culinàries, ha minvat molt el consum de la seva carn, no només a Catalunya, sinó també a Espanya i a la Unió Europea. Entre els principals motius hi ha el seu preu, que no el situa entre les carns més barates; i la producció té més d’artesanal que d’industrial, i també la seva cuina, que necessita certa dosi de saviesa i elaboració. La combinació d’aquests factors ha fet apartar dels menús quotidians el corder, que configura una part de l’economia pirinenca i que ha format part del nostre caràcter i país. Per aquest motiu, des de l’Ajuntament de Tremp, municipi on s’ubiquen diferents productors, aprofitant la plataforma Al teu gust, aliments del Pallars, es vol posar al costat d’aquesta iniciativa intentant ajudar el foment d’una carn tant vinculada a la nostra terra.
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp