Pànxing Digital

23, novembre del 2024

Search
Close this search box.

23, novembre del 2024

Notícies –

Drons que vigilen les vaques des del cel

drons
L'empresa Exodronics i la Federació Raça Bruna dels Pirineus engeguen una prova pilot per controlar els ramats amb drons

Controlar els ramats de vaques des del cel i evitar desplaçaments innecessaris. Aquest és l’objectiu principal de la prova pilot que han engegat l’empresa Exodronics juntament amb la Federació Raça Bruna dels Pirineus. En concert, la iniciativa consisteix en què uns drons equipats amb unes càmeres i sensors s’encarreguin de localitzar, controlar i recomptar el bestiar. Les vaques de la raça bruna dels Pirineus passen molts mesos a l’any pasturant pel seu aire a les muntanyes i això fa que el ramader hagi d’anar sovint a visitar-les i comprovar que no se n’hagi extraviat cap ni hagi pres mal.

drons
Detall d’un pilot de drons d’Exodronic recollint l’aparell a un camp d’Olvan, al Berguedà – ACN

“El dron estalvia desplaçaments als ramaders, ja que permet fer recomptes de les vaques i ubicar-les”, detalla el director d’Exodronics, Jordi Crespo. L’empresa osonenca, que dissenya i comercialitza drons, ha estat l’encarregada de posar en marxa aquest experiment, del qual ja se n’han fet dues proves amb molt d’èxit. Una de les proves s’ha fet a Olvan, al Berguedà, on hi pastura un ramat de la raça bruna dels Pirineus.

drons
Un tècnic d’Exodronics controla les càmeres del dron a través dels ordinadors – ACN

El director de la companyia detalla que, en aquest cas, han planificat una ruta de 24 hectàrees de superfície. El dron, un cop s’ha enlairat a uns 120 metres d’alçada, segueix de manera autònoma la ruta planificada i, en uns 15 minuts, fa 740 fotografies tèrmiques. A més, també retransmet en directe les imatges que grava amb la càmera que porta incorporada.

Drons que faciliten la feina

El resultat de les imatges capturades és un “mapa precís” amb el recompte del bestiar. Aquesta informació, segons Crespo, permet evitar que els ramaders s’hagin de desplaçar tant sovint per controlar que el ramat es troba en bones condicions. Això és especialment interessant pels ramats que pasturen a la muntanya, ja que el ramader pot perdre fins a quatre hores per arribar fins a l’indret on es troben els animals.

drons
Personal d’Exodronics explica als responsables de la Federació Raça Bruna dels Pirineus com funcionen els drons – ACN

En aquest sentit, el president de la Federació Raça Bruna dels Pirineus (FEBRUPI), Joan Noguera, valora molt positivament el fet que els drons permetrien evitar desplaçaments als ramaders. “L’observació dels animals és molt important i si la pots fer dos cops al dia, molt millor que un”, relata Noguera, que deixa clar que el dron “en cap cas substituiria la feina del ramader, sinó que la complementaria”. A banda de localitzar i comptar els animals, Noguera avança que estan treballant perquè el dron també pugui identificar els individus.

drons
Pla obert d’un ramat de vaques pasturant a Olvan – ACN

La FEBRUPI creu que el projecte es podria implementar de forma compartida, ja sigui per zones o a través d’agrupacions. Noguera creu que seria una manera de “reduir costos”, ja que “segurament si cada ramader s’ha de comprar un dron no seria viable”. De fet, des d’Exodronics apunten que una bona idea seria que els ramaders contractessin un operador de drons que pogués fer aquesta activitat i així no haurien d’habilitar-se com a pilots.

Si t’ha agradat llegir la notícia Drons que vigilen les vaques des del cel, també et pot interessar llegir Renovació arquitectònica: cap a l’eficiència energètica.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp