Pànxing Cerdanya

21, novembre del 2024

Search
Close this search box.

21, novembre del 2024

Turisme Actiu – Cerdanya

10 qüestions que cal saber sobre els pneumàtics d’hivern

Cerdanya
pneumatics-hivern-carretera llivia-01
Comença l'època forta dels tallers de pneumàtics, especialment els ubicats al Pirineu, i molt especialment a Andorra i la Catalunya del Nord, on des de l'1 de novembre i fins a l’1 de maig tots els conductors estan obligats a portar equipaments per a neu.

El pneumàtic és l’únic punt de contacte entre el vehicle i la carretera. La superfície de contacte del pneumàtic amb el terra és equivalent a la mida del palmell d’una mà. Amb pluja, neu o gel els neumàtics estàndards es tornen encara més vulnerables, perdent eficàcia en adherència i tracció. Quan la temperatura baixa de 7 °C es recomana muntar pneumàtics d’hivern. Però per què muntar pneumàtics d’hivern?

Us fem un llistat de 10 qüestions que creiem que cal tenir presents.

1. Més comoditat

Els pneumàtics d’hivern són una alternativa legal a les cadenes. A l’Estat espanyol, el pneumàtic d’hivern està permès per llei segons el Reial Decret 2822/1998 de 23 de desembre del Reglament general de vehicles. Les cadenes són equipaments d’ús temporal que només serveixen per franquejar zones difícils. El seu muntatge i desmuntatge suposa un esforç, incomoditat i fins i tot de vegades un risc. Un 80% dels conductors asseguren no saber muntar les cadenes o mai les ha muntat.

2. Més seguretat

A l’hivern, quan les condicions de circulació es tornen adverses (pluja, gelades i neu) els pneumàtics d’hivern ofereixen la màxima seguretat: major adherència, menor risc de aquaplaning i reducció de la distància de frenada. Per exemple, amb pneumàtics d’hivern es millora en un 1/3 la tracció a l’hora de pujar per pendents nevades.

3. N’hi ha prou amb equipar el meu cotxe amb només 2 pneumàtics d’hivern?

La FCEH recomana equipar el vehicle amb 4 pneumàtics d’hivern per a una major eficàcia i seguretat. Si es munten 2 neumàtics d’hivern en l’eix motor, només està assegurada la motricitat en l’arrencada. Per exemple, si un vehicle amb tracció davantera portés pneumàtics d’hivern només en l’eix davanter, es desequilibraria en l’eix posterior i augmentaria el risc de virolles. I si un vehicle amb tracció posterior portés pneumàtics d’hivern només en l’eix posterior, es desequilibraria en l’eix davanter, augmentant el risc de pèrdua de trajectòria en corbes.

4. Muntatge, desmuntatge o què en fem a l’estiu

Des de la FCEH recomanen confiar el muntatge, desmuntatge i equilibrat dels pneumàtics d’hivern a un especialista. A més, per a la vostra comoditat, molts tallers mecànics ofereixen la possibilitat de guardar els teus pneumàtics d’estiu a les seves instal·lacions.

5. Obligatori a Andorra i a la Catalunya del Nord

Cal tenir present que a Andorra és obligatori que els residents i no residents portin equipaments especials perquè és un tema de seguretat per a les carreteres del país. L’obligatorietat s’inicia l’1 de novembre i acaba el 15 de maig.

També és obligatori en 48 departaments de França, entre els quals la Catalunya del Nord. Per circular pel Capcir i l’Alta Cerdanya ens haurem d’equipar amb aquests neumàtics des de l’1 de novembre i fins al 31 de març.

6. Quant duren?

Els experts apunten que els pneumàtics no tenen una durada determinada, ja que varia en funció del tipus de conducció de cada conductor i de l’ús que se’n faci. Actualment no hi ha cap normativa que reguli les caducitats de les rodes però es recomana que, de tant en tant, es faci una revisió (feu la consulta al vostre taller habitual de confiança) per comprovar l’eficàcia i augmentar la seguretat a les carreteres.

7. Les fundes de neu: un dispositiu antilliscant alternatiu

Les fundes de neu són una alternativa als pneumàtics de contacte per extremar les precaucions de conducció amb baixes temperatures. Les fundes de neu estan pensades per utilitzar-se en moments puntuals i d’urgència, en cap cas per circular habitualment per carreteres nevades. Les principals avantatges és que són adaptables a certs vehicles que no tenen l’opció de muntar cadenes convencionals, a part, no danyen la llanta i no pertorben els sistemes electrònics de seguretat (ABS). Aquesta opció és escollida per a conductors que de forma puntual circulen per vies amb neu ja que el muntatge de les fundes és molt senzill i ràpid.

8. L’alternativa clàssica: les cadenes metàl·liques

De cadenes metàl·liques se’n poden trobar de diferents tipus (requereixen un muntatge una mica més complicat), així i tot són més resistents que les fundes de neu. Un inconvenient de les cadenes és que en alguns vehicles que no s’hi poden col·locar. En tot cas, les cadenes s’han de posar a les rodes de tracció del vehicle.

9. Recomanacions per conduir sobre neu

La conducció sobre neu ha de ser més previnguda. Algunes de les recomanacions són deixar una distància de dos cotxes amb el vehicle que circula davant per prevenir qualsevol circumstància que pugui suposar un risc, conduir més suau i no fer acceleracions ni frenades brusques i seguir el traçat que han fet els altres vehicles. I comprovar sempre l’estat dels pneumàtics.

10. Són més cars els pneumàtics d’hivern?

El preu dels pneumàtics d’hivern és més car que comprar cadenes per posar en pneumàtic convencional. Però no molt més, aproximadament el preu d’un pneumàtic d’hivern és un 10 ó un 15% més elevat. Si comencem a comptar quant costen les cadenes, les molèsties d’instal·lar les i el fet que durant tot l’hivern no s’ha de pensar més de si es transita sobre neu, aigua, fang o gel, s’arriba a la conclusió que la inversió val la pena.

Font: Ivan Sanz – Diaridelaneu.cat

Si t’ha agradat llegir la notícia 10 qüestions que cal saber sobre els pneumàtics d’hivern, també et pot interessar llegir Preparats pels primers flocs de neu!

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp