Pànxing Cerdanya

21, novembre del 2024

Search
Close this search box.

21, novembre del 2024

Notícies – Cerdanya

Mira cap amunt

Cerdanya
iStock-1849536391
Cada cop més persones a Cerdanya s'interessen pels fenòmens astronòmics, i no és d'estranyar: malgrat la contaminació lumínica creixent, encara es pot gaudir d'un cel nocturn impressionant.

A Cerdanya, cada cop creix l’interès pels fenòmens astronòmics. Tot i la contaminació lumínica, podem gaudir d’esdeveniments com aurores boreals, cometes o pluges d’estrelles. Les activitats d’observació astronòmica atreuen cada cop més gent, demostrant la fascinació pel cel nocturn. Aquesta connexió ens recorda la importància de protegir els nostres cels de l’excés d’il·luminació artificial per preservar la seva màgia.

Darrerament, a Cerdanya, detecto un increment de l’interès pels fenòmens astronòmics, com a la resta de Catalunya, potser. Si bé tenim força contaminació lumínica, encara gaudim d’un bon cel nocturn en comparació amb bona part de la resta del país. Fa uns mesos vam poder veure unes espectaculars aurores boreals que, en grau més baix, s’han repetit un altre cop a començament d’octubre, tot i que la presència de núvols i la menor magnitud del fenomen van aigualir una mica l’experiència. La presència d’un important cometa al cel vespertí (el Tsuchinshan-ATLAS), quan la meteorologia ho permet, també ha augmentat l’interès pels fenòmens astronòmics a la comarca.

Aquest estiu, per exemple, vam reunir força gent a l’exterior de la piscina de Ger per veure una pluja d’estrelles fugaces, els Perseids, coneguts popularment com les llàgrimes de Sant Llorenç. Ara, al novembre, toquen els Leònids. L’altre dia, unes noies conegudes meves, que saben del meu interès per aquests temes, em van preguntar si hi havia una pluja d’estrelles perquè volien anar de nit a la muntanya a veure-les.

I cada dos per tres, a TV3, ens parlen de si tal o tal superlluna. La veritat és que això de la superlluna és una mica un conte, perquè és pràcticament impossible distingir-la a simple vista d’una lluna plena normal i corrent, però en fi, està bé que es parli de fenòmens astronòmics als mitjans de comunicació de masses. Com deia, els nostres cels, sense ser ja privilegiats, són força bons per fer observacions astronòmiques. Bona part de l’any podem veure la Via Làctia, cosa impensable en altres indrets, i quan es fan activitats astronòmiques hi sol venir força gent.

El cel nocturn té quelcom de màgic i de misteriós. En aquestes trobades sempre sorgeixen multitud de preguntes de tota mena, cosa que no passa, per exemple, amb altres tipus de sortides naturalistes. I és que ens sentim connectats íntimament amb el Cosmos, del qual formem part. Els eclipsis de lluna i, sobretot, els més infreqüents de sol, són un altre dels espectacles astronòmics que atrauen molta gent. Aviat, a la península Ibèrica en tindrem dos eclipsis de sol i es preveu que això mourà moltíssima gent als llocs on es podran veure amb millors condicions d’observació.

Tant de bo això serveixi per conscienciar que cal protegir els nostres cels de l’excés d’il·luminació artificial que, sovint, no serveix absolutament per a res i no deixa de ser un malbaratament econòmic brutal.

Enric Quílez i Castro

President del Grup de Recerca de Cerdanya

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp