De vegades allò que es té més a prop és allò que més costa de valorar, aprofitar o explotar. Detectada una certa mancança dels nens de la Cerdanya en tot el que feia referència a la pràctica dels esports d’hivern la Cerdanya es va afegir al programa Esport Blanc Escolar (EBE), amb la participació dels alumnes d’escoles de la comarca. EBE està integrat al programa d’Educació Física de les escoles i coordinat per un tècnic de la Federació Catalana d’Esports d’Hivern i el responsable del Consell Esportiu.
El programa a la comarca es posa en pràctica durant el segon trimestre del curs escolar i solen participar els infants de Cicle Mitjà (3er i 4t). Amb el suport del Consell Català de l’Esport, el Consell Esportiu de la Cerdanya es fa càrrec dels forfets i el monitoratge i també subvenciona el 50% del material a aquells infants que no en tenen. El transport va a càrrec del Consell Comarcal que té un acord amb la Diputació de Girona per assumir aquesta despesa.
Els objectius generals del programa és ajudar en la formació integral dels alumnes, educant mitjançant l’esport a l’aire lliure a respectar i gaudir de la muntanya. Amb l’aprenentatge dels esports blancs els alumnes adquireixen habilitats com la coordinació, l’equilibri, el valor i la confiança que els ajudaran en el desenvolupament de les seves aptituds físiques.
El principal objectiu del programa EBE és aconseguir que tots els alumnes que viuen a les comarques pirinenques tinguin l’oportunitat d’aprendre a esquiar, donada la proximitat i facilitat per a la pràctica d’aquests esports.
EBE és un projecte multidisciplinar, ja que es practica l’esquí de fons, l’esquí alpí i surf de neu dintre del programa d’educació física de les escoles durant 8 dies en el trimestre en sessions de 2 ó 3 hores a la setmana, encara que cada escola en fa la seva adaptació particular….
Escola Bac de Cerdanya – Alp
A l’escola Bac de Cerdanya des de sempre s’han impulsat els esports d’hivern. Des de l’escola tenim molt clar que tots els alumnes han de conèixer les diferents modalitats d’esquí de l’entorn on viuen i, per tant, proposem la pràctica de l’esquí alpí, l’esquí de fons i el surf de neu.
La primera setmana després de vacances de Nadal tots els alumnes fan Setmana Blanca d’esquí alpí a una de les dues estacions d’esquí del municipi (un curs a La Molina i l’altre a Masella). Durant la setmana blanca els cursos d’Educació Infantil (P3- P4 – P5) fan dues hores diàries d’esquí i els de Primària (de 1er a 6è) en fan quatre. A partir de 3er de primària els alumnes poden escollir entre esquí alpí o surf de neu.
A part de la setmana blanca fem dos divendres d’esquí de fons a l’estació de Guils-Fontanera: educació infantil fa baixades amb trineus i passejades amb raquetes en petits grups i els grups de primària fan tres hores d’esquí de fons amb monitors.
A part d’això, des del curs passat, els grups de 3r i 4t (cicle mitjà) gaudeixen del programa d’Esport Blanc Escolar que impulsa la Generalitat de Catalunya a partir d’una subvenció econòmica de la Unió Europea. Aquest programa es concreta en 8 matins de divendres fent diferents esports de neu (esquí de fons, alpí i surf de neu). Bac de Cerdanya desenvolupa aquestes activitats a les estacions de Guils-Fontanera i de La Molina.
Escola Llums del Nord – Puigcerdà
Com totes les escoles de la comarca, l’escola Llums del Nord té molt interès en fomentar entre els seus alumnes els esports d’hivern, especialment l’esquí, ja que considerem que aquest esdevé, no només una activitat de gaudir pels alumnes, sinó també una possible sortida laboral.
Cada any els alumnes de l’escola tenen l’oportunitat de gaudir d’aquests esports dins l’horari lectiu i amb els seus companys de classe. A l’escola Llums del Nord hem apostat tant per l’esquí alpí com per l’esquí nòrdic, oferint les dues modalitats a tots els alumnes del centre, des dels més petits de P.3 fins els grans de sisè.
Les sessions s’organitzen en 5 dies, de dimecres a dimarts, sempre en horari de matí. Els alumnes de Primària esquien 3 hores i els d’Infantil 2. Cap a les 13 hores tornen a l’escola i a la tarda es fa classe amb normalitat.
Aquest curs, més d’un 70% dels alumnes de l’escola han participat d’aquesta activitat, això indica que també les famílies tenen un gran interès en la promoció d’aquest esport. La valoració és altament positiva, malgrat som conscient que cal continuar treballant per mantenir i/o superar aquests nivell de participació i perquè l’esquí a les escoles esdevingui una activitat més dins el marc curricular.
Escola Mare de Déu de Talló – Bellver de Cerdanya
La nostra escola fa molts anys que ofereix a l’alumnat les activitats d’esquí alpí i patinatge. En uns inicis es feia “la setmana blanca” però des del curs 2000-2001, li vam donar un paper més important a l’esquí, realitzant els dimecres blancs. D’aquesta manera els nens i nenes tenen l’opció d’anar-hi més dies, tenir un aprenentatge més continu i progressiu, esquiar amb diferents tipus de neu i tenir l’opció d’un clima més variable. El fet d’anar-hi un dia a la setmana durant tot el segon trimestre, fa que els infants no es cansin tant i puguin gaudir més d’aquestes activitats d’hivern.
Aquesta activitat dels dimecres blancs, realitzada dins l’horari lectiu, està molt ben acceptada per tota la Comunitat Educativa, i tant l’AMPA, l’Ajuntament, com el Club d’esquí de Bellver la subvencionen econòmicament, i donen suport al projecte. Aquest fet abarateix l’activitat i d’aquesta manera més alumnes tenen l’oportunitat de participar-hi.
S’ofereix a l’alumnat l’opció d’anar cinc dimecres a patinar sobre gel. El material es lloga al Poliesportiu de Puigcerdà, menys el casc, que cadascú l’ha de portar. La participació d’alumnat que escull l’opció de patinatge és molt inferior a la de l’esquí, però els alumnes que hi assisteixen estan molt satisfets. Els alumnes que van a esquiar ho fan durant deu dimecres i poden llogar les botes i els esquís al Club d’esquí Bellver per un preu mòdic de 20€ tota la temporada o poden comprar-lo.
L’últim dimecres, el Club d’esquí, juntament amb els monitors del RACC organitzen una cursa. Els tres primers classificats de cada categoria reben una copa i tots els participants una medalla i un diploma. Per a concloure l’activitat dels dimecres blancs el Club ens convida a esmorzar.
Escola Vedruna – Puigcerdà
Des de ben petits, els nostres alumnes gaudeixen del món de la neu. A principis de febrer, l’escola organitza la tradicional Setmana Blanca on els alumnes de Primària, ESO, i des de fa un parells també els nens i nenes de P5, practiquen les modalitats d’esquí alpí, snow o esquí de fons, modalitat que cada any rep més adeptes, segons una elecció prèvia per part dels escolars. A més a més, per als alumnes que no van triar una setmana blanca a la neu, se’ls va oferir la possibilitat de fer una setmana multiesportiva on es compaginaven els esports d’equip (futsal, bàsquet,…) amb una iniciació al golf.
La Setmana Blanca és una setmana diferent on, no només és important la pràctica d’alguna d’aquestes activitats, sinó també l’espai de convivència que es crea, ja que molts d’ells per ser de diferents edats només coincideixen durant aquest període de l’any.
A més a més, i com a novetat d’aquest any, l’escola forma part d’un pla pilot on alumnes de diferents escoles de Catalunya i practicants de l’esquí de competició, estan escolaritzats en el nostre centre durant el segon trimestre. Aquests alumnes de 6è de Primària i de 1er i 3er d’ESO, compaginen la pràctica de l’esquí durant el matí amb les classes per la tarda. Està essent una experiència molt positiva ja que s’han integrat perfectament en la dinàmica dels diferents grups-classe.
ZER La Cerdanya – Ger, Bolvir i Llívia
Les escoles de Ger, Bolvir i Llívia formen la ZER La Cerdanya i realitzen plegats moltes activitats. Una d’elles és la Setmana Blanca, on els alumnes dels tres centres es troben per aprendre a esquiar, aprofitant l’entorn i gaudint-ne. S’alternen les estacions de La Molina i Masella per tal que els alumnes coneguin totes les pistes de la comarca.
També acostumen a fer una jornada d’esquí nòrdic, quan la climatologia ho permet, a l’estació de Guils Fontanera. I, des de fa tres cursos, els nens i nenes de cicle mitjà de la ZER (3er i 4t) participen en el projecte Esport Blanc Escolar, la qual es realitza durant 8 divendres al llarg del 2on trimestre i alternant la pràctica esportiva d’esquí de fons, d’esquí alpí i snowboard.
Creiem que és important aprofitar l’entorn proper per desenvolupar activitats amb els alumnes i valorem positivament poder-ho fer dins l’horari lectiu.
ZER Baridà-Batllia – Lles de Cerdanya / Martinet de Cerdanya / Montellà / Prats / Prullans
Com cada any, la ZER Baridà-Batllia segueix potenciant l’esquí amb el màxim de modalitats possibles i, sempre, tenint en compte l’alumnat. Esquí Alpí, Snow i Esquí de Fons. La Setmana Blanca s’organitza amb l’ajuda de La Molina, el Consell Esportiu de Cerdanya, l’AMPA de ZER, i el Consell Esportiu de l’Alt Urgell (fons).
La Setmana Blanca es fa dividida en 2 setmanes per a què els nens i nenes més petits no se’ls faci pesada i la puguin fer en les òptimes condicions.
D’altra banda aquest és el tercer any en què la ZER participa en el projecte EBE, desenvolupat per la Secretaria General de l’Esport i del Departament d’Ensenyament. Creiem que és un projecte molt interessant i coherent amb el nostre context ja que es tracta de fomentar l’esport de neu entre l’alumnat de cicle mitjà a les ZERs i assolir un coneixement d’aquestes modalitats esportives entre el nostre alumnat, incloent-ho dintre del currículum d’Educació Física i establint una correspondència entre el mateix i l’assoliment dels objectius definits en el programa Blanc.
A la Setmana Blanca i l’EBE cal afegir que a l’escola Portella Blanca de Lles de Cerdanya és el segon any que s’articula un programa que es basa en què tots els dimarts a la tarda, (segon trimestre: gener-març) l’alumnat d’aquesta escola esquií. Aquest projecte es va desenvolupar per la necessitat de vincular el context (pistes d’esquí de fons a 6km) i la manca d’infraestructures per a desenvolupar l’educació física (pavelló), el fred i les inclemències temporals. Cal dir que el monitoratge es duu a terme gràcies a l’ implicació de les famílies.
La ZER també fa una activitat, amb col·laboració amb l’ACNA (www.acna.cat), sobre el coneixement de la muntanya a l’hivern, de la neu, de les allaus i de com cal anar i respectar la muntanya. Es una activitat en 2 sessions, on en la primera es fa una explicació teòrica de tots els perills, tècniques i sabers per anar a la muntanya.
Una segona sessió, més pràctica, on ensenyen a utilitzar l’ARVA, on aprenem a conèixer els tipus de neu i les seves característiques.