L’edició d’enguany d’Argillà estarà protagonitzada per activitats de tot tipus i per paradistes que mostraran al públic els seus productes ceràmics originals i de qualitat. Seran un total de 60 ceramistes, procedents majoritàriament de Catalunya i la resta de l’estat espanyol, però també hi haurà representants d’arreu del món: França, Itàlia, Alemanya, Polònia, Sèrbia, República Txeca, Eslovènia i Marroc.
Després de l’absolut èxit de participació l’any passat, en què es va reprendre la normalitat, la fira retorna al seu format original, als carrers del centre de la vila. Les parades estaran situades a l’avinguda Puig i Cadafalch, c. Gran, C. Torras i Bages i la resta d’activitats tindran lloc a la plaça de Vendre i la plaça de l’Església.
Enguany la Fira Argillà s’obrirà al públic el divendres 7 de juliol a les 17 h i s’allargarà fins a les 22 h.
Dissabte 8 i diumenge 9 l’horari serà de 10 a 14 h i de 17 a 22 h.
Tres dies d’activitats amb la ceràmica de protagonista
Al Centre Parroquial, dissabte i diumenge a les 16h es farà la projecció d’una mostra de cinema el en el marc de la 18a edició de Cineràmica que organitza Argillà.
I per sumar-se a celebrar la ceràmica, el Museu del càntir d’Argentona organitza visites guiades especials, tant a la col·lecció permanent com a l’exposició temàtica que s’inaugura enguany Transversalitats en ceràmica contemporània II.
La fira es clourà, com és habitual, el diumenge al vespre amb la tradicional trepitjada de fang, a la plaça de Vendre.
Ceràmica contemporània a l’exposició de María Oriza
Cada any, el Museu del Càntir acull una exposició especial que inaugura en el context de la fira. Aquesta edició s’obre al públic divendres la mostra La certeza oculta de María Oriza Pérez. L’artista, nascuda i resident a Madrid, és una de les ceramistes contemporànies més originals de l’estat espanyol i amb una tècnica molt refinada.
Amb una trajectòria artística que s’inicia als anys 90, ha experimentat amb diversos materials fins trobar aquell que més s’adapta al seu estil experimental i ple de personalitat: la ceràmica.
A l’exposició La certeza oculta, escultura i dibuix es parlen i així Oriza crea un llenguatge propi, en que la fluïdesa de la forma construeix nous significats. Les línies, xarxes i elements reiterats a la superfície no només accentuen la seva forma, li donen un nou sentit.
La mostra s’inaugura divendres a la tarda, i tot seguit la segona mostra de l’exposició temàtica del museu: Transversalitats en ceràmica contemporània.
L’exposició Certeza oculta de María Oriza, s’inaugura al Museu del Càntir divendres 7 de juliol a les 18h.
La pròpia artista serà present a la inauguració i es farà càrrec de la visita guiada a l’exposició el dissabte a les 13h. També serà present al Cineràmica per participar en el col·loqui de la sessió de cinema dedicada a la seva obra. L’exposició es podrà seguir visitant al Museu del Càntir fins el mes de setembre.
Presentació del càntir de Nani Marquina, dimarts 20 de juny
Aquest 2023 el càntir d’autora és obra de la dissenyadora de renom Nani Marquina, qui farà la presentació del càntir al públic en una roda de premsa el dimarts 20 de juny a les 11h.
Com cada any, es podrà adquirir l’edició limitada del càntir d’autor. La venda s’iniciarà el dia 7 de juliol, en el mateix horari de la Fira, al Museu del Càntir i també a la parada de la plaça de l’Església.
El CÀNTIR DE L’ANY 2023 DE NANI MARQUINA
“Tinc un gran respecte per l’artesania popular; per això redissenyar un càntir ha estat un repte per a mi. L’artesania és funcionalitat, senzillesa i alhora estètica; una mostra de sinceritat. He buscat l’essència de la bellesa en allò natural i matèric. L’aigua, la terra i les mans de l’home han fet possible allò que sempre busco: la bellesa de la imperfecció.”
Nani Marquina
El càntir d’autor del 2023 és obra de Nani Marquina, dissenyadora especialitzada en tèxtil i fundadora de la marca nanimarquina; empresa de disseny, edició i distribució de catifes i articles tèxtils per llar, que es sustenta en els principis de l’observació, la innovació, les emocions i l’afany de contemporitzar les tradicions artesanals.
D’entre els assoliments obtinguts, cal destacar Premio Nacional de Diseño (2005) i la presidència del FAD (Foment de les Arts i Disseny) entre 2014 i 2019.
El disseny ha estat present a la vida de Nani Marquina des de molt aviat. El seu pare, Rafael Marquina és l’inventor de la setrillera Marquina el 1961 i és reconegut com un dels pioners del disseny industrial espanyol.
Creixent envoltada de creativitat, la Nani se sent atreta per aquest món, però fa el seu propi camí en una nova direcció, experimentant amb el disseny més proper i l’artesania. Va estudiar disseny industrial a l’Escola Massana de Barcelona i seria el 1987, en comprovar l’èxit dels seus primers dissenys tèxtils, que fa néixer la marca nanimarquina.
Des dels seus inicis, la Nani Marquina va prestar especial atenció a la investigació de matèries primeres i en els processos de producció, incorporant a les seves col·leccions dissenyadors de renom internacional, convertint-se en la primera editora de disseny tèxtil que va apostar pel concepte de “catifes d’autor”.
Als anys 90, el disseny industrial, especialment en el sector empresarial, era un món d’homes. Però això no impedeix a Nina Marquina endinsar-se en l’aventura empresarial més gran de la marca. El 1993 trasllada la producció al nord de l’Índia i l’empresa comença a explorar nous camins de producció i pràctiques artesanals.
El profund respecte per la tradició i la producció sostenible atorguen als dissenys de Nani Marquina un caràcter únic. La marca personal de l’autora queda palesa al càntir d’enguany, que presenta un disseny senzill, però amb un toc especial.
Al càntir de Nani Marquina, la bellesa rau en la pinzella
única de la imperfecció.
Fitxa tècnica Càntir 2023
Disseny | Nani Marquina |
Preu | 25€ |
Exemplars | 5.000 |
Mida | 20 alçada x 16 amplada |
Edició | Museu del Càntir / Ajuntament d’Argentona |
Coordinació | Quim Larrea |
Producció | Gómez i Gómez Artesans |
MARIA ORIZA “La certeza oculta”
El llenguatge únic de l’artista a través de la ceràmica
Cada any, el Museu del Càntir acull una exposició especial que inaugura en el context de la fira. Aquesta edició s’obre al públic la mostra La certeza oculta de María Oriza Pérez.
María Oriza Pérez (Arada del Duero, 1964) és una de les grans ceramistes contemporànies de l’estat espan¬yol, amb una tècnica molt refinada i una producció de gran personalitat, que la fa absolutament única i diferenciada. L’artista, que resideix i té el seu taller a Madrid, gairebé mai ha exposat a Catalunya, per la qual cosa la seva exposició a Argentona és tant una fita a destacar a nivell professional i personal de l’autora com un esdeveniment important per al públic català.
La seva ceràmica a Madrid, a la dècada dels vuitanta, li va proporcionar la base tècnica per a posteriorment centrar-se en la investigació del mètode, a partir del qual desenvoluparà la seva creació artística, amb una visió única i personal de l’escultura.
Als anys 90 experimenta amb diversos materials, com el ferro, el formigó, el polièster i el gres, fins que finalment troba
en la ceràmica el material que més s’adapta al seu estil experimental i ple de personalitat. Com l’autora expressa: “la ceràmica és el material més abundant a la Terra després de l’aigua, és plena d’energia i possibilitats, és infinita, com un llenç blanc”.
Oriza també sent un gran interès per la fusió entre escultura i dibuix. Com és latent a La certeza oculta, l’obra de l’artista és la història d’aquesta unió. Amb una tècnica impecable, esculpeix les seves peces com es faria amb una superfície plana: tallant, unint, doblegant, ajuntant les cares… Tot cercant un resultat en que la simetria i la simplicitat són protagonistes.
A l’exposició La certeza oculta, dibuix i escultura, pla i volum, es parlen. Així Oriza crea un llenguatge propi, en que la fluïdesa de la forma construeix nous significats. Les línies, xarxes i elements reiterats a la superfície no només accentuen la silueta de l’escultura, li donen un nou sentit.
L’obra d’Oriza ha estat present tant a exposicions individuals com a nombroses mostres col·lectives a Espanya, França, Itàlia, Anglaterra, Països Baixos, Japó i Xina. El seu treball ha estat reconegut amb diversos premis i la seva obra ha estat publicada a Espanya, Alemanya, Itàlia, Xina, Estats Units o Xile.
Ara, en el context de la Fira Argillà, la seva obra aterra a Argentona. La inauguració de l’exposició La certeza Oculta serà divendres 7 de juliol a les 18h al Museu del Càntir.
Durant els dies de la fira, la mateixa artista estarà a càrrec de les visites guiades a l’exposició, dissabte i diumenge a les 13h. També serà present al Cineràmica d’enguany, per participar en el col·loqui de la sessió de cinema dedicada a la seva obra.
Si t’ha agradat llegir la notícia La Fira Argillà 2023 torna al seu formatoriginal al centre d’Argentona, també et pot interessar llegir CN El Balís celebra la XXXIII Dragonera – BalsaMar