Un moment cabdal en la vida de moltes famílies és quan arriba el moment d’escolaritzar els infants de la casa o de canviar de centre, si cal, per cursar estudis de secundària. És un moment difícil per a molts, apareixen els dubtes, les pors, les indecisions… però caldrà triar. Molts cops es converteix en un repte en la carrera per trobar la millor escola, la més idònia per cada nen, la que està més a prop, la que presenta el millor mètode, etc.
Si bé fa uns anys la tria estava molt limitada a escollir centres per la seva proximitat al domicili, per l’excel·lència de les seves instal·lacions o per referències de família i amics, les famílies cada cop estan més implicades en l’educació dels seus fills i triar l’escola segons el mètode en què el centre basa el seu sistema d’aprenentatge cada cop pesa més a l’hora de decidir el futur educatiu dels infants.
Enrere ha quedat l’anomenat mètode tradicional, un mètode on l’eix eren les explicacions del mestre i la formació del caràcter dels alumnes, la memorització com eix central de conceptes, i principis, i amb un alumne absolutament dependent del mestre, amb una actitud passiva davant de tot allò que rep.
En total contraposició d’això, avui les noves metodologies situen l’alumne com a únic protagonista del procés d’aprenentatge; l’alumne s’ha convertit en un element actiu i participatiu del seu propi aprenentatge.
Es tracta de sistemes educatius oberts on s’encoratja l’espontaneïtat de l’infant i li donen llibertat per desenvolupar-se en un ambient que afavoreix el seu autodesenvolupament, com el mètode Montessori. També hi ha la pedagogia Waldorf, on l’aprenentatge és interdisciplinari, integrant sabers pràctics i artístics i elements conceptuals, i que es coordina amb els ritmes del dia a dia dels alumnes.
A més d’aquests mètodes, amb nom propi, que segur que per molts són absolutament familiars, avui en dia es poden trobar escoles que basen el seu sistema en l’aprenentatge per projectes (AMP), orientat al disseny d’un projecte entre un grup d’alumnes de manera col·laborativa com a mitjà per assolir una sèrie d’objectius d’aprenentatge d’una o diverses disciplines, i a la vegada desenvolupar una sèrie de competències relacionades amb la gestió de projectes reals. O també l’aprenentatge Invertit (Flipped classroom), molt conegut en els últims temps per la seva difusió a fundacions d’empreses editorials, i que consisteix a canviar l’ordre habitual d’explicacions a l’aula i deures a casa, a través d’una sèrie de vídeos que poden ser consultats de manera lliure a casa pels alumnes. Altres són l’aprenentatge Vivencial (AV), basat en el descobriment que implica la vivència d’una experiència en la qual l’alumne pot sentir o fer coses que enforteixen els seus aprenentatges, o l’aprenentatge basat en el pensament, que busca treballar diferents tècniques i rutines de pensament per portar a terme actes meditats com prendre decisions, classificar, seqüenciar, triar, comprovar fonts, etc.
En definitiva, un univers on triar i desenes d’escoles que, en la seva majoria, el que fan és oferir una barreja de totes aquestes noves metodologies amb un únic objectiu: situar a l’alumne en el centre del sistema educatiu i fer d’aquests alumnes futurs adults amb criteri, sentit crític i valors universals.
I durant aquest mes i el següent, se succeiran les jornades de portes obertes per mostrar als seus possibles alumnes la seva manera de fer. Caldrà aprofitar aquesta oportunitat que ofereixen els centres i confiar en el propi criteri per fer la difícil elecció. Alguns dels centres educatius del Maresme, els més matiners, han volgut obrir les seves portes als lectors del Pànxing. I al març… més!
La Immaculada – Vilassar de Dalt
Tel. 93 753 29 58
Som una de les 30 escoles de la mostra d’Escola Nova 21.
La nostra pràctica educativa es fonamenta en tres conceptes: Fer, Pensar i Comunicar. Per això, utilitzem una metodologia global i transversal que contempla la personalització de l’aprenentatge, ja que partim de la base que cada infant és únic i diferent, i per això aprèn i s’avalua de manera única i diferent. Això ens porta a considerar fonamentals la diversitat de llenguatges, que permeten el desenvolupament de les intel·ligències múltiples: matemàtic, lingüístic, artístics, digital, corporal…
La Salle – Premià de Mar
Tel. 93 752 42 20
Dels 3 als 16 anys construint històries de futur!
La Salle, més de 300 anys educant i des de 1906 presents a Premià de Mar. El nostre projecte educatiu és integrador, consolidat i innovador. Per La Salle, són prioritaris els valors de la responsabilitat, creativitat, justícia, convivència, interioritat i transcendència.
El nostre objectiu és formar persones que es desenvolupin de forma lliure, amb esperit crític i capacitat de compromís en la societat.
La nostra Comunitat Educativa és estable, creativa, entusiasta i compromesa.
Institut Turó d’en Baldiri – Teià
Tel. 93 540 78 44
L’Institut Turó d’en Baldiri és el centre públic de secundària obligatòria de Teià.
Tenim bones instal·lacions, un projecte educatiu potent i solvent, un bon equip de professionals i unes famílies compromeses amb l’educació dels seus fills i filles. Fomentem l’ús de les llengües estrangeres tot preparant l’alumnat per a l’obtenció de títols oficials de les llengües que impartim.
Un centre petit amb bons recursos per a poder fer un ensenyament de qualitat; ens avalen els bons resultats del nostre alumnat.
IE Sant Jordi – Vilassar de Dalt
Tel. 93 753 12 03
“Una de les 5 escoles amb millors resultats en competències bàsiques del Baix Maresme”.
Som una cooperativa de pares i sabem que cada infant és absolutament únic. Per això, apostem des de fa més de 50 anys per una educació personalitzada. Som una escola propera, d’una única línia, amb un grup experimentat de professors profundament compromesos amb el nostre projecte. Eduquem els nostres infants i joves perquè s’enfrontin amb èxit al món del segle XXI, un món en transformació constant, ple de reptes i oportunitats, potenciant que cadascun d’ells desenvolupi al màxim el seu potencial acadèmic i humà.
La Presentació – Vilassar de Mar
Tel. 93 759 16 87
Escola familiar, integradora, solidària, oberta i compromesa.
El nostre projecte educatiu, basat en l’experiència i solidesa de 138 anys d’història, fa front als reptes del s. XXI, sense perdre de vista la nostra manera de fer i de ser, combinant innovació i tradició. La nostra tasca ha d’anar més enllà de la transmissió de continguts. Per això, donem molta importància a l’educació en valors, l’educació per a la salut, l’educació viària… és a dir, als eixos transversals de l’educació. Per esdevenir un centre educatiu de qualitat, cal vetllar no només pels objectius curriculars, sinó també pel desenvolupament integral dels nostres alumnes com a persones, amb uns valors clars que seran el motor de les seves vides.
Mireia C.E. – Montgat
Tel. 93 469 24 50
Som el que necessiten les famílies del segle XXI per a l’educació dels seus fills i filles.
Escola familiar bolcada en tots i cadascun dels alumnes, compromesa amb les famílies per acompanyar i participar conjuntament en l’educació integral d’infants i joves. El resultat és indiscutible: alumnat feliç, molt motivat i altament preparat acadèmicament.
Donem suport i enfortim la tasca dels pares, posant èmfasi especial en l’educació de valors tan importants com el respecte, la comprensió, l’empatia, les bones maneres, la solidaritat i tants d’altres per poder afrontar amb èxit les necessitats de la nostra societat. Estimem les famílies, estimem l’alumnat; junts, tot és possible.
Betlem – Premià de Dalt
Tel. 93 752 42 86
Les Escoles Betlem són centres que imparteixen ensenyament d’educació Maternal, Infantil, Primària, Secundària i Batxillerat. En aquest, s’hi ofereix una formació integral per a tot perfil d’alumnat que contempla tant la preparació acadèmica, com una educació en valors i global, tenint en compte la personalitat de l’estudiant en cada moment i de la realitat pròpia que presenta.
De manera paral·lela i a causa de la gran projecció internacional del centre, volem que els/les nostres alumnes ho aprofitin realitzant la tasca educativa en cinc llengües: català, castellà, anglès, francès i xinès.