Pànxing Cerdanya

3, desembre del 2024

Search
Close this search box.

3, desembre del 2024

Notícies – Cerdanya

El que s’oculta – Grup de Recerca de Cerdanya

Cerdanya
recerca
Darrerament, s’ha posat de moda a la Cerdanya fer excavacions arqueològiques, cosa que és benvinguda des dels cercles culturals i patrimonials i que resulta una diferència molt agradable i positiva en comparació en temps passats, quan les coses eren molt diferents.

Per exemple, ara al turó del castell de Llívia s’acaben de fer unes prospeccions per tractar de localitzar un suposat poblat ibèric, del qual es té alguna evidència arqueològica. Lamentablement, els primers treballs no han descobert res significatiu d’aquest període.

Hi ha altres tresors arqueològics esperant-nos? Molt possiblement. De fet, els arqueòlegs coneixen molts jaciments a la comarca i suposo i espero que els aniran excavant a mesura que hi hagi recursos i interès per desenvolupar aquesta tasca.

Sense anar més lluny, a Puigcerdà podria haver algunes sorpreses si es busqués al lloc adequat, que no sempre se sap ben bé quin és. La torre del convent dels franciscans, a la plaça del Call; més restes jueves en aquesta mateixa plaça o uns hipotètics banys jueus, entre l’estany i el Call Jueu, dels quals hi ha referència documental, que no se sap ben bé on podrien ser.

Naturalment, encara queda algun hort i algun solar on podríen trobar sorpreses si es fessin les pertinents excavacions. També queden algunes restes esparses de les antigues muralles de Puigcerdà.

Altrament, no sabem si el turó de Puigcerdà va tenir alguna ocupació antiga, de caràcter ibèric o romà i mai se sap si algun dia podríem tenir alguna sorpresa en aquest sentit.

El cert és que resulta difícil, perquè hi ha molta superfície edificada i transformada i és poc probable una troballa d’aquestes característiques, però el cert és que mai se sap.

Potser seria interessant excavar l’antiga església de Rigolisa, que va ser destruïda pels francesos i que es trobava en un prat, sota de l’actual ubicació. O potser tractar de localitzar les antigues poblacions de Pallerols de Baix i Pallerols de Dalt, entre el barri de la Guingueta i Sant Marc, de les quals també hi ha evidència documental.

I el meu favorit: el turó de l’oca, un trifini situat al límit entre els municipis de Puigcerdà, Fontanals de Cerdanya i Bolvir, a prop de l‘antic camí cap a Alp i que podria suposar algun descobriment interessant, ja que té pinta de ser força antic.

I naturalment, sempre podem trobar alguna roca gravada propera a alguna població, com és el cas de la roca Basseda i d’altres de similars, de diferents orígens, com la Pedra Dreta de Llívia. Segur que n’hi ha més repartides per la geografia cerdana i encara ens poden donar sorpreses.

Enric Quílez i Castro. President del Grup de Recerda de Cerdanya

Si t’ha agradat llegir la notícia El que s’oculta, també et pot interessar llegir Activa’t i relaxa’t – Cerdanya Senderisme de Salut.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp