El Laboratori de Creació Audiovisual, que ha tingut lloc en el marc de la 14ena edició del Cerdanya Film Festival (CFF) – Festival Internacional de Cinema de Cerdanya, ha tancat una nova edició amb un gran èxit de convocatòria en les seves diferents modalitats. Un total de 50 joves creadors, d’entre 18 i 35 anys, procedents de Catalunya, Espanya i Europa (Anglaterra, França, Irlanda, Suïssa i Alemanya), han participat en aquest espai de creació i experimentació en la creació audiovisual (un dels més antics de Catalunya) per a joves professionals o estudiants del sector de les arts visuals.
Amb l’objectiu de crear vincles i experimentar en l’art, els inscrits al Laboratori compten amb el mentoratge de professionals del sector i de l’organització del Cerdanya Film Festival, certamen que fomenta un cinema de qualitat, plural i creatiu a tots els col·lectius i públics. Segons detalla el director del CFF, Jordi Forcada, “els joves creadors participants al Laboratori comparteixen durant uns dies un espai i unes dinàmiques, en què es va fluint en la creació audiovisual”. “S’autogestionen el temps en funció del que volen experimentar en l’art i en la recerca de noves maneres d’expressar-se”, afegeix. Amb un format inèdit d’experimentació lliure a casa nostra, el Laboratori, que té lloc a l’Espai Aula Natura Cadí-Cal Caló (Cortariu) de Bellver de Cerdanya, s’ha celebrat en diverses modalitats i torns, aquest últim des del dilluns 14 d’agost fins el dia 20 d’agost. Dels inscrits, 35 joves han participat en el programa professional i 15, en l’anomenat experience. Uns i altres han elaborat diversos curtmetratges. Forcada ressalta que “la vocació dels seus treballs és l’experimentació i no tant la difusió. Tot i això, alguns dels seus curts s’han projectat al Cerdanya Film Festival o han estat seleccionats per altres festivals”. El Laboratori, que compta amb el suport de l’Institut Català de les Empreses Culturals, la Diputació de Lleid i el Ministeri de Cultura i Educació a través del Instituto de la Cinematografía y de las Artes Audiovisuales, ha ofert una versió Professional del 20 al 27 de juliol, una versió formativa de l’11 al 20 d’agost i una versió curta del 14 al 20 d’agost.
Més de 7.000 espectadors i 6.000 participants al CFF
El Cerdanya Film Festival, que va celebrar-se de l’1 al 13 d’agost i va comptar amb la projecció de 150 pel·lícules i la xifra rècord de 7.000 espectadors, va posar el colofó a dues setmanes de projeccions amb la gala de lliurament de premis al Casino Ceretà de Puigcerdà davant d’un nombrós públic. Sumant-hi els professionals i participants del Congrés Transfronterer de l’audiovisual del Pirineu, els assistents a les primeres sessions del Laboratori i al Campus –que va tenir lloc uns dies abans de l’inici del festival-, així com els tallers a les escoles rurals i les exposicions, la xifra d’espectadors i participants en les activitats s’eleva a unes 14.000 persones. El certàmen, que es consolida com un festival de referència a Catalunya, va reunir propostes audiovisuals emergents i del cinema català més destacades de l’últim any.
Forcada es mostra molt satisfet “tant per les xifres com la resposta dels professionals a l’esdeveniment” i, de cara a la propera edició avança que es mantindrà un programa continuïsta pel que fa a la línea editorial i artística del festival. Ara bé, aposta per promocionar encara més la comarca en el rodatge de les localitzacions.
Palmarès 2023
El jurat de la 14ena edició va entregar el premi Millor Curtmetratge de Ficció espanyol Vila de Puigcerdà a El tren de l’alegria de Jordi Boquet; el de Millor Curtmetratge de Ficció i Animació Internacional Vila de Puigcerdà va ser per Fortissimo de Víctor Cesca; i el premi Millor Curtmetratge Documental Espanyol Vila de Puigcerdà va recaure en Ava de Mabel Lozano. Aquestes filmacions de les seccions de curtmetratge de ficció i també de documental passen directament a la classificació per a la selecció dels Premis Goya de l’Academia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques d’Espanya, ja que el festival ceretà és festival col·laborador amb els Premis Goya.
Per altra banda, el jurat ha guardonat Takbir, de Jordi Calvet, amb el premi Talent Emergent, que també s’ha endut el de Millor interpretació coral (un guardó nou d’aquesta edició) .
Lobos, de Javi Coca, s’ha endut el premi al Millor Muntatge; París 70, del director Dani Feixas i el guionista Nach Solís, ha estat guardonat amb el premi Millor Guió Original; Urraca, Caçador de rojos, de Pedro de Echave i Felip Solé, s’ha endut el premi Memòria; i Carpetas Azules, d’Ander Iriarte, ha estat el guanyador del premi Mirada Social.
El palmarès de la 14ena edició del Cerdanya Film Festival també inclou el premi Pel·lícula de Muntanya que ha estat per El riu dels set noms, de Sergi Ricart; el Curtmiratge que ha recaigut a De nit, d’Ona Jané; el de Millor Documental se l’ha endut No callarem, un film per la llibertat, de Claudia Arribas, Violeta Octavio i Carlos Juan; i el Millor Film en català ha estat per Un cel de plom, de Miquel Romans. Finalment, el premi a Millor Direcció se l’ha endut ex aequo Pablo Quijano per Rubio Cobrizo, i Ona Jané per De nit; el premi a Millor Interpretació ha estat per Alain Hernández amb París 70. El jurat, a més, ha fet les següents mencions: menció pel Disseny de so a The quiet girl, de Colm Bairéad; menció per la Fotografia a Las 8 montañas, de Felix Van Goeningen i Charlotte Vandermeersch; i menció pel Maquillatge per Sàtir, d’Àlex Sequera; i les mencions a Creatura d’Elena Martín, Corvine, Sóc mare, La herida luminosa, Turno de noche, Los veranos de tu invierno i a Wooden Mirror, així com Aforoz (The banishment), Tots els homes i les dones i al cineasta Ahmad Alyaseer.
Films en català i dirigits per dones
El certamen, que desenvolupa accions en la línia de consolidar-se com a hub audiovisual de la regió transfronterera Espanya-Andorra-França i la demarcació de Girona, ha prioritzat enguany la mirada femenina en els films en català i dirigits per dones. El 50% de les pel·lícules escollides han estat guionades per dones i/o dirigides per dones, essent un dels pocs certàmens que ho fa. A més, ha subtitulat al català totes les projeccions estrangeres. Com a novetat, algunes sessions de llargmetratges, han tingut subtítols accessibles per a persones sordes (fets amb colors).
El Cerdanya Film Festival, que és soci membre de Catalunya Film Festivals, està gestionat per una associació sense ànim de lucre, el Grup de Recerca de Cerdanya, que defensa i gestiona el gran valor que la cultura i la ciència suposen per la nostra comarca i la societat en general. El festival compta amb la col·laboració de l’Instituto de la Cinematografía y las Artes Audiovisuales (ICAA) del ministeri de Cultura, del Fons Next Generation, l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), la Diputació de Girona, la Diputació de Lleida, de l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i l’Aran (IDAPA), la direcció general de Política Lingüística (subtitulat), el departament de Cultura, el departament d’Exteriors (Agència Catalana de Cooperació per al desenvolupament) de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Puigcerdà.
Font: Cerdanya Film Festival
Si t’ha agradat llegir Èxit de participació en el Laboratori de Creació Audiovisual del Cerdanya Film Festival, també et pot interessar llegir La 12a edició del FeMAP finalitza amb una assistència de gairebé 5.000 persones.