Pànxing Digital

21, novembre del 2024

Search
Close this search box.

21, novembre del 2024

Nens i joves –

Vacances en Pau al Berguedà

a8cbebe9735b3e01029a3ad1b2ce1a8e.jpg
Es busquen famílies per acollir infants del Sàhara durant l’estiu.
Permetre que els infants sahrauís tinguin l’oportunitat de passar l’estiu lluny de les dures condicions que viuen durant tot l’any, conèixer una nova cultura i obrir-los una nova porta de futur fora dels campaments on estan instal·lats. Aquests són, a grans trets, els objectius del projecte “Vacances en Pau” que promou, a la Catalunya Central, l’ONG Cooperació Osona Sàhara (COOOS).
 
El programa ja havia funcionat al Berguedà fa anys i l’estiu passat va renéixer a la comarca a través de dues famílies que van decidir formar-ne part. L’objectiu per aquest 2018 és que més berguedans s’hi impliquin. Com? Amb l’acollida d’aquests infants. D’aquesta manera ho espera Carme Montañà. Ella i la seva família van decidir, l’estiu passat, acollir un infant durant els mesos d’estiu i enguany repetiran. L’experiència viscuda per la família Escobet Montañà va ser “molt positiva”, assegura. L’acollida d’un infant sahrauí durant els mesos d’estiu va suposar un canvi en la seva rutina, però també, diu convençuda Montañà, una manera de solidaritzar-se amb una part de la població que viu en unes condicions molt menys dignes de les que es mereixerien. 
 
El projecte “Vacances en Pau” consisteix a acollir durant juliol i agost nens i nenes d’entre 10 i 13 anys provinents dels camps de refugiats del Sàhara i compartir amb ells el dia a dia familiar, és a dir, les vacances d’estiu. Durant aquests dos mesos, s’organitzen activitats i visites, però els infants també poden participar en cursos i casals que tenen lloc a les ciutats de destí, així com fer trobades entre la resta de famílies que participen en el programa d’acollida. Montañà ha avançat que, durant els mesos d’estiu que els infants s’estan a Catalunya, “s’adapten al dia a dia de les famílies i a la vegada també es facilita que participin en propostes ja existents a la ciutat, ja sigui en família o també en esplais o entitats”.
 
 
A més a més, s’aprofita per fer-los passar una revisió mèdica exhaustiva, una visita al dentista i la vacunació corresponent per poder detectar possibles patologies a través dels convenis existents amb la Generalitat i els ajuntaments que faciliten aquestes visites perquè siguin gratuïtes. 
 
Montañà ha explicat que, quan la seva família va decidir apuntar-se al programa, ja era massa tard, i van quedar en llista d’espera. Tot i que es pensaven que fins aquest estiu no hi participarien, a darrera hora van poder acollir un infant que va passar amb ells el darrer mes de vacances. Amb l’objectiu d’aconseguir trobar noves famílies interessades a participar del projecte humanitari solidari amb el Poble Sahrauí, Montañà és la coordinadora al Berguedà de l’entitat d’Osona que fa anys que treballa en la iniciativa. Al març s’ha realitzat a Berga una sessió informativa dirigida a totes les persones que hi puguin estar interessades. Un acte impulsat per l’ONG però també per l’Ajuntament de Berga, convocant a totes les AMPA dels centres berguedans, ja que el consistori també dóna suport al projecte. Tot i que les famílies es fan càrrec de la manutenció dels infants sahrauís, es demana ajuda als ajuntaments per poder fer front al cost dels bitllets i fer arribar el programa al màxim de famílies del municipi. Les persones interessades a implicar-se en aquest programa solidari tenen temps per acollir-s’hi fins al mes de maig i poden informar-se a través del correu info@coos.org o el telèfon 619 782 628. 
 
Una oportunitat 
Les condicions que es viuen en aquests campaments són dures durant tot l’any, però especialment als mesos d’estiu. Tal com ressalta Montañà, les temperatures en aquests camps de refugiats poden arribar a superar els 50 graus, paralitzant qualsevol activitat que es vulgui fer i tenint en compte que no tenen cobertes les necessitats bàsiques com són l’alimentació, l’aigua potable o l’atenció sanitària. “Per a ells és com un premi i a la vegada és una experiència que els ajuda a conèixer altres realitats, una nova llengua i cultura, i també a facilitar-los una vida fora dels campaments en el futur”, diu Montañà. 
 
 
La majoria dels infants parlen castellà, perquè l’estudien durant l’any per si en un futur tenen l’oportunitat d’entrar en el conveni que els portarà a estudiar a Cuba, “i fins i tot nosaltres durant l’estiu passat vam començar a parlar en català, i és la llengua que fem servir quan ens enviem missatges de manera periòdica”. I és que, si es vol, les famílies poden acollir el mateix infant durant tres anys, que és el període que s’allarga el programa, i hi poden mantenir contacte sempre que vulguin. 
 
Els infants no marxen amb les mans buides. A banda de tornar a casa amb una experiència molt positiva, havent conegut un nou territori, la seva cultura i haver compartit un estiu amb una altra família, també se’ls dóna material i productes que necessiten, com aliments, medicaments o roba d’abrigar.
 
Berga, agermanada amb Smara
L’any 1994, l’Ajuntament de Berga va firmar un protocol d’agermanament amb el campament de refugiats sahrauís de Smara, a territori algerià, amb la voluntat de mantenir lligams d’amistat i solidaritat per avançar en el camí de la pau, la llibertat i el progrés; així com per col·laborar i cooperar en el desenvolupament social de la comunitat.
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp