Pànxing Pirineus

21, novembre del 2024

Search
Close this search box.

21, novembre del 2024

Notícies – Maresme Cerdanya Berguedà Bages Solsonès Pirineus

Preguntes freqüents sobre l’accés als centres sanitaris

Maresme Cerdanya Berguedà Bages Solsonès Pirineus
Captura de pantalla 2020-04-08 a las 16.05.47

Moltes són les preguntes freqüents, que ens venen al cap sobre l’accés als centres sanitaris en aquests moments d’emegència sanitària.  El Departament de Salut de la Generalitat ha preparat les respostes a algunes d’aquestes preguntes.

Situacions que justifiquen la visita a un centre sanitari

Si tinc tos i febre és motiu suficient per anar a un CAP?

No, si els símptomes són lleus cal quedar-se a casa i aïllar-se segons les recomanacions. Utilitzeu l’app Stop Covid19 cat per fer el seguiment dels vostres símptomes.

• Com puc saber si m’han anul·lat una visita que tenia programada?

Per l’emergència sanitària que vivim, les visites i consultes als CAP i hospitals que no són urgents han de deixar-se per a més endavant. Ara mateix, als centres d’atenció primària i als hospitals prioritzen aquelles visites o serveis que siguin més urgents i que no puguin ser ajornats. Les que no siguin imprescindibles, s’han de posposar (per exemple: els seguiments rutinaris). Normalment, els centre us avisarà de l’anul·lació de la visita. També podeu anul·lar-la vosaltres mateixos a través del telèfon del centre, del programa de cita prèvia o de l’aplicació La Meva Salut.

• Les visites per vacunar els infants es mantenen? I en altres situacions?

És molt important que les vacunacions fins als 15 mesos de vida s’administrin a l’edat a la que estan previstes segons el calendari de vacunacions del Departament de Salut. Protegeixen enfront malalties importants que poden ser molt greus en infants petits i cal respectar el temps de vacunació al màxim.

També és molt important administrar les vacunes recomanades a les dones embarassades segons les recomanacions i a les persones amb condicions de risc.

La resta de vacunacions són normalment recordatoris i poden ser ajornades sense risc uns mesos.

Donat que en aquests moments, els centres sanitaris s’han reorganitzat per prestar l’atenció de la manera més adequada, si us plau, truqueu al vostre centre per concertar la visita o demaneu-la per internet.

• Les visites per al seguiment de persones amb un tractament amb anticoagulants (Sintrom®) orals es mantenen?

Sí. Els centres de salut continuen fent aquests controls, però cal contactar amb el centre per confirmar el circuit establert en cada cas. És possible que algun centre tingui la possibilitat de fer-ho a domicili, sempre analitzant cada cas.

• Les visites als centres sanitaris per fer-se una cura es mantenen?

Sí. Les visites de persones a les quals s’han de realitzar cures es mantenen i aquestes persones han d’acudir al seu centre de salut seguint les indicacions del professional que els fa el seguiment.

• Els controls i les visites a les embarassades es mantenen?

Sí. Les dones embarassades han de seguir els controls i les visites, encara que prèviament cal contactar amb l’equip i avaluar si pot posposar-se.

• Les visites dels infants als especialistes es mantenen?

Depèn de cada cas, però si es pot ajornar és millor fer-ho. Cal contactar amb el centre en cas de dubte.

• Les sessions de radioteràpia i quimioteràpia de persones amb càncer es mantenen?

Sí. Aquestes sessions se segueixen fent. Tot i així, el personal facultatiu ha de valorar cada cas segons criteris clínics i cal seguir les seves indicacions. I sempre extremant les mesures d’higiene.

• Si necessito atenció sanitària per una fractura o una ferida m’atendran?

Sí, l’atenció urgent i emergent es continua prestant al centre corresponent. Una fractura pot ser atesa en un CUAP o en un centre hospitalari.

Atès que els centres sanitaris estan sota una pressió excepcional, cal minimitzar les situacions de risc (circulació amb vehicles, mesures d’autoprotecció, etc.).

• Si em poso malalt i necessito la baixa per malaltia comuna, o m’han de renovar la baixa que ja tinc o obtenir l’alta, com podré gestionar-ho si ara no he d’anar al CAP per a tràmits?

No cal que hi vagis personalment si no és que necessitis un seguiment clínic que no es pugui demorar. Pots fer aquesta consulta per telèfon al CAP o l’eConsulta. D’aquesta manera et poden fer arribar el comunicat de confirmació de baixa i/o l’alta.

• Estic de baixa. M’han anul·lat la cita que tenia al meu CAP perquè em renovin la baixa i així poder-la enviar a la meva empresa, i perquè em facin el seguiment mèdic. On he d’acudir?

En aquests moments, no s’ha d’anar al centre per aquest motiu no urgent. Molt properament les consultes relacionades amb recollir o tramitar una baixa (causada pel coronavirus SARS-CoV-2) es podran fer trucant al CAP o telemàticament (eConsulta o La Meva Salut).

 

Accessibilitat als serveis dels centres

• Fa dies que truco al meu CAP i no m’agafen el telèfon. Hi ha una altra manera de contactar-hi?

Els centres d’atenció primària estan rebent moltíssimes trucades, més del que és habitual. Si el motiu de la teva consulta no és urgent, fas ben fet de no anar-hi. Pots utilitzar l’eConsulta per contactar amb el teu professional de referència (medicina de família o professional d’infermeria) a través de la plataforma La Meva Salut. Si encara no t’hi has donat d’alta, pots fer-ho de forma excepcional per canalsalut.gencat.cat/lamevasalut-registre.

• Ha tancat el meu consultori local/centre d’atenció primària. On he d’acudir, a partir d’ara?

Tots els canvis horaris o tancament de centres es poden consultar al web de centres i serveis de Canal Salut: https://catsalut.gencat.cat/ca/centres-sanitaris/

• Si he d’avisar a una ambulància, tenint en compte que els serveis poden estar col·lapsats, a quin telèfon he de trucar?

Per casos d’emergència, cal que truquis al 112, que és el telèfon per atendre casos com aquests.

• Hi ha cap altre número, a part del 061? Des de fa dies hi truco i no em contesten.

Per a situacions de salut greus i urgents, adreceu-vos al 112. Per a informació general del sistema sanitari, truqueu al 012.

 

Dubtes sobre risc de contagi pel coronavirus

• Estic convivint amb una persona que pot estar infectada pel coronavirus i he d’anar a treballar. Què he de fer? M’he d’agafar la baixa i confinar-me a casa?

Si ets contacte estret d’una persona diagnosticada de coronavirus (per test positiu o criteris clínics) has de fer aïllament domiciliari durant 14 dies i controlar si apareix febre o simptomatologia respiratòria. Contacta a través de La Meva Salut telefònicament amb el teu centre, que t’ha de tramitar la baixa laboral de manera no presencial.

• Treballo a un hospital i, a casa, tinc una filla petita i la meva dona està embarassada. Quines mesures hauria de prendre?

A la feina segueix totes les indicacions i protocols per protegir-te. Aquestes informacions es van actualitzat constantment. D’altra banda, segueix també els consells que es donen a la ciutadania: renta’t sovint les mans (fes-ho procurant netejar-te bé, sobretot després de tossir o d’esternudar); tapa’t la boca i el nas amb un mocador d’un sol ús o, si no en tens, fes-ho amb la cara interna del colze, i no comparteixis ni menjar ni estris sense netejar-los degudament. Si tens algun símptoma com malestar general, febre, tos o dificultat per respirar, posa-ho de seguida en coneixement dels altres professionals de la salut i manté les mesures d’auto aïllament a domicili, disminuint el contacte amb la resta de la família.

• Convisc amb una persona que podria estar afectada pel coronavirus i m’agradaria fer-me la prova per determinar si també tinc la malaltia. Estic preocupada perquè a casa també hi viu una persona gran i he sentit que aquest perfil és de risc.

La persona amb simptomatologia ha de fer aïllament domiciliari. Actualment, no es fa la prova ni a les persones amb simptomatologia lleu ni a la resta de convivents. Davant del dubte, pots aplicar el principi de prudència i seguir les recomanacions d’autoaïllament. Les persones grans són un grup molt vulnerable i s’aconsella no mantenir-hi contacte si hi ha situació de risc. En cas de convivència, extremeu les mesures d’higiene. Si utilitzeu l’app STOP COVID19 CAT, el SEM podrà fer la vigilància de la vostra simptomatologia i us podrà indicar les actuacions a seguir segons el vostre estat de salut.

• Temps enrere vaig tenir una malaltia pulmonar greu (pneumotòrax, tuberculosi). Tot i que ja no és una patologia activa i no prenc cap medicació, aquesta condició incrementa el risc de contagi o em comporta més vulnerabilitat davant l’exposició al virus?

A dia d’avui no hi ha cap evidència científica que indiqui que aquesta circumstància augmenti el risc de contagi o ens faci més vulnerables.

 

Desmentim rumors

• He sentit que un CAP cobra per visites d’urgència. És certa, aquesta informació?

No. Cap centre de la xarxa pública cobra per cap tipus de visita inclosa a la Cartera de serveis.

• He escoltat els últims dies informacions en relació amb el fosfat de cloroquina, que si te’l prens, segons sembla, és efectiu contra el coronavirus. És certa, aquesta informació?

A hores d’ara no hi ha cap tractament que s’hagi demostrat efectiu per al tractament de la COVID-19. En tot cas, qualsevol medicament ha d’estar prescrit per un facultatiu.

• Els darrers dies han aparegut als mitjans informacions en relació amb el medicament ibuprofèn que afirmen que pot empitjorar l’afectació del coronavirus. És certa, aquesta informació?

No hi ha cap prova ni motiu per establir una contraindicació de l’ibuprofèn com a tractament de símptomes menors, sempre que es faci servir tal com s’especifica en les instruccions, amb les dosis recomanades. Llegeix aquí el comunicat que el Servei Català de la Salut ha publicat per desmentir aquesta informació: https://twitter.com/salutcat/status/1239224206098923521.

En tot cas, el paracetamol pot ser una alternativa terapèutica a l’ibuprofèn.

 

Vull ajudar. Com ho puc fer?

• Soc estudiant d’infermeria | medicina, a punt d’acabar els estudis, puc ajudar?

Sí, les universitats i els col·legis professionals han posat en marxa diferents iniciatives per vehicular els oferiments de col·laboracions.

• Soc metge | metgessa | infermer | infermera | o un altre perfil sanitari i ja estic retirat | retirada. Com puc donar un cop de mà?

Contacta amb el teu col·legi professional o amb la direcció de recursos humans de l’empresa on vas treballar per fer el teu oferiment.

• Vull ajudar amb material / el meu temps / recursos. Com ho faig?

El Departament de Salut ha activat un web per canalitzar tots els suports.

Per a donacions de serveis i recursos per al sistema sanitari, el Servei Català de la Salut ha posat a disposició un formulari, al Canal Salut, per registrar els oferiments d’empreses i persones particulars i organitzar-ne la recollida. 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp